De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Foto, Mobil, Video

iPhone 5 vs Nokia 808 Kamera test

Jeg har både Nokia 808 Pureview og iPhone 5 til test samtidig, så jeg blev nød til at lave en test, de 2 kameraer imod hinanden.

Nokiaen har en stor sensor, hvilket gør den bedre til at fange meget lys, hvis man ser teknisk på det er sensoren på Nokia 808 85,33mmhvor imod iPhone 5 har en sensor størrelse på ca. 17,30mm2  forskellen er ca. 5x altså får Nokia’en 5 gange mere lys ind end iPhonen – det er når man skyder ved 8MP på Nokia 808, ved 36mp skal sensoren bruge tilsvarende mere lys for at lyse dem op – men alle disse test er lavet ved 8mp, det er alligevel her Nokia 808 klare sig bedst – og 36mp er lidt ubrugeligt -Billeder på Facebook er ikke engang 3mp :)

Specs:

Her kommer lidt specs. Begge kameraer har linser på F/2.4 (det betyder så også at linsen på Nokia’en er 5x større), de har begge brede linser, på henholdvis 28mm og 33mm(ved 35mm sensor), det svare til et dårligt point and shoot kamera’s bredeste ende – der er dog meget forskel på om man har en 28 eller 33mm linse, som du kan se kommer der meget mere med på Nokia 808’ens billeder. Du har sikkert læst at iPhone 5 har en linse på 4mm og Nokia 808 har en linse på 8mm – Det er igen fordi sensor størrelsen er så forskellig, jo større sensoren er, jo mere kommer med på billedet:D Den tekniske betegnelse for det er Cropfactor, Nokiaen har en Cropfactor på 3,24 og iPhonen 5 på 7,21.

En bred linse bruger man til at tage billeder af natur, fx en horisont eller mennesker til en fest, her får man flere af dem med, og en bredere linse har også mere i fokus af gangen. Alle mobiltelefoner går imod at have en bred linse, fordi det er mest brugbart, det meste af tiden.

Det sidste der er ved sensorer er deres sensorfølsomhed, det hedder ISO, følsomheden afgøre også hvor meget støj der er på billedet, iPhone har dobbelt så god ISO som nokia 808 med ISO 3200 imod ISO 1600 – altså kan iPhonen finde dobbelt så meget lys, i samme rum med samme lukketid(hvor længde sensoren er åben for lys). Dette betyder også at iPhone 5 får meget mere støj på billeder ved lagt lys – jeg har altid foretrukket at have høj ISO, med meget støj, fordi alternativet er at man skal have en længere lukketid, hvilket meget let giver rystede billeder. Men du kan tydeligt at forskellen i støjen for de 2 kameraer.

Nu kommer testen, jeg skriver ikke så meget, fordi jeg allerede har gennemgået det meste, der er ikke noget magisk ved dette resultat:)

ISO test:

iPhone 5 Nokia 808 Pureview
F/2.4, 1/15sek, ISO 3200 F/2.4, 1/5sek, ISO 1600

Her ser man en lav lys test, begge kamera får så lidt lys, at de ikke engang kan lyse billedet op, så alle de data vi ser, er fra kameraernes ekstrem punkt. iPhone 5 laver mere støj, og Nokia 808 får tydeligvis mere lys ind.

Det er interesant at Nokia 808 går helt ned til 1/5sek, som fotograf skær det lidt, fordi der er ingen chance for at man kan holde kameraet stille ved så lang lukketid, jeg synes også 1/15sek som iPhone 5 vælger er lidt i overkanten.

Video test:

Nokia 808 pureview giver i dette klip en bitrate på 13,16 mbit/s mens iPhone 5 har en bitrate på 17,06 mbit/s. ifølge presse martialet skulle begge telefoner optage med 30 billeder/sek – det klare Nokia’en også fint, men iPhone’en optager kun ved 26,06 fps – hvilket ikke er en standart – og lidt af en fejl hvis man skal bruge optagelsen til noget rigtigt.

Du kan tydeligt se hvordan iPhone 5 laver høj ISO, hvor Nokia 808 bare klare det – det er også interessant hvor forskelligt billederne er bare fordi Nokia’en har en lidt bredere linse. De er begge ca. lige hurtige til at eksponere forskelligt, og overraskende nok har nokia 808 pureview en bedre mikrofon, Apple gjorde ellers meget ud af at fortælle om deres 3 mikrofoner til iPhone 5 udgivelsen.

Ved panorering tager iPhone 5 føringen, det virker som om softwaret på Nokia 808 ikke rigtigt kan forstå at det er det man gerne vil. Men du kan bedømme for dig selv. Hvis du vil have de orginale videoer, kan du spørge, men jeg deler dem ikke her, fordi jeg godt kan lide min server :)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=eYXCs5nqECQ

Billedet:

iPhone 5 Nokia 808 Pureview
F/2.4, 1/215sek, ISO50 F/2.4, 1/335sek, ISO64

Der er ikke meget forskel på hverken kontrast, farver eller noget andet – men du kan tydeligt se hvordan Nokia 808 forsøger at belyse billedet efter himlen, selv om man forsøger at vælge noget andet. Det er en kæmpe fejl i min mening, og gør kameraet næsten ubrugeligt, hvis solen er oppe. Til gengæld fanger Nokia 808 et meget bredere lysspektrum, du kan se hvordan man både kan se detaljer i himlen, træerne, grasplænen og busken, iPhone 5 tvære det meste ud. (Det hedder Dynamic range).

iPhone 5 Nokia 808 pureview
F/2.4, 1/214sek, ISO50 F/2.4, 1/100sek, ISO100

Det samme igen.