Adobe’s nye Creative Cloud

Adobe viste deres nye creative cloud frem til et presseevent den 8. maj. Jeg var der. Jeg beskriver nogen af de nye seje funktioner her, jeg har slettet alt det som er lige meget.

Jeg skal lige sige at jeg nok er lidt farvet, jeg har brugt Adobe programmer alt tid, jeg bruger fx photoshop, Final cut pro og lightroom hver dag. Jeg har brugt mang af de andre til de fleste af mine kreative projekter. Så du skal altså ikke stole på mig, jeg kan ikke få hænderne ned.

Creative cloud har fået nogen sky-funktioner. Det er i hvert fald hvad de siger, jeg mener de talte om det samme da “creative suite” kom ud for et år siden, Creative suite er det samme på nær et par ekstra online service’er og et par ekstra programmer.

Creative Cloud er et abonnement man køber og betaler hver måned, det betyder så at man har licens til alle Adobe programmer – i praksis får du en liste af alle programmerne også kan du downloade dem du skal bruge. Programmerne bliver altså ikke brugt i skyen, Adobe programmerne er stadig helt normale desktop programmer. Creative cloud har også fået en masse ekstra online services, så skulle differentiere det fra Suite(tidligere), fx plads på en server, synkronisering af indstillinger og filer osv.

Sync mapper er endnu en del af Creative cloud, det er meget simpelt at beskrive, det er dropbox, du vælger en mappe på din computer som synkronisere med nettet, denne mappe er altid ens på de forskellige systemer som er tilsluttet samme mappe. Forresten er der 2 seje ting, Creative cloud giver dig adgang til 2 licenser, så du kan indstallere dine programmer på 2 systemer med en enkelt betaling. Også behøver man ikke opdatere selv om der er en opdatering – dette er i sær brugbart hvis man arbejder på et stort projekt med en masse mennesker, som alle har forskellige versioner, her er opdateringer altid et problem fordi filerne bliver formateret forskelligt alt efter hvilken version af programmet som gemmer den.

Photoshop

Det største Adobe program der er er Photoshop… Det er også det mest pirat-kopieret program i verden. Photoshp hedder ikke CSx(sidste 6) mere, nu hedder det bare Photoshop CSC.

Photoshop har fået en ny form for Opskalering, jeg har ikke testet den selv, men i demoen var den meget overbevisende. En adobe brugte den til at lave et 100x100px billeder 9x større til 300x300px, og Photoshop opfandt bare de ekstra pixels :) Om det virker i virkeligheden, ved jeg intet om – men hvis nogen kan lave magi, så er det Adobe.

Den sejeste funktion jeg nogen sinde har set er “Shake reduction” – den gør nøjagtigt det, hvis dit billed er rystet retter den det! Der er en masse manuelle indstillinger, men da Adobe manden forsøgte med dem ødelagde den hele billedet, så vi må nok bare holde os til Auto, det virkede meget meget overbevisende.
Jeg arbejder tit som web koder, det betyder som regel at der bliver råbt af en(når alt går galt) eller at ingen lægger mærke til en(når alt går godt), men det jeg har lavet tit er at lave en eller anden photoshop fil om til HTML/CSS, fordi designere har besluttet sig for at det er en god idé at lave webkode i Photoshop. Photoshop CSC har en “Kopier css” knap!!!!!! Den klipper ud, sætter op osv. nøjagtigt som det skal virke :) Det virker til gengæld kun hvis man har sat designet op i så mange som muligt layers.

Illustrator

Jeg ved ikke rigtigt noget om Illustrator, det er sådan et designer program – men noget taler til mig i Illustrator CSC, man kan redigere enkelte bogstaver for sig selv, også kan man stadig skrive med teksten, dette skal bruges til fx at lave et stort start bogstav i et logo, eller ændre hældningen på alle bogstaver i et ord. Det er ret fedt, jeg har selv brugt langt tid på at lave det samme tidligere.

Man kan også lave nogen seje børster med mere flere indstillinger, med børsterne kan man definere en start, slut og en midter del, hjørner. Til demoen tegnede designeren let og hurtigt et træ, hvor alle grene endte med et blad og startede med rødder.

Adobe anywhere

Adobe Anywhere var hvad jeg talte om i starten, det er hvad som synkronicere indstillinger imellem alle dine programmer og gør at du altid har dine filer med dig. Men der er en ekstra del. Det er kun dem som køber en “enterprice” eller “Team” udgave som har adgang til denne funktion – jeg kan godt have taget fejl, det virker meget avanceret at give til brugere som kun betaler 480kr/md.

Adobe anywhere understøtter også Premiere pro, hvor du redigere en lille verison af din store video, hvor efter en server rendere tingene færdige. Dette gør en sød lille Macbook air i stand til at både åbne og redigere 4k video. (den kan nok stadig ikke afspille det, men den kan redigere). Måden Adobe anywhere gør det på er at alt videoen ligger på en server, denne server er også en meget kraftig computer, den version af videoen man redigere i kan du selv vælge, de talte om at redigere i 480p, også bliver indstillingerne automatisk synkroniseret imellem de forskellige brugere og til sidst bliver en fuld version renderet ud, på den måde kan både en macbook air og en mac pro være med. Der er mange systemer som gør det samme fx Final cut pro og mange andre.

Adobe Anywhere fungere med Premiere Pro, After effects og prelude. Altså video behandling, særlige video effekter og manuskripter.

Edge Reflow/Edge Code/Edge Animate/Edge Inspect

Adobe fortalte det selv “et kode program, for folk som ikke kan eller vil kode”. Jeg har ikke prøvet det endnu, så jeg dømmer ikke:) Alle programmerne er meget specifikke, de er alle lavet til web-kodning og har alle deres egne specifikke funktioner – til animationer, responsive design, kodning og til sidst at se indholdet på forskellige enheder(det virker måske ikke som et problem, men det er meget udbredt at man som webkoder sidder flere timer for at få samme funktion til at virke på forskellige browsere).

inDesign

Adobe kom endelig på 64bit, og hvad så ? Det går ikke ned uden grund :) I Demoen viste en adobe fyr at inDesign ikke døde efter han drag n’ drop’ede 10gb billeder ind i et enkelt projekt. Den klarede det på en sød lille Macbook pro.

Flash

Vi slipper mere for flash :) Export til html5 og Export til video (1080p) – men ikke større.

Muse

Muse er et program som jeg ikke har hørt om før, det er et program som iWeb, hvis du har prøvet det, hvor du kan drag n’ drop’e billeder, tekst, videoer osv. Responsive og parallax scrolling er bygget ind i den. Jeg dømmer ikke, fordi jeg ikke har testet endnu.

Pris og udgivelse:

270kr-455kr/md enkelt, det er den du skal være interesseret i hvis du kun skal have en enkelt version. Hvis du har tidligere versioner, kan du få Creative cloud billigere, jeg tænker at du kan købe en gammel cs2, 3, 4 verison, også få rabat :) Jeg spurgte, og det virker! Du skal bare kontakte support for at få versionen registreret i dit navn.

357kr-640kr/md for team, dette er til mindre firmaer. Det er dyrere fordi du får Adobe anywhere + at det er en central bruger som ejer alt indholdet ikke de enkelte brugere.

183kr/md koster de enkelte programmer, fx Photoshop alene.

Det meste er allerede online, resten kommer ud den 17. Jun i år.

Du skal nok lige tænkte dig om, hvis du skal væk fra nettet, skal det ikke være mere end 30dage – her efter bliver dine adobe programmer ødelagt, fordi de skal kontakte en server en gang imellem. De har også en periode efter de 30 dage – men det er lidt en joke stadig, for folk som rejser:)

Anders Bagnegaard Kristensen:
Related Post