De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Mobil, Video

Endnu en lille video om Nokia N9, 4 fede funktioner

Jeg har lavet en lille video om Nokia N9, denne gang viser jeg 4 fede funktioner i operativsystemet Meego, Nokia N9 tester jeg i øjeblikket.

Min anmeldelse af Nokia N9 kommer snart, den er nok ikke så positive som denne lille video. Jeg har fundet en række fejl.

Her er de 4 funktioner jeg synes bedst om på Nokia N9.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DrMKiVqrMDA

25 Comments

 1. Hey..

  Android har også en samlet account manager. Måske er den ikke helt så sej som den på N9, men den er der. På min Desire HD har jeg følge accounts:

  Endomondo
  Facebook
  Facebook for HTC Sense (sync)
  Google (sync)
  News
  Stocks
  Twitter (sync)
  Weather

  Derudover kan der tilføjes Exchange ActiveSync eller fx en IMAP/POP3 mail

  Men den ser da vildt fed ud alligevel den der N9 :)

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Blærerøv :)

   Det er simplet og enkelt, og det virker bare på N9.
   På Android er der flere programmer og ens kontoer ligger forskellige steder.

 2. Martin Hansen

  Hej Anders
  Et spørgsmål omkring N9, som du måske kan hjælpe med (de kunne ikke inde i 3’s butik på strøget).

  Når du har en google konto oprettet. Hvilke / hvor mange kalendre bliver så tilgængelige på N9. Er det kun én kalender, eller er det alle de kalendere, som er oprettet eller der abonneres på på google kontoen???

  Martin

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Det kan jeg sagnes svare på, når der lige kommer strøm på telefonen igen : )

   Men, i “accounts” kan man tilføje lige så mange kalender man gerne vil have.

   Så jeg går ud fra det er sådan det er. Hvorfor spørger du? Har du oplevet noget andet? Både iOS, Android og Symbian gør det rigtigt?

   Hvilken telefon gør det forkert?

   • Martin Hansen

    Har kun erfaringer med android og N900.

    Android er af gode grunde 100% velintegreret med kalenderen, hvorved de kalendre man abonnerer på i sin google konto også bliver synlige i kalenderen på telefonen. Dette er ikke tilfældet for N900, da den synchroniserer vha. active exchange, der kun tager én kalender med.

    Dem jeg har forhørt mig hos, som har Iphone, siger, at dette også gælder for Iphone.

    Problematikke opstår, når man er et firma eller en familie som deler kalendre med hinananden. På android spiller dette bare, da alle kalendre man kan se i sin google kalender kan man også se på telefonen.

    Det er altså ikke mine egne kalendre, men f.eks. min kollegaers eller min families…. som jeg af gode grunde ikke kan oprette en konto til.

    Spørgsmålet er om jeg kan se disse kalendre på N9’eren….?

    Giver det mening nu…?
    Martin

   • Comment by post author

    Anders Bagnegaard

    tænkt sig, det viste jeg ikke. jeg er begyndt at teste, først på min iPhone fordi jeg ville se hvad den burde gøre.

    Og …..

    Nej det virker ikke … på iOS kan man downloade et program til det – men på Nokia N9 findes der ikke noget program som kan.

    Sorry det kan den ikke …

    Jeg oprettede en ny kalender på min Gmail og min arbejdes Gmail, og oprettede en begivenhed, den bliver ikke vist på hverken den ene eller anden.

 3. Martin Hansen

  Hej Anders….
  Hvis du gider …. grave lidt dybere.
  Hvad nu hvis man opretter kalenderen (den som man ikke kan synkronisere under sin normale google konto) under konti som en caldav kalender.
  Vil man så kunne se den på en fornuftig vis og vil man kunne redigere i den, hvis man på google har tilladelse/rettighederne til dette?
  På din google konto kan man under kalendere få et caldav link til hver enkelt kalender.

  Martin

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Man kan tilmelde sig ical kalendere, med bruger og adgangskode.

   Det virker dog ikke … Jeg kan få den til at forbinde og godkende, men det virker somom der er en fejl i softwaret, som gør at brugeren ikke bliver oprettet.
   *endnu en lille fejl …

   Man kan ikke engang vælge hvilken kalender man tilføjer en begivenhed til, det skal lige siges at jeg har 7 kalender på telefonen.

   Se interfacet neden for.

 4. Martin Hansen

  Hmmm…. det var ærgeligt, der røg mit primære argument (overfor mig selv) for at jeg havde behov for en N9. Tak for hjælpen

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Hvorfor ikke bare en af de mange Android telefoner? Kan du ikke lide Android?

   En Samsung Galaxy S 2 koster ikke meget efterhånden- Halv pris af N9

 5. Raphael

  Donald,
  I’m in doubt between an S2 and the N9., which you indicate?

  The N9 is fast in surfing the Internet?

 6. Martin Hansen

  Hmmm, hvorfor ikke bare android…

  Jeg kan godt lide at have noget særligt, og det må man sige, at N9’eren er.. Det er det flotteste telefon jeg har set.

  Samtidig er jeg ikke den store fan af bling og widgets, så det passer mig fint med de tre skærme og swipe imellem dem. Det er no-nonsense, og umiddelbart er det min indtryk, at man generelt kan komme i mål med det man skal lave med færre klik og bedre overblik.

  Så kan jeg godt lide konceptet om en åben telefon (selvom UI’en ikke er åben). Jeg tror, at der vil komme mange spændende (måske flest nørdede) ting til den over de næste par år.

  Du skriver, at den ikke er “ready for consumers”. Hvad baserer du det på?

  Martin

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Windows Phone 7 er særlig :) Jeg kan godt se din pointe… Den er virkelig pæn, og systemet med 3 skærme fungere godt, faktisk er systemet bare godt.

   ‘Not ready for consumers’; Meego har fejl og mangler, det er mest fordi der ikke er nok udviklere på det; nogle eksempler:

   Copy/paste er ikke i alle programmer, Man kan ikke låse skærmorienteringen, Webbrowseren er meget simple, GPS delen er en joke(iforhold til Android og iOS), osv.

   Så vidt jeg ved er Meego det eneste opensorce Mobile operativsystem, telefonen kommer med 1-klik root adgang. (Man skulle tro Android havde det, men nej, Android skal hackes for at man kan få root adgang)

 7. Rene Sørensen

  Du noterer at GPS delen er en joke.

  Bruger N9 ikke Nokias eget OVI maps, ligesom deres Symbian mobiler?? Altså GPS med fuld navigation, uden behov for data abb???

  Det håber jeg da, for det er alfa og omega for mit vedkommende, at N9 har samme Navigation som eks. N8’eren.

  Android og iOS er da flottere med streetview og satelitfotos, men er ikke brugbar i udlandet, samt googles bud på navigation stinker bigtime, og man ender med at køre kæmpe omveje, hvis ellers android kan finde frem til ens destination overhovedet.

  Hvor mange “gæster” kan logge på wifi thetering på N9’eren?? Med Joikuspot på min nuværende N8, kan jeg dele internettet trådløst med ufatteligt mange. Kan N9 det std, eller skal tillægsprogram tilkøbes?? Jeg har behov for mindst 7 tilsluttede internetbrugere på samme tid.

  Er der WebDav klient i N9’eren. Bruger det på min N8 som “dropbox” til mit eget netværk hjemme via 3G forbindelsen, så har jeg fuld adgang til alt udstyr på mit hjemmenetværk, når jeg er ude i byen.

  Kan N9 håndtere filstørrelser på mere end 3.2 Gb?? Det er nemlig et problem, som ingen endnu har løst. Håber N9 kan, ellers må jeg nok vente på Windows mango modellerne.

  Har N9’eren USB on the go?? Er blevet oprigtigt glad for det på min N8, og har svoret at jeg ikke køber en ny mobil uden. I så fald den har, understøtter den så NTFS filsystem, eller må man igen her vente på Mango??

  Er det korrekt at N9 ikke understøttes af OVI suite?? Bruger nemlig funktionen med at sms’e og maile direkte gennem OVi suite via mobilen når jeg er på farten. Det er kun gennem OVI suite man kan det. Hverken Android eller iOS har denne funktion, og det bliver et stort kompromis hvis N9’eren ikke kan køre gennem OVI suite.

  Min datter har iphone, og ved dermed at det kan jeg ikke bruge. Der er alt for mange funktioner jeg kommer til at mangle.
  Android har jeg selv haft, og uden at skulle komme med en sviner, vil jeg blot nævne at jeg købte en N8 istedet, som jeg er virkeligt glad for.

  Håber ikke det var for mange nørdede spørgsmål, men når jeg spørger hos enten 3 eller Telia, kan de ikke gi svar. Man går åbenbart mere op i bling bling og waoo effekter, end man går op i funktionalitet.

  • Rene Sørensen

   Lige et tillægs spørgsmål.

   Hvordan er skærmen?? Kan man, som på N8, se billeder og video i skarpe vinkler, eller skal man som på iphone sidde lige for??
   Hvordan er skærmen i sollys?? Kan man som på HTC, Samsung ikke se en dyt, hvis mobilen er i solen, eller kan man fint se alle farver og nuancer, som på N8??

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Jeg skrive Navigationen er en joke fordi det slet ikke kan følge med iPhone, phone7 eller Android. Telefonen har mega svært ved at finde signal(det tager 10min imod 3sek på iPhone) og der er ikke nok destinationer på telefonen, samtidig er de ikke nye nok. Telefonen kan kun finde transport med toge, der er ingen busser i systemet.
   Streetview er genialt, satellitkort? Det er vel også ok.

   N9 bruger selvfølgelig Nokia’s eget system, OVI maps.

   Wifi hotspot med 7 brugere? Jeg kan ikke se at der skulle være nogen begrænsning, det er kun Apple der er så onde, men tilgengæld er jeg ikke sikker på at telefonen har godt nok hardware til at klare 4 forbindelsen, jeg kan slet ikke forstille mig hvor dårligt det er på en N8 :)

   Har aldrig hørt om WebDav, og kan heller ikke finde noget i Storen, med det navn. Der er dog et gratis software som lover at dele telefonens indhold over webdav ? Måske det?

   N9 kan ikke håndtere filer på over 4gb, sikkert fordi det er et FAT32 system, men den klare fint 3,9gb.
   Hvad skal du med den slags filer? Overføre imellem computere? Du skal ikke regne med at Mango bliver et NTFS system … Se billedet: http://www.forsejt.dk/wp-content/uploads/2011/10/Skærmbillede-2011-10-10-kl.-23.30.59.png

   USB on the go forstår jeg ikke … Telefonen har en fin USb port som lader dig tilslutte den til computeren men der er ikke hardware til, så man, ligesom n8, kan slutte et USB stik til telefonen. Jeg ved ikke om det findes.

   Jeg bruger et software som hedder nokiaLink, det fungere … ca. det overføre billeder/film og musik og laver backup men ikke kontakt personer.
   Både Android og iOS har sms/internet over telefonen, jeg kan ikke finde det til N9.

   Jaja, 3 ved ingen ting :) Slet ikke sælgerne :)

   Den næste besked :)
   Du har misforstået det der med skærmene lidt, iPhone har et gamelt iPS panel som giver gode farver ved de fleste vinkler, mens OLED Skærmen på n8 og n9 forvranger farverne, skærmen på N9 er vildt god, den er lysstærk, for det meste men ligesom alle andre OLED har den somme tider problemer i sollys.

   Du generalisere meget angående skærme i telefoner :) Jeg kan gøre dig opmærksom på at næste alle skærme er lavet af Samsung om de så ligger i en iPhone, Nokia eller samsung selv.
   Se selv her, iPhone4 imod Nokia N9:
   http://www.forsejt.dk/wp-content/uploads/2011/10/IMG_9501.jpg

   • Rene Sørensen

    Tak for de fine svar.

    Det virker underligt med GPS’en, når det nu er OVI maps der bruges. Min nuværende N8 fanger signal og lokation efter ganske kort tid. 3-4 sekunder. Muligvis en softwarebug med N9.

    Fint der ingen begrænsning er med deling af internet via wifi. Det virker faktisk forbavsende godt på N8 med mere end 4 tilsluttet, omend hastigheden selvfølgelig bliver begrænset, hvis alle henter filer på samme tid.

    WebDav klienten er std på N8, og håbede det samme ville gælde N9. WebDav bruges næsten alle steder, hvor man har online storage bla. 4shared, hvor man til N8 kan linke et drev direkte, således at en app er unødvendig. Drevet kommer frem i filoversigten. Med et WebDav server program kørende på feks en NAS server derhjemme, kan man således “parre” sit hjemmenetværk med sin N8 via 3G. Når så drevet til hjemmenetværket er oprettet, kan man uploade og downloade med fuld hastighed direkte hjem på Pc’en. Det ville afgjort være en force hvis N9 også er preinstalleret med denne klient.

    Jeg har ofte meget store filer med på en USB stick, og det kunne være skønt, hvis man bare kunne smide dem på mobilen. Problemet er dog ikke så stort, for har formatteret et MicroSD kort til EXFAT, og så kan min N8 æde den alligevel.

    Om det er Samsung der laver næsten alle skærme, siger ikke så meget. Hver producent tilfører jo en eller anden form for feature alligevel. Det jeg mener kan netop ses på det billede du linker til. På iphone 4 er det helt tværet ud, mens det stadig stor rimeligt tydeligt på N8’eren.
    I hverdagen opleves det lidt voldsommere. Når en kammerat vil vise billeder fra sin iphone4, bliver man nødt til at se dem i en rimelig lige vinkel.

    Jeg var ikke klar over at Android og iOS havde fået sms og mail funktionen, når de er tilsluttet PC. Det var da kærkomment. Har ikke haft fingre i Android siden 2.1, og der var meget begrænsede muligheder i PC softwaren.

   • Comment by post author

    Anders Bagnegaard

    Da jeg testede Nokia N8 havde den samme problem. Mit problem er i virkeligheden at den ikke kan finde placering inden for, altså bruger den ikke Wifi eller mobilsignalet til at finde GPS signal.

    Det tager 2 sek at installere WebDav :) Jeg tror du klare dig :)

    Billedet tværet ud? Nej … ikke lige frem, N9 i forhold til ip4, så viser N9 forkerte farver, og oven i købet ændre farverne sig meget når man ser skævt på skærmen på N9. Det er derfor grafikere vælger et IPS panel også.

    Jeg er ikke sikker på at standart softwaret kan sådan noget, men der er 100-vis af, andres, software som kan…

   • Rene Sørensen

    Tja, vi har vel alle forskellige holdninger.

    Lige meget hvordan jeg vender og drejer min N8 i forhold til min kollegas ip4, så er der mindst forskel på N8’s billedfremvisning i skarpe vinkler. Kommer man meget over 45 graders vinkel på ip4, begynder billedet at se tåget ud, ganske som på det billede du linker til. Det er muligt farverne stadigt er skarpere på ip4, men hvad hjælper det, når man ikke kan se hvad farverne skal forestille.
    Jeg kender en del grafikere, men desværre ingen af dem prioriterer IPS, så hvor du har det fra ved jeg ikke. :-)
    Der er faktisk ikke en eneste af de 7 grafikere vi har på min arbejdsplads, som har iphone.

    Super med WebDav klienten. Når du siger installere så formoder jeg den ikke er preinstalleret på N9. Hvordan virker det så i hverdagen når det er installeret som app. Den på N8 er genial fordi den efter “parring” fremstår som et drev med filvisning, og ikke som feks 4 shared app’en, hvor man er begrænset i hastighed, hvis man ikke abbonerer på et stort online drev. Det samme gælder de fleste dropboxes, hvor man også er begrænset af nedsat hast, medmindre man har i sinde at donere penge.

    Jeg forstår stadig ikke at GPS’en skulle være så ringe på N9. Er du sikker på at A-GPS er aktiveret. Min gamle N8 er hurtigere klar med position, end min makkers ip4. Ikke meget, men alligevel et sekunds tid.. Og det er vel at mærke indendørs i et betonbyggeri.
    Har netop prøvet igen. Fra kortet kommer frem, til den røde prik stopper med at blinke går der ca. 3 sekunder. Jeg vil formode at N9 bør gøre det ligeså hurtigt som N8, eller ihvertfald mindst i samme tempo som ip4.
    Min makkers ip4 tager ca.5 sekunder om samme operation.

    Hvordan er batteritiden forresten i N9’eren??

   • Comment by post author

    Anders Bagnegaard

    Det har intet med holdning at gøre, du tror tydeligvis ikke på mig, prøv at slå det op, det er ens på alle OLED, IPS skærme.

    Alle de 7 grafikere du arbejder med har dyre IPS skærme på deres arbejdes computere, fordi det er det man bruger når man skal have nøjagtige farver, jeg er også grafiker.

    Gps delen i N9.
    Den lever ikke op til iPhone, fordi den mangler Bus-afgange, den er langsommere fordi den ikke bruger Wifi (Og min brugte ikke A-GPS) De skriver den skal have A-GPS, jeg har ikke oplevet det.

    Produktet af det:
    Jeg stod 2 gange i KBH og kunne ikke komme hjem fordi togene var holdt op med at køre, og Nokia’en var overbevist om at jeg befandt mig på “min sidste-position som var 3km væk fra mit hus, samme sted hvor jeg testede N8 for et år siden :)

    Batteri tiden? Den er Godt 2 dage, ved normal brug, jeg er godt tilfreds, det er i hvert fald mere end alle Android telefonerne.

 8. Lars

  Mærkeligt at du siger at GPS delen er en joke.

  Her er den lynende hurtig til at finde GPS lock, 3d streetview i maps er ret frækt imo. Navigations delen til bil er da noget af det bedste på markedet pt. Generelt er GPS delen Langt hurtigere end den var på min Samsung Galaxy S.

  Iøvrigt kan man fint synkronisere med flere google kalendre, jeg gør det her.

  Det sker med CalDAV, og url’en til en kalender er f.eks.
  https://www.google.com/calendar/dav/[email protected]/

  til en anden kalender https://www.google.com/calendar/dav/[email protected]/

  Det er vigtigt at huske alle forward slashes.

  Bruger navn og password er sin gmail kontis i begge tilfælde.

 9. Comment by post author

  Anders Bagnegaard

  Samsung galaxy S havde en elendig GPS : ) Havde selv en :)
  Jeg brugte telefonen som min primære telefon i en uge, og endte to gang i byen uden at kunne komme hjem – hvis ikke den kan levere det samme som en iPhone, er det en joke, en telefon som denne med indbygget maps osv. skal være bedre :)

  Godt du skrev det :) Det var bare mig som ikke lige kendte det tjek :) Mange tak :)

  • Lars

   Beklager, jeg mente selvfølgelig Galaxy S2, S’eren skal der ikke meget til at slå nej.

   Er du sikker på du har opdateret dine kort ?

   Når du siger ender i byen uden at komme hjem, brugte du så navigations delen eller maps delen til at finde vej ?

   For jeg vil medgi at maps delen kunne være bedre, men navigations delen mener jeg er noget at det bedste på markedet pt.

   • Comment by post author

    Anders Bagnegaard

    Jeg tror ikke jeg manglede kort, jeg havde dem i hvert fald. Problemet var at Nokia N9 ikke har indbygget bus-afgange, men kun tog-afgange, hvilket gør det svært at komme nogen steder hen klokken 1+ om natten en hverdag :)

    Jeg havde kun problemer med Kortet inden for, så jeg tænkte at GPS-delen ikke brugte A-GPS … Den bruger i hvert fald ikke position i forhold til Wifi, som alle andre telefoner…

    En test af GPS-delen for mig er sådanne: Telefonen skal mindst have samme funktioner som iPhone, det er den telefon de sammenligner sig med…. Hvis den ikke har det, er det ikke godt nok.

    Hvis man så bare kunne installere Google maps på den.