USB-C er et nyt stik som Apple bruger i deres nyeste Macbook og google bruger den i deres nyeste Chromebook Pixel 2. USB-C er både et data forbindelse som et normalt USB stik, du kan også oplade din PC og sende video igennem stikket hvilket gør det til et all in one stik – som vi aldrig har set før.
Lige som Apple Mobile Lightning stik, er USB-C “Reversible” det betyder at du kan sætte det i begge veje, et normalt USB skal sættes i 3 veje, først det forkerte, så det forkerte igen og til sidst rammer man rigtigt.
USB-C har 16 connectorer imod 4 connectorer i USB og 8 connectorer i Lightning stikket.
USB-C kan 4 ud af 4
Stik kan som regel kun en enkelt ting, mini jack har været brugt i årevis til alt muligt, lyd for det meste, men der er rigtigt mange som har hacket den til alt muligt andet også. Vaavud bruger den fx til at overføre data i deres nye vindmåler, iZettle bruger den til at overføre dankort informationer osv. Jack stikket kan, fordi det er et analogt stik, så der skal være en dims som laver information om til “lyd” i den ene ende og i enhedsenden skal man omkode “lyden” til at være data igen.
HDMI var en af de første som kunne mere end 1 ting af gangen, nemlig både lyd og video. Thunderbolt kunne 3 af 4 ting, lyd, video og data samtidig og nu har vi USB-C med både lyd, video, data og strøm.
USB-C er lavet til smartphone fra starten
Det er ikke noget nyt at stik overtager flere funktioner, men det er noget nyt at både mobiler og PC’er har samme stik, tidligere har man ikke kunne få nok funktioner ind i små stik, men USB-C er så småt at det passer alle steder uden at slagge på funktioner.
Det virker som om USB-C bliver det første stik som fra starten er lavet både til mobiler, tablets og PC’er – allerede nu bruger både Google, Apple og flere kinesiske producenter USB type C til PC’er til data, strøm, lyd og video men hvad med mobilerne og tablets?
Apple Watch’s i den dyreste udgave kommer med en æske med oplader, her har æsken et USB-C stik til opladning og måske også data overførsel – det er vel så mobilt som et stik kan være? Men der er også kinesiske mobil producenter som bruger USB-C, det er dog ikke noget bevis for noget som helst dog.
PC producenterne har tidligere ikke brugt USB til opladning fordi USB kun kan levere ca. 5W-12W afhængig af hvor meget producenten har hacket stikket. USB type C giver nok strøm til at køre en stor Mac bærbar. Den Macbook som har brugt aller mest strøm indtil nu er en 15” Macbook pro retina, den bruger maks 85W(ved opladning +fuld load) – men USB-C kan levere op til 100W, hvilket gør standarten brugbar til alt, (dog stadig ikke stationære som tit har 100W grafikkort).
USB-C er billig at bruge, selv om standarten er udviklet af blandt andet Apple og Intel ligesom Thunderbolt, er USB-C gratis at bruge, Thunderbolt nåede aldrig rigtigt ind i PC’er, netop fordi det er en dyr standard men USB-C har potentiale til meget mere, fordi alle kan bruge standarden – både til PC’er, Tablets og Smartphones.
Vi skal heldigvis ikke nøjes
USB-C klare fint 4k opløsning, allerede i den lille Macbook. Data hastigheden er også helt i orden, med 10 GBit/s klare USB 3.1 sig rigtigt godt imod den største konkurrent Thunderbolt 2 som klare 20 GBit/s – også har USB-C indbygget displayport 1.3, hvilket betyder at VGA, Displayport, DVI og HDMI er bygget ind og derfor skal der kun bruges en billig passiv adapter for at lave USB-C om til en af dem.
Thunderbolt og displayport og HDMI har en masse funktioner som ingen bruger, fx er der blandt andet bygget netværk, wakeup, data forbindelse i HDMI – men ingen bruger funktionerne på samme måde, så det virker kun hvis de 2 dimser du bruger tilfældigvis er lavet på samme måde.
Displayport har indbygget daisy-chain funktion så du kan sætte flere skærme efter hinanden, men dette virker heller ikke fordi ingen udnytter funktionen, sikkert pga patenter. Thunderbolt udnytter rigtigt mange af funktionerne, men da Apple er de eneste som har råd til at bruge den, er de de eneste som laver Thunderbolt skærme, derfor er de latterlig dyrere.
USB-C skal være en standard, så alle laver funktionerne ens og selv billige producenter fra Afrika og Kina kan bruge standarden.
Og hvad bedst er at USB-C er tyndt og småt nok til at kunne sidde i en hver smartphone – så ikke nok med at USB type C er kraft fuldt, USB-C er også let at indbygge i smartphones.
Vi bruger stadig USB2 hastigheder på næsten alle smartphones i dag, USB-C kan gøre noget alvorligt ved det, hvor USB 3 klare 5 GBit/s, klare USB-C eller USB 3.1 klare 10 GBit/s.
Det betyder at du kan ligge ca. 250 sange fra din Mac til din iPhone i sekundet, mod 12 med USB 2.0 (dette er teoretisk maks).
At sige at USB-C kan revolutionere stik til PC’er, Smartphones og tablets er lidt for meget sagt. Det er mere et skridt den rigtige retning, som alle havde forudset.
Det rigtigt fede ved USB-C er at det er udviklet af dem som skal bruge det, der er ingen som har patent eller monopol – og standarten er klar.