De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, guide, Personligt, reklame, Video

Raspberry pi – med raspBMC

raspBMC Raspberry anmeldelse-5Sådan en Raspberry pi kan man gøre meget ved, det er en hel PC, den har et grafikkort, en processor, ram og en harddisk. Processoren begrænser mest, da hverken det normale Windows eller Mac vil køre på det – men man kan få mange Linux systemer som vil køre på Raspberry Pi’s processor, en ARM processor, det vil Windows 8 RT forresten også.

Der er en eller anden som har modificeret det ultra populære software XBMC til Raspberry PI, XBMC er et mediecenter software, som er lavet til at blive styret af en fjernbetjening, eller tilsvarende. XBMC er baseret på et Linux system, men det er altså ikke et program til eller et skin til Linux. Med XBMC kommer du aldrig ud af fjernbetjeningssystemet, derfor er XBMC idéelt til mediecentre som skal styres af en fjernbetjening, og kun en fjernbetjening.

XBMC er for hjemme mediecenter byggerne, hvad tivo/apple tv softwaret er for os som bare køber en boks, fordi XBMC er opensorce og gratis er det let at have med at gøre og billig, det er også let at bygge en PC til, da det er så versitalt.

raspBMC Raspberry anmeldelse-9XBMC til raspberry pi hedder raspBMC. Det er en version af XBMC som er lavet kun til Raspberry pi – jeg tror de fleste XBMC PC’er er meget bedre og kraftigere end en Raspberry pi – så det er godt gået at de har lavet en version som køre så godt på den lille PC. Når man sidder ved en raspBMC, er den ikke vildt hurtig, men der er rigeliget til at være helt brugbart, uanset hvor travlt du har.

RaspBMC har Airplay med et par enkelte kliks :) Det er genialt, især hvis du bruger iTunes eller har en Mac, fordi det betyder at du fx kan kopier din skærm til dit tv, trådløst, med lyd og uden alverden af forsinkelse, det er selvfølgelig ikke godt nok til spil, eller du kan sende dine TV serier til tvet, let og hurtigt. Efter at have undersøgt dette, fandt jeg ud af at raspBMC ikke understøtter den funktion så man kan ikke kopire sin skærm, kun sende lyd eller video igennem iTunes til raspBMC. 

Med iTunes kan du sende videoer til raspbmc, det tager ikke langt tid eller er besværligt, du kan også streame lyd fra din Mac, iPad eller iPhone til raspbmc uden problemer, men du kan ikke dele din skærm til raspbmc, hverken fra iPaden, iPhonen eller fra din Mac comptuer, dette kan man med en Apple TV, og funktionen er genial på Apple TV 3, da man på den måde kan vise hvad som helst på tv’et også uden det er det rigtige format og man kan se ting direkte fra sin browser.

raspBMC Raspberry anmeldelse-11Raspbmc har også en browser, men den er ubrugelig, den er meget langsom, og den understøtter ikke flash, den ser til gengæld ud til at overholde de fleste standarder, så sider ligner sig selv på Raspbmc.

Jeg har streamet både 480p, 720p og 1080p video til RaspBMC på mit 1080p 40″ Sony tv, og det virker upåklageligt, det er nøjagtigt så godt som det originale Apple TV 3 kan klare det.

Den er 45 sek om at starte op, det er lidt langsomt, men helt brugbart, det er noget man venner sig til, selv om andre konkurrenter har, næsten, instant on.

Softwaret, raspbmc, er struktureret som Playstation 3’s menu system, hovedkategorier hen langs en række så man kan vælge hvad man vil, spille film, høre musik, se billeder osv. Systemet er lidt forvirrende da de programmer du downloader ikke får deres egne punkter i menuen, men bare et felt under “add ons”, men man venner sig til det – og der er altid særligt langt til de forskellige steder man skal bruge. Du kan også downloade nye menu-systemer i form af skins.

Det er svært at lukke dimsen ordentligt ned, da den ikke har en tænd/sluk knap, man skal i softwaret vælge sluk, og hvis man ikke gør den ordentligt, så bliver den sur, kommer med en knap “raspbmc blev ikke lukket ordentligt ned sidste gange” som kan skal trykke ok til, denne er irriterende især fordi den også resetter nogen indstillinger, så min iPhone remote app, bliver nævnt senere, ikke kan bruges mere og jeg skal hen og hente et tastatur igen.

Der er mange forskellige stykker software at vælge imellem, jeg installerede hurtigt dr.nu, cnet, “danish live tv”, 9gag, itunes podcast, CBS, BBC, collegehumor men der var 100vis flere. Kvaliteten er meget svingende, og der er interfacene også – men det er helt fint, og det virker somom der ikke er ødelagte programmer i listen.
Det skal lige siges at DR.nu appen er meget laggene, og der er noget galt med videoen, så den laver ghosting.

Men raspbmc har ikke Netflix, eller nogen form for det(der findes et software, til $45, men det eneste det gør er at streame det fra din pc, det mere en lappeløsning end en real funktion). Det er dårligt, hvis man forventer at denne enhed skal bruges til Netflix, er dette desværre ikke muligt, grunden er at Netflix ikke har lavet en app, og der er ingen andre end dem selv som har rettigheder til at lave apps. Mangel på Netflix er for mig det som ødelægger den, Netflix er det mit Apple tv laver allermest.

iPhone/android Software findes der selvfølgelig til raspBMC – og det fungere godt.

raspBMC Raspberry anmeldelse-2Du kan downloade iPhone appen her Official XBMC Remote, den er super sej, virker meget godt, og er let at installere. På raspBMC skal du ind under settings, services, web server, også slå “Allow control of XBMC via http” til – her kan du sætte user og pass til, men kun hvis du vil.

Hvis begge enheder er på samme netværk, kan du med appen automatisk finde den raspBMC som er online på netværket. Jeg skal engang imellem ind og søge igen, fordi raspBMCen ændre IP adresse, men hvis du ikke bruger bruger/pass tager det kun et par sekunder.

Som med alt andet gratis software, er der fejl i softwaren.

RaspBMC genstarter tit, især når man roder rundt i menuerne, eller man sætter den til for mange ting samtidig, det er hvad man forventer, heldigvis genstarter den og er frisk igen.

Når man så er komme tilbage efter en fejl, kommer der en stor fed boks frem på skærmen med “Jeg er utilfreds med hvordan du behandler mig” og bagefter en boks med “du kan rette dine fejl på denne hjemmeside” begge skal man trykke ok til, og det er virker lidt spildt, da jeg tit ikke har nogen mulighed for at kontrollere raspBMCen, uden at tilslutte et tastatur.

Det er svært at installere software, og det er svært at overskue hvad man har eller hvad man skal installere. Særligt fordi alt står i en lang liste.

XBMC begrænsningerne, som tidligere skrevet kan din raspBMC ikke køre netflix, pga mangel på licens, der er mange andre ligende problemer, fx ved flere video formater, men man kan heldigvis komme uden om dem forholdvist let.

Jeg synes det er svært at få videoer over på sin raspBMC, mest fordi den ikke har noget plads – heldigvis, kan man let bruger både DLNA og UPNP som køre på din PC, så du kan få adgang til dine videoer på enhederne.
RaspBMC spiller både, Mp4, MKV, AVI og alle de andre pirat video formater – det er da rart.

Jeg har lånt en Raspberry Pi Model B af alphageek.dk, de har også en masse udstyr til Raspberry Pi, som jeg tester samme med. Du kan købe en Raspberry Pi for kun 339kr, et trådløst netkort til Raspberry Pi til 179kr, en kasse til Raspberry Pi til 99kr og et 4gb SD kort med Debian 6 Linux software for kun 179kr.

Nu glæder jeg mig til Airtame udgiver deres Raspberry pi software, så jeg endnu en gang kan teste noget nyt :)