De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, PC

Lenovo Thinkpad X1 Carbon anmeldelse

 

Jeg har fået lov til at anmelde en Lenovo Thinkpad X1 Carbon, det er den ypperste bærbar PC man kan få, den er lavet at carbon og fylder ikke særlig meget. Den koster også en masse penge, jeg vil her tjekke om den er pengene værd eller om Lenovo Thinkpad X1 Carbon bare er en sej ting, som os normale mennsker først får om 5 år. Den version jeg har fået har en 14″ skærm, med midterste i5 CPU, USB3 og alle de andre seje ting som nyeste Ultrabooks kommer med.

 • Lenovo Thinkpad X1 Carbon
 • 1,8GHz dual core i5
 • 8 GB DDR3 1600MHz ram
 • 14″ IPS TN LED skærm (1600×900) Anti-glare
 • 256GB SSD
 • Intel HD 4000
 • Windows 7 Pro
 • USB3, baggrundbelyst tastatur, Fingerprint Reader.
 • 3g mobilnetkort med HSPA+.
 • 8,2 timer (ifølge Lenovo)
 • 15.960 kr ned til 11.000kr med fragt.

Anmeldelse

Hvilken PC er Thinkpad X1 Carbon? 

Lenovo Thinkpad X1 Carbon, kommer fra fremtiden, den har måske ikke processoren eller det andet hardware fra fremtiden, men om 10 år bruger vi alle sammen carbon computere, grunden til at Lenovo er de eneste, er fordi carbon er meget dyrt at bruge, det har til gengæld også en masse fordele, fx er Carbon vildt stærkt, det er mange gange stærkere end metal, hvilket betyder at din PC kan blive mindre og tyndere, det er også lettere og derfor bliver din PC nemmere at bære rundt på. Og til sidst kan alle wifi, bluetooth, mobildata signaler komme igennem(modsat de fleste metaller), så du slipper for det hvide plastik logo på bagsiden af din Macbook. Carbon har også nogen ulemper i forhold til din Aluminium bærbar, Carbon er ikke særligt godt til at transportere varme, det gør din bærbare varmere så den skal blæse mere med sin blæser.

Thinkpad X1 carbon-8Lenovo er kendt for at lave erhvervs computere, den serie som de laver til professionelle hedder Thinkpad, de laver også andre, men det er Thinkpad’erne de er kendt for. En thinkpad er lavet til at blive brugt, næsten uanset hvad du laver med den, så ved du den holder til det, og bare bliver ved og ved. Jeg har aldrig hørt om en thinkpad som er gået i stykker, de holder bare. Deres marketsføring og forbruger undersøgelser siger det samme. Derfor forventer man også at skulle betale mere for en Thinkpad end en normal bærbar.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon er en ultra fed bærbar, dette er det ypperste hvad Lenovo kan lave, den er den tynderste, letteste og lækreste thinkpad man kan købe. Der er mange Thinkspads, X1 serien er den mindeste af dem.

Design

Thinkpad X1 carbon-5Designet er lavet at carbon, som sagt, der er forholdvis meget flex i kabinettet, mere end man regner med, ca ligeså meget som en macbook air, men mere end en Macbook pro. PCen er tynd og let, den føles meget let, den vejer det samme som en 13″ Airbook, og fylder også det samme, men har en 14″ skærm. Jeg kan godt lide at bære rundt på Thinkpad X1’en, den føles som om den kan holde til alt. En lille sej detalje er at skærmen kan lukkets helt op, så computeren er en lang pad, jeg ved ikke i hvilken sammenhæng man skal bruge det, men det ser sejt ud. Trackpaden er stor og dejlig, den kan ikke måle sig med en Apple en, men det er tæt på.

Skærmen og opløsningen er helt perfekt, opløsningen er 1600×900 det passer godt til skærmen på 14″, jeg kan ikke komme på noget den er for lille til, videoer fungere perfekt, selv om 1080p opløsningen, er lidt større så gør computerens format(16:9) at der ikke bliver vist nogen sorte kanter på dem og 1080p ser også fint ud på skærmen. Når man arbejder på computeren gør den brede opløsning det let at multitaske uden at skulle skifte imellem flere forskellige vinduer, man kan let have plads til en video+en hjemmeside eller en hjemmeside sammen med et tekstdokument.

Når man skriver på tastaturet så kan man ikke bruge touchpaden, den er altså død, dette gør det bedre at skrive på computeren, efter min mening, fordi man kan læne sine hænder på touchpaden uden at det har en betydning. Jeg kan ikke finde ud at at slå det fra, og derfor gør det touchpaden ubrugelig i alle spil, her skal man bruge tastaturet samtidig med musen. Til målgruppen er det nok en meget god ting, men jeg ville lige nævne det.

Thinkpad X1 carbon-10Opløsningen er meget god, af en sådan lille skærm. En macbook pro 13″ har fx en 1MP opløsning, det er der også mange 15,6″ computere som har, der er også nogen som har en 720p skærm med  1,05MP. Thnikpad X1 carbon har en opløsning på 1,44MP, hvilket betyder at du kan have mere på skærmen af gange og giver derfor et større overblik.

Angående stikkene i siden af computeren, Thinkpad X1 Carbon har 1x USB3 og en USB2 samt en mini-display port, hvilket gør den ikke bare 10 gange hurtigere til at overføre filer, men også fremtidssikret. En USB3 disk koster ikke alverden, og med den kan du opnå op til 100mb/s overførelser, hvor hastighederne ved USB2 kun var ca. op til 30mb/s. Hvorfor ikke 2 USB3?

Jeg fandt ud af at Thinkpad X1 Carbon har et TN panel, ikke IPS, du kan se beviset her. Jeg stolede på Cnet og andre da de sagde at skærmen havde et IPS panel. Men når det er sagt er det et meget godt TN panel, der er 100vis af anmeldere som heller ikke kan se forskel.

Fordi Computeren har et IPS panel, er den mega god til video og billed arbejde, med et IPS panel kan du se flere detaljer i skyggerne og de lyse områder i et godt billed, hvilket gør det lettere at håndtere og ordne dem. IPS panelet giver også mere dybe billeder fordi der er flere detaljer og de har normalt også bedre farve gengivelse, X1 carbon har et flot og dybt billede med fed kontrast og mange detaljer både i skygger, lyse områder og i farver. Jeg synes ikke den gør det ligeså godt som min 15 Retina macbook pro, men det kan også bare være fordi skærmen er Anti-glare, dette giver mindre kontrast på skærme.

 

Fejl i designet

Thinkpad X1 carbon-11Jeg har oplevet nogen enkelte ting, som virker underlige, fx virker det ikke som den store trackpad sidder fast i noget, når man trykker på den, laver den et tilfredstillende klik, men det virker somom der er noget mere længde i trykket, som gør at det føles somom  touchpaden ikke sidder helt fast(Det var en underlig beskrivelse, jeg kan ikke gøre det bedre). Det irriterer ikke mig, men andre jeg har talt med, kan ikke udstå det.

Jeg har oplevet et par gange at 2-finger scroll hold op med at virke, imens jeg brugte computeren, det er nok bare en Windows fejl, men den skal med, fordi det fuldstændig ødelægger en hver arbejdsgang, når computeren gør sådan en underlig ting.

Jeg kommer til at trykke på højre mussetast, i stedet for venstre, på touchpaden hele tiden, jeg har ikke hørt andre med problemer så det er helt sikkert bare mig. Jeg kan heller ikke rette det, fordi jeg ikke kan finde det rigtige software til at gøre det.

Ydeevne

Thinkpad X1 carbon-3Hastigheden af PCen afhænger af grafikkortet, processoren og rammen, jeg nævner med vilje ikke SSD’en fordi når det kommer til ydeevne i spil og programmer har den meget lidt at sige, SSDen gør i virkeligheden bare computeren hurtiger til at åbne programmerne, som regel giver den meget lille effekt ved brug af programmer. Grafikkortet er det samme som ligger i en alle andre ultrabooks og de fleste andre nye PC’er, det yder fint, så længde du holder dig fra highend spil eller videoredigering, til gengæld bruger det ikke meget strøm. For et par uger siden, skrev jeg om en Macbook air 11,6″, med det samme grafikkort, i Macbook air’en var det underclocket, hvilket betyder dårligere ydeevne,jeg kan fortælle at Thinkpad X1 Carbon, har den rigtige version, som har en normal clock. Det skal lige siges at en masse spil slet ikke bruger grafikkortet, fx flash spil.

Processorenen er en mellemhurtig i5, på 1,8GHz, det siger ikke så meget, da jeg testede den var jeg meget godt tilfreds med den, den klare alt og levere en resultat der er bedre end highend PC’er som kun er et par år gamle, du kan sagnes smide lidt videoredigering, videokonvertering eller foto arbejde efter den, uden at den brokker sig. Mens jeg testede processoren begyndte blæseren at køre på næsten max, hvilket er godt, Jeg kan fortælle at den lamer ikke så meget som nogen ultrabooks har tendens til. Med 8gb ram er Thinkpaden fint udrustet til alle de opgaver du smider efter den de næste mange år, jeg ville helt klart vælge den med 8gb frem for 4gb, men forskellen lige nu er meget lille fordi 4gb ram er rigeligt til software i dag.

Alt i alt en fin PC, som ikke mangler kraft til almindelige opgaver.

Min normale performance-test.

Thinkpad X1 carbon-6Geekbench er død, jeg testede denne PC med geekbench og fik kun ca. 2000, selv om samme hardware i en macbook air får næsten 3 gange det. Derfor holder jeg helt op med at bruge den, jeg har mange gange før brokket mig over at systemet ikke virker, men nu er det helt væk fra min test, mine egne test er meget mere stabile og seriøse, så dem må jeg fortælle om istedet for.

Jeg har lavet en række test af computeren, min batterivideospilletid test(længere nede), men også min nye, jeg bruger handbreak til at rendere en video om fra 20fps, 1920x1080p .mov til 15fps, 1920x1080p .mkv, her får man et resultat i sek og minuter i stedet for et tal, jeg håber du kan bruge det til noget. Hvis du vil teste din egen computer, kan du sende en mail, skrive en besked på twitter eller facebook, så finder jeg en måde at sende den til dig (grunden til at jeg ikke gør det, her, er fordi jeg godt kan lide min server).

Min grafikkort test er meget simpel, jeg loader 3. bane i spillet Portal 1, 2007, med alle indstillinger i max(på nær Antialiasing og Filtering mode som er på 1x og trilinear). Derefter sætter jeg først opløsningen på 1024×768 og måler hvor mange FPS(billeder per sek) computeren laver i spillet, derefter sætter jeg også opløsningen på max og måler FPS igen. På den måde får jeg både hvor godt grafikkortet yder og hvor godt det yder til den PC.

Her er resultaterne:

PC’s Handbrake 64bit(455,3mb 1080p 20fps mov -> 60,5mb 1080p 15fps MKV) Portal(alt i max uden Anisotropic)
Mac Pro Xeon 2,66GHz*8, 24gb, ATI 6870, SSD 93fps (45sek)  (140fps 2560×1440) (180fps 1024×768)
Alienware M14x 2,6 i7, 8gb, GT 650M 80fps (1m 1s)  (155fps 1440×900) (160fps 1024×768)
MacBook pro 15 Retina 2,3 i7 16gb, GT 650M, ssd 52fps (1m 33,7s) (10fps 2880×1800) (102fps 1440×900) (132fps 1024×768)
MacBook pro 17″2,4GHz i7*4, 4gb, 6770m 57,6fps (1m 35s) (85 fps 1900×1200) (196 fps 1024×768)
MacBook pro 17″2,2GHz i7*4, 4gb, 6750m 55,6fps (1m 40s) (59 fps 1900×1200) (155fps 1024×768)
Macbook air 1,8 i5 8gb hd 4000 40fps (1m 42s) (75fps 1440×900) (85fps 1024×768)
iMac 27″2,66 i5*4, 8gb, 4850 45,8fps (2m 03s) (55 fps 2560×1440) (144fps 1024×768)
Lenovo x1 Carbon 1,8 i5 8gb hd 4000 44fps (2m 04s) (15fps 1600×900) (60fps 1024×768)
Macbook air 1,7 i5 4gb hd 4000 35fps (2m 13s) (20fps 1366×768) (35fps 1024×768)
Macbook Pro 15″ 2009, 2,66GHz, 4gb, 9600M GT 20fps (3m 25s) (63 fps 1440×900) (83fps 1024×768)
iMac 2,8GHz C2D, 4gb, 8800gs 16fps (5m 1sek) (59 fps 1900×1200) (84fps 1024×768)
MacBook pro 17″2,5GHz C2D, 4gb, 8600m 14,7fps (5m 50s) (11fps 1900×1200) (29fps 1024×768)

Læs mere på Alle mine Test’s

Som du kan se klare processoren sig helt fint i videorenderingstesten, den er på højde med en 2010 iMac med quad core processor, men halter noget efter en Macbook air 13″ med nøjagtig samme hardware. Du må drage dine egne konklusioner.

Jeg har testet spillet Portal 1, 2007, som er noget gammelt, computeren havde uventet mange problemer ved den højeste opløsning, men hvis man sætter opløsningen lidt ned, kan den klare det.

Software

Thinkpad X1 carbon-9Lenovo Thinkpad X1 Carbon kommer med en masse software, til at optimere bærbaren. Det hedder Lenovo battery …. det er ligemeget … Fordi det virker ikke. Det har nogen seje funktioner, fx kan du se hvormange watt din bærbar bruger, det er sejt, så kan man tjekke hvor meget det betyder at slukke forskellige ting eller skrue ned for lyset. Softwaret kan også styre dit wifi, bluetooth og mobilnet antenner. Jeg har oplevet flere gange at softwaret holdt op med at kunne styre wifi, fordi Windows softwaret overtog antennen, men det det betyder ikke meget.

Programmet har en masse profiler som styre hvor længe lyset bliver tændt, hvor lys skærmen er og om der er lys i tastaturet, det virker fint og gør batteritiden bedre. Softwaret kan også styre ydeevnen, den har fx en “turbo-mode”, jeg har testet hastighederne og computeren er nøjagtig lige hurtig, om det er til eller ej, den eneste forskel er at blæseren køre på max når man sætter “turbo-mode” til. Også siger softwaret at grafikkortet bliver brugt 100% hele tiden; mindre detalje. De mange profiler virker fint, men alt hvad der har med computerens ydeevne at gøre er fuldstændigt meningsløst.

Det er interessant at Lenovo vælger at sætte sådan et software på computeren, fordi det er virkelig dårligt.

Thinkpad X1 carbon-1Jeg hader crapware på PC’er, Lenovo har heldigvis fjernet det meste, men den har stadig en masse, jeg hader det! Crapware er kun lavet for at få dig til at købe et eller andet, og Lenovo får endda penge for at installere det på din nye PC. Et Crapware program som du får med er Norton, det brokker sig over alt, kan ikke lukkes hverken i softwaret, windows eller i taskbaren. Jeg droppede bare at slette det, fordi det var for besværligt, men det er da underligt at man skal bruge et crap software, bare fordi en fra Lenovo siger det.

Batteritid

Jeg har som altid lavet min egen video spille test, her spiller jeg DVD kvalitet avi video til computeren går død, halvt lyd, nok lys og uden Wifi, og denne Thinkpad klare sig meget godt. Denne Thinkpad X1 Carbon kunne spille video i 4timer og 12minuter. Ved siden af disse tal er Geekbench tallene, som er komplet ubrugelige.

Det er interessant at se hvordan en 13″ Macbook air med kun lidt større batteri og samme hardware næsten kan spille dobbelt så meget video som denne thinkpad, den eneste forskel er Windows. Jeg lader dig igen drage dine egne konklusioner.

Her er sammenligningen:

PC’er Batteritid Ydeevne i Geekbench
Macbook pro Retina 2,3 2012 7t 20m 11095
Dell Alienware M14x 2,6 2012 4t 30m 10548
Macbook pro 17″ 2,4 i7*4, sent 2011 5t 6m* 10572
Macbook pro 17″ 2,2 i7*4, 2011 5t 6m 10138
Lenovo X1 carbon 1,8 i5 8gb 4t 12m 1900? *2
Macbook Air 13 1,8 i5 8gb 7t 39m 6150
Macbook Air 11 1,7 i5 4gb 5t 37m 5740
Envy 15″ 1,6 i7*4 2009 1t 10m 4797
Macbook pro 15″ 2,4 i5*2 2010 4t 35m 4764
Envy 14″ 2,4 i5 2010 3t 20m 4107
MacBook pro 17″ 2,5 c2d 8600m 2008 2t 30m 3490
Macbook pro 13″ 2,4 c2d 320m 2010 5t 10min 3437
Macbook 13″ 2,0 c2d 9400m 2010 5t 22m 3137
Macbook air 13″ 1,86 c2d 320m 2010 6t 08m 2715
Macbook air 11″ 1,4 c2d 320m 2010 4t 23m 2280
Dell Vostro v13 1,3 c2s 2009 3t 1123

*jeg gætter. 2*Kan slet ikke passe.

Er den virkelig 15.960 kr (ned til 11.000kr med fragtværd?

Du kan helt sikkert købe en bærbar, med bedre specs til meget billigere pris, men du får ikke det samme design eller størrelse, og når din billige Win-pc er 1/2 år gammel, kan du ikke komme af med den igen, hvor imod en Thinkpad X1 holder værdien bedre.

Men er den virkelig så mange penge værd? Du kan få en ultrabook på samme størrelse til næsten halvdelen, du kan endda få en Mac til færre penge. Men hverken de andre ultrabooks eller Airbooks er lavet af fremtidens byggematerialer, Carbon, denne PC er lavet til de folk som ikke kan vente. Selv om hardwaret ikke holder 5år, er jeg sikker på at designet gør.

Folk som køber denne PC, er helt sikkert lige glad med prisen, hvis man skal bruge denne PC er de 15k ikke meget at give.

 • Levono Thinkpad X1 Carbon
 • Ekstrem lille og let
 • Perfekt byggekvalitet
 • Hurtig nok
 • Intet DVD drev (godt)
 • i5 + 3g modem + USB3
 • Meget dyr

Konklusion:

Jeg synes bestemt den er prisen værd, den er hurtig nok, har den perfekte størrelse og en masse funktioner som gør at det kan være din eneste PC. USB3, 3g og HD 4000 gør denne PC brugbar til at hvad som helst du sætter den til, hvis du er rejsende sælger, arbejder på en byggeplads eller noget andet som kan være krævende for en PC, er dette bestemt et godt alternativ.

Stjerner:

4 ud af 5