De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Foto, Mobil

Fotokvaliteten på Nokia N9 imod iPhone 4

Nokia Fortalte mig at Kameraet i Nokia N9 skulle være vildt godt, men lad os nu se…

Her er en lille test, min fulde anmeldelse, af Nokia N9, udkommer på tirsdag.

Her er først en test i meget lidt lys, det er her man ser alle fejl, fordi kameraet skal gøre, alt hvad det kan, for at sikre et godt billede.

Lige noget først, Nokia N9 tager billeder i 8 mPix som fylder kun 1,5mb, mens iPhonen tager billeder i 5mPix som fylder 2,5mb, det er lidt underligt at Nokia vælger at komprimere deres billeder så meget, det giver helt sikkert dårligere kvalitet, selv om jeg ikke skal kunne sige, hvor meget dårligere det er.

Jeg skal også lige fortælle, at 5mPix er meget mere end du nogen sinde får brug for i nogen mobiltelefon kameraer, der er ingen grund til at købe dette pga. mPix.

Hvis du trykker på billederne vises det originale billede i fuld størrelse.

Nokia N9, ISO 800, 1/15, F2.2, 8mPix, 1,5mb iPhone 4, ISO 1000, 1/15, F2.8, 5mPix, 2,4mb
 

Hvad har jeg at sige om kameraet i Nokia N9? Uden flash!

Som du kan se bliver baggrunden ikke tværet ud, på dyrer DSLR kamera bliver baggrunden tværet ud, jo mere lys linsen lader ind, det er F-værdien man måler dette med, jeg ville lige vise at selv om der står F2,2, betyder det ikke at du kan lave DSLR effekter … Jo lavere F-værdien er jo mere lys kommer ind, F/1 skulle være en fuldt åbent linse på en 35mm sensor.

iPhone4 har en maksimal F-værdi på F/2,8 mens Nokia n9 har en på F/2,2 – det lyder måske ikke af meget forskel, men det gør en kæmpe forskel, når kameraet skal tage billede om aften. Mindre F-værdi giver mere lys til sensoren men gør ikke kvaliteten dårligere.

Du kan se at der er massere af støj på billederne, det er ISO værdien som gør det, jo højere ISO værdien er, jo mere lys bliver optaget men jo mere støj kommer på billedet.

Begge kamera er i problemer, fordi der ikke er lys nok. Derfor sætter de begge ISO værdien op på maksimum det er 1000 for iPhone 4, men kun 800 for Nokia N9, du kan tydeligt se at begge kamera har problemer med meget støj, især i de mørke områder, men Nokia’en klare det meget bedre end iPhonen også selv om iSO værdien er lidt lavere.

Nokia N9 kan skyde i formaterne 4:3 eller 16:9, men du skal ikke tro at du får bredere billeder af, at sætte den på 16:9, sensoren lader bare vær med at bruge toppen og bunden af billedet. Begge disse billeder er taget i 4:3.

Men du kan derimod se at Nokia N9 tager meget bredere billeder end iPhone 4, det er fordi Linsen er en vidvinkel linse, som svare til 28mm, mens iPhone 4 skyder med en 29,4mm linse(begge tal er i forhold til en 35mm sensor). Bredere billeder er bedre, når man tager billeder af landskaber eller flere mennesker, hvis jeg skulle vælge ville jeg have så bred en linse, som muligt på min mobiltelefon.

En sjov lille ting er at iPhone 4, 3,85mm, angiver det rigtige brede tal, mens Nokia N9, 28mm, Angiver det i forhold til en 35mm billedesensor i metadata.

Her er et helt normalt billed taget, uden for, i godt lys, farverne er lidt dårlige og billedet virker fladt …


Jeg er lidt skuffet over kameraet i Nokia N9, det burde være bedre, men nu er iPhone 4 kameraet også utrolig godt…

 

Hvordan indstiller man det så?

Kamera programmet er helt fint, der er ikke for mange knapper eller for få, det eneste er, at man måske godt kunne have mulighed for at komme ind i det fra unlock skærmen, men det er også det eneste. Der er ikke en hardware knap til kameraet.

Kameraet er også hurtigt nok, både til at åbne men også til at tage billeder.

“Indstillinger-menupunktet” i Kamera programmet er sejt, man kan indstille det meste, og bestemme en masse seje ting, se selv. Til højre.

Du kan både indstille ISO værdien, blitzen, man kan over eller under eksponere billederne, sætte hvidbalancen, selvfølgelig kvaliteten, GPS, formatet og så kan man sætte telefonen til at skrive ens navn som copyright haver – hvilket er lidt sejt :)

Bagefter kan du redigere dine billeder, med nok det mest avanceret Standart fotoredegerings program jeg nogen sinde har set på en telefon. Man kan alt med det, der mangler kun muligheden for at lave effekter på billederne, fx sorthvid eller instogram:) Se fulde detaljer neden for, på billedet.