De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Artikler, Foto, Video

Canon EOS 6D Anmeldelse

Canon 6d-1Jeg har lige skiftet mit store Canon 5d mark 2 ud med et nyt smart Canon 6d – jeg skrev ikke en anmeldelse af det gamle, fordi det ikke rigtigt er relevant, jeg er heller ikke sikker på en anmeldelse af Canon 6d er relevant, men 6d har en række nye funktioner som sikkert snart kommer til de mindre spejlrefleks, så det er måske godt at skrive om, så du ved hvad du kan vente dig.

Jeg købte det fordi mit Canon 5d mark 2 er et gammelt kamera med mange gamle teknologier, fx fokussystemet er komplet ubrugeligt i alt andet end høj solskind, 5d mark 2 har også en gammel skærm, intet slowmotion, lav bitrate, som gør det svært at bruge til at optage video. Jeg mener billedkvaliteten er ens, eller meget tæt på hinanden, begge kameraer lever meget god kvalitet, som bliver brugt hver dag af professionelle fotografer hver dag, både fotojournalister, studiofotografer og andre.

Anmeldelse af Canon EOS 6D

Specs

  • Canon EOS 6D
  • 20,7Mpix
  • Fullframe sensor (24x36mm)
  • ISO 50-102.400
  • 30sek – 1/4000 del lukketid
  • 4,5 billeder per sek
  • 1080p@30fps ved 95mbit/s 720p@60fps ved 67mbit/s. (H.264 .mov)
  • Lavet af Magnesuim alloy
  • 3″ skærm med 1040000pixels
  • SD; SDHC; SDXC op (UHS-I)

Størrelse på Canon 6d minder mig om det 60D jeg havde for et stykke tid siden, 6d er et stykke mindre end et 5d mark 2, som jeg kom fra. alt i alt er forskelle meget lille, det er mm og ikke cm det drejer sig om – selv om man kan mærke forskellen.

Byggekvaliteten er som alle andre professionelle Canon kameraer, Canon 6d er lavet af en blandning af magnetium og aluminium, toppen af kameraet er af alucabonat for at lade Wifi og GPS signaler komme igennem. Men det mærker man slet ikke. Til gengæld skulle Canon 6d ikke være særlig vandtæt/støvtæt i forhold til mit gamle 5d mark 2, 7d eller 5d mark 3. Jeg er stadig slet ikke bange for at lade det stå ude en hel nat med lidt regn, men 6d’et overlever nok ikke hvis det styrter ned.

Wonderfestiwall mø 3Alle kameraer i denne klasse har de store gamle CF kort, det er et gamelt stort kort som er 15 år gamle, de har rigtig mange pin’s, som tilslutter kortet med kameraet det giver hurtig hastigheder på dem, men det gør dem også upålidelige, også fylder de nok 6 gange mere end et normalt SD-kort. Canon 6d bruger SD-kort, jeg ved ikke hvorfor, da Canon normalt ikke er de første til at gøre noget nyt, men det er fint nok; næsten alle bærebare PC’er kommer med en SD-kortlæser, også alle Macbook’s, det gør det let at bruge, når man er på farten, og datahastigheden som normalt er problemet med SD-kort har de også forsøgt at løse med en ny teknologi, UHS-I, den betyder intet andet end at hastigheden er hurtigere, kortende er bagudkompatible så din lidt gamle bærbare virker også, jeg er så heldig at min Retina macbook har en SD UHS-I kortlæser.

Alt dette er overskygget af prisen, jeg har lige købt et 80mb/s 32gb SD kort for 245kr – samme CF kort koster mere end 3 gange så meget – til gengæld kan de godt være lidt hurtigere.

Jeg glemte at fortælle om hvorfor man skal bruge et hurtigt kort, er fordi et DSLR laver meget data, med 4,5 billeder i sekundet og hver billed fylder 30mb burde man have et 135mb/s kort, heldigvis har DSLR kamera en stor buffer til at håndtere det.

Hvad er det særlige ved Canon 6d?

Canon 6d er en ny serie fra Canon, tidligere var 5d det mindste fullframe kamera.

Canon’s model system er lidt underligt, men jeg vil forsøge at forklare det. Jo højere nummeret før d er, jo dårligere er kameraet, altså er 1d det bedste, så kommer 5d, 6d også 7d, her efter kommer x0D fx 70D også 700D, i de enkelte grupper bliver tallet højere når kameraet er nyere, altså er 700d nyere end 600D og 70D nyere end 60D. Canon bruger to forskellige sensor størrelser en lille og en stor fullframe til og med 7d har de små sensore og ca alle over 6d har fullframe. Det er lidt besværligt men sikkert godt at vide når man skal købe et af dem.

Canon EOS 6d er et koncert kamera, det har jeg i hvert fald bestemt mig for, det har meget høj ISO(lys følsomhed) forholdvis få megapixels hvilket giver mindre støj et fokussystem som er lavet til natten, det er nok første gang Canon har fokuseret et kamera på den måde.

Canon 6d-6Fokus-systemer er meget forskellige fra et DSLR eller et normalt digitalt kamera, et digitalt kamera ser efter hvor der er mest kontrast og fokusere efter det, det har 10.000vis punkter det regner med, fordi det bruger den digitale sensore med mange milioner pixels, derfor er de som regel også gode til at regne ud hvad du vil. Et DSLR har et analog system, som som regel meget hurtigere, det er 1-100 punkter som sidder fast på spejlet, hvis den opdager en forskel i en af punkterne, fokusere den efter den, fordi systemet er lavet til at fokusere og den kun har få punkter regner kameraet hurtigere ud hvordan fokus skal være.
Det hele er selvfølgelig mere komplekst end det, men det er ca. hvordan systemerne er forskellige. En pixel er ikke i virkeligheden lavet til at fokusere, et fokus system er.

Canon EOS 6d har begge dele, men da man aldrig bruger den langsomme vil jeg bare springe den over.

Canon’s fokussystem virker simpel af et dyrt professionelt kamera, det har kun 11 punkter, kun et af dem har hvad man kalder “crosstype”(i store træk betyder det at fokus-punkterne kan arbejde samme når man følge et objekt som bevæger sig, i stedet for at gå ud og ind af fokus. Til sammenligning har storebror’en Canon 5d mark 3 61 punkter med 5 crosstype, lille bror’en Canon 7d 19 crosstype punkter og det jeg skiftede fra, canon 5d mark 2, 9 crosstype.

I min optik er der en god grund. Canon 6d er ikke lavet til sport, alle de andre jeg sammenligner med er enten helt eller delvist lavet til sport-skydning, her er det vigtigt at have et hurtigt fokussystem, som ikke fokusere på baggrunden bare fordi man ikke rammer manden man tager billeder af.

Canon 6d-11Canon EOS 6d har til gengæld noget andet, som ingen andre har, det midterste crosstype fokus-punkt kan tage se i mørke, bedre end noget andet kamera overhoved, Canon opgiver selv at det tager billeder ned til -3EV, hvilket betyder 12,5% af hvad der regnes som normalt lys. Det er så godt at man kan fokusere i kun måneskind. Jeg er sluppet af stedet med at fokusere på en enkelt stjerne på himlen, og da sidste koncert jeg tog billeder til, missede Canon 6d ikke fokus en eneste gang – til sammenligning kan et 5d mark 2 ikke fokusere overhoved i samme lys, alle andre koncerter jeg har taget billeder af er taget med manuelt fokus.
Jeg tror de ekstra 10 fokus-punkter på Canon 6d er en joke fra Canon, det enkelte er mere end rigeligt og op fylder alle med et Canon 6d’s krav, i sær hvis man tager natte billeder, fest billeder, koncert billeder eller noget ligende.

Video er en vigtig del af Canon 6d, efter 5d mark 2 tævede alle andre håndholdte video kameraer har den meget at leve op til som det billigste Fullframe DSLR, jeg venter med at dømme det, til der kommer magic lantern(et hack-software) til 6d, der efter bliver det ligeså godt som 5d mark 2 var – men der er allerede blevet udgivet beta’er af Magic lantern som gav mulighed for Raw video, så det ser ud til at holde fint.

Wonderfestiwall veto 2Hvis man skal lave Slowmotion i videoer skal man bruge mange billeder per sekund, ellers ser videoen ud som om den hakker efter man har tilføjet slowmotion – de fleste billeder man optager optager man i 24-30 billeder/sek, det er her grænsen er for hvor få billeder man kan lave uden en video bliver hakket. Når man taler om slowmotion, taler man om 50-1000vis af billeder i sekundet.

Jeg mangler 1080p ved 60billeder/sek på 6d’et, det er latterligt at normale ‘point and shoot kamera’ kan have dette men et stort professionelt DSLR ikke kan, du kan godt få 60 billeder/sek men kun hvis du vælger 720p, her burde kameraet kunne klare 120billeder/sek.

Til gengæld er bitraten god, 6d har samme muligheder som det også nye Canon 5d mark 3 med næsten 100 mbit/s, det betyder at hvert sekund video fylder 100mbit(12,5mb), når videoen fylder så meget betyder det at den har mere information om farverne og er mindre komprimeret, derfor kan man få mere ud af videoen når man sidder og redigere den. Når 1080p@30fps video når 250mbit/s er det ukomprimeret, det er der man helst ville være, men det kræver også meget af et kamera, og det er kun professionelle 100.000kr kameraer som kan det endnu.

Wonderfestiwall sortsol 2Canon EOS 6d mangler et anti aliasing filter, det er den fysiske ting som sidder og retter linjer ud i videoer. Du kan se et eksempel på det her. Jeg vil vove den påstand at langt de fleste aldrig ville lægge mærke til det, men når man står med kameraet, og har købt det vel vidne, at det er et problem, så ser man det hver gang, heldigvis kan man købe sådan et filter forholdvist billigt til kun $365. Jeg har oplevet et par gange, at jeg manglede det.

Angående billedkvalitet, har jeg ikke meget at sige, der er ikke meget forskel på de forskellige Canon DSLR kameraer, de levere alle sammen et flot billed med vild kontrast, farver og uden nogen form for støj ved små ISO værdier. Det samme gør et Canon 1100D(det billigste Canon DSLR), de mindre xx00d, x00d og x0d og 7d har et filter over sensoren som gør billedet mindre skarpt, det har Canon 6d heldigvis ikke, det betyder at 6d levere ligeså skarpe billeder som 1d, 5d mk3 osv.

Dynamisk brede er hvor mange detaljer et kamera viser i mørke og lyse områder, altså hvor meget underbelyst/overbelyst et billed kan være uden at detaljer forsvinder. Her har Canon generelt en udfordring, konkurrenterne til 6d er Nikons D600 – den har en Dynamisk brede på 14,2EVs (1EV er en fordobling af lys), et Canon 6d har kun 12,1EVs, til gengæld er de 12,1EVs det bedste af noget Canon DSLR lige nu, et 50.000kr Canon 1Dx har kun 11,8EVs.
Jeg savner at Canon tager det lidt mere seriøst, fordi det gør en kæmpe forskel i i sær landskabsbilleder.

Wonderfestiwall kashmir 6
ISO er en vigtig del, og meget lidt overset, del af et moderne kamera, Canon 6d skyder normalt op til ISO 25.600 og udvidet op til ISO 102.400 – for bare et par år siden var disse tal fuldstændige utænkelige, de mest lysfølsomme film man kan købe, til et film kamera, er lavet med en bestemt dyr sølvbelægning har hvad der svare til ISO 1.000.

Canon har opnået en så høj ISO fordi sensoren er meget stor, sensoren er over dobbelt så stor som canon’s mindre 18 megapixels sensore, men har kun 20 megapixel, hvilket gør hver enkelt pixel ca. dobbelt så stor, derfor kan den gøres meget lysfølsom og derfor tager den også dobbelt så meget lys ind.

Jeg lavede en Native ISO test her: http://bagnefoto.dk/canon-eos-6d-native-iso/ Testen er designet til at finde ud af hvilken ISO værdi sensoren er lavet til at bruge, det er de ISO værdier sensoren laver selv, de andre er bare under belyste eller overbelyste af de værdier, det er vigtigt at vide fordi det er de værdier hvor der er mindst støj på billederne. Du kan se hvordan ISO 160 har mindre støj end ISO 125, selv om ISO 160 får 1/3 del mere lys end ISO 125. Og at ISO 320 stadig er forholdvis uden støj.

Canon-6d-Native-ISO-test

Lige netop dette med den 20 megapixel sensor er lidt sjov, hvorfor Canon ikke bare genbrugte storebrorens 24 megapixel sensor, som allerede er udviklet og sat i produktion og derfor billigere ved jeg ikke. Måske er det fordi Canon vil fortælle noget til forbrugeren? Canon nye semi professionelle 70d har også 20 megapixels, måske er det for at gøre 6d til en bro imellem de semi professionelle og professionelle DSLR kamera?

Wifi i et DSLR? Ja, selvfølgelig skal den have det, eller? Canon 6d er det første DSLR kamera som har det, interessant nok:) Idéen er meget god, man kan sende dine billeder til sin telefon, eller tage billeder med sin telefon, underligt nok findes der ikke en iPad app – men det kommer nok.

Jeg vil bare gerne have at alle de billeder jeg tager automatisk bliver lagt over på min PC, når jeg er hjemme; så jeg forsøgte.

Wonderfestiwall møMan skal bruge et program som hedder EOS Utility, det er fint, på nær at det kommer på en CD, kun en CD, og jeg ikke har en PC med CD drev, jeg fandt en “ulovlig kopi” på nettet, her er et plugin som kan tilslutte Canon 6d til din PC, man kan sætte i indstillinger at alle nye billeder skal ligges over i en bestemt mappe, og man kan få Lightroom til at automatisk at hente alle billeder fra en bestemt mappe, alt i orden.

På Canon 6d skal man tilslutte til dit netværk, det er besværligt, man skal oprette en profil, men når det er gjort kan man i Wifi indstillinger tilslutte 6d’et til ens hjemme wifi ved at vælge den rigtige profil.

Men hvorfor er dette hvad man skal bruge? Jeg vil have et system som bare virker, altså når man kommer hjem skal den automatisk lægge billeder over inden man tager kameraet op af tasken, det virker ikke, man skal en masse først.

Jeg tror det er umuligt at få den til automatisk til at lægge alle billeder over, når man kommer hjem, sådan som jeg kan se er systemet kun til studiebrug, altså hvor en fotograf tager billeder som automatisk bliver lagt over på en PC, men ikke gamle billeder – jeg forsøger nok igen, før jeg dømmer den ude.

GPS er sejt, det bruger næsten intet strøm selv om det er tændt hele tiden, også når kameraet ikke er, og det gør det muligt at få placering med i ens meta data, det er meget brugbart, selv om det virker lige meget, er det meget rart at kunne se nøjagtigt hvor et billed er taget, sociale medier som facebook, twitter og g+ bruger også denne data, ligesom alle fotoarkiverings software, iPhoto, lightroom, Picasa osv.

Konklusion:

Jeg elsker mit Canon 6d, det er det perfekte kamera til mig, SD-kort, GPS og wifi gør det lettere at bruge, fokussystemet rammer altid plet selv det kun er et enkelt punkt som gør det, billedkvaliteten er så god som den kan være, og video kvaliteten er også bedre end nogen sinde før.
Jeg ville ønske mit et Anti Aliasing filter, hvis jeg skulle ønske noget.

5 ud af 5 stjerner.