De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Video

Sigma 50mm 1.4ex anmeldelse

Sigma 50mm 1.4ex-9Jeg anmelder denne Sigma 50mm, som hedder en Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM Lens for Canon, fordi det er en af de bedste 50mm man kan købe til sit Canon DSLR kamera. Jeg har tidligere haft en Canon 50mm 1.8 og en Canon 50mm 1.4, disse er fine, men 1.8’eren er så billig at den som regel går fra hinanden mens Canon’s 50mm 1.4 er bygget fint, men kun er brugbar over f2.8, eftersom den er så uskarp ved f/1.4-f/2.8 at det er et problem og alle billeder får en slags “soft fokus”-effekt. Dette er en fin effekt, hvis man skal bruge den til andet.

Jeg valgte Sigma’s 50mm 1.4ex fordi det er en af de mest anmelder roste 50mm linser, mere rost end Canon 50mm 1.2L. Også koster den kun lidt mere end Canon’s 50mm 1.4.

Anmeldelse

Sigma 50mm 1.4ex-8Jeg har haft denne sigma 50mm 1.4 i over 2 år, jeg har brugt den på 3 af mine kamera, et Canon 60d, et Canon 5d mark 2 og et Canon 6d. Disse er alle professionelle Canon DSLR kamera, 2 af dem er så kaldt fullframe og et er cropframe, dette betyder at sensoren er dobbelt størelse på de to sidste og derfor er billedet man får fra en 50mm linse også bredere. Mere nøjagtigt er linsen en 50mm på de 2 fullframe og en 80mm linse på det første, dette giver mere zoom på den mindre sensor, i 60d.

Jeg har brugt min 50mm sigma 1.4 til det meste, men mest at tage billeder i dårligt lys til fester og andre steder, hvor der er mangel på lys. Det kan du også se nede for, i galleriet.

Design

Designet på Sigma 50mm 1.4 er meget ligetil, det er en kort-ish linse på kun 8,4cm, og den vejer ikke så meget, kun ca. 500g, den vejer mere og er længere end både Canon’s 50mm 1.4 og særligt 1.8 – men det skal man forvente.

Linsen har en smal fokus-ring, som bevæger sig blødt 90 grader fra 45 cm til uendelig. Den er lige lovligt smal, men virker fint – til video er fokus-ringen for ujævn, men det er svært at finde en linse, under 15.000kr, som kan gøre dette ordentligt. Fokus-ringen larmer også, men det er ligemeget da du selvfølgelig aldrig bruge lyden fra dit DSLR’s video.

Jeg bruger som regel denne linse i næsten fuldstændigt mørke, her bliver jeg nød til at sætte den til manuel fokus, dette fungere også fint, man kan let ramme sit fokus. Det skal siges at efter mit skifte fra 5d mk2 til 6d kan jeg bruge autofokus igen, 5d mk2 har et meget dårligt autofokus system, mens 6d’s er særligt godt til mørke områder.

Linsen har fint auto-Fokus, som er en smule langsomt, den har også svært ved at fange et fokus område i mørke områder, men dette har mest af alt med dit kamera at gøre. Auto-fokus er slet ikke ligeså hurtigt som Canon’s alternative 1.8 eller 1.4. Fokuset er dog hurtigere end 1.2’eren.

Hvorfor en 50mm?

50mm linser bliver mest brugt i forbindelse med “street photography”, fordi du med en 50mm linse har nok zoom til at få folk før de ser dig, og samtidig har en bred nok linse til at dine billeder bliver personlige.

En 50mm linse er også altid meget åben, altså den lader meget lys komme igennem og de er også lette og små så de er lettere at have med. Åbningen af en 50mm linsen virker måske ikke som så meget når en standart linse har en åbning på fx f/3.5 og en 50mm har en på f1.4, men forskellen er over 5x mere lys, pga den måde skalaen er sat op på.

Du kan også se denne video, hvis du ikke tror på mig.

Her er et par af mine Sigma 50mm 1.4ex billeder

Læg mærke til hvordan man kan skille baggrunden fra motivet, virkelig flot. Også læg mærke til hvor lidt lys der skal til at tage billeder. Der er ikke brugt flash eller eksternt lys til et eneste af disse billeder.

Fejl

Sigma 50mm 1.4 kan godt lave nogen fejl med farver, hvis du har et høj kontrast område især ude af fokus laver den nogen gange lilla kanter, dette er kendt som color-fringing eller Chromatic aberration.

Sigma 50mm 1.4 her heller ikke særligt skarp ved f/1.4 – det er først ved 1.8 den er rigtig brugbar, selv om jeg tit skyder billeder ved 1.4 med linsen – her skal man gøre mere for at få billederne til at se skarpe ud, og måske gøre dem sort/hvid, før man sælger billedet:)

Skarphed

Sigma 50mm 1.4ex-1Sigma 50mm 1.4 er efter min mening den bedste 50mm til Canon, den får tæv af et par Ziess linser, men disse er uden Autofokus og den får også tæv af Canon 50mm f1, men denne er ude af produktion og alt for dyr. Sigma’s nærmeste konkurrent er Canon’s 50mm 1.2L, denne koster over 4x mere og er efter min mening og det jeg har læst både langsommere til at fokusere, tungere, større og mindre skarp – Canon er til gengæld bedre til at klare det Chromatic aberration meget åbne linser altid har, også har den et 1/3 stop(1/3 del), mere lys.

Der er lige udkommet en ny

Sigma har lige annonceret deres nye 50mm 1.4 “art”, den skal erstatte denne sigma 50mm 1.4ex og den er meget bedre, som de selv siger sigter de efter at gøre den ligeså god som Zeiss linserne, da Canon’s linser allerede er slået. Den har allerede fået nogen vildt gode anmeldelser da den konkurrerer med linser over 4x dens pris.

Jeg ser frem til at prøve den nye, men ind til da har jeg en rigtig god linse i denne. Den nye kommer nok til at koste imellem 4000kr og 5000kr.

Konklusion

Dette er en af mine bedste linser, det er den jeg har med altid, i sær hvis jeg ved at jeg kommer ud i meget lidt lys. Linsen er idéel til at tage billeder af fester, her løber alle de andre rundt med store blitzer mens man med denne 50mm slipper, jeg synes blitzer giver flade billeder fordi baggrunden næsten altid bliver ugenkendelig – et billede uden blitz er altid bedre.
Jeg vil klart anbefale alle at have denne linse, det er klart den bedste 50mm linse til et Canon kamera, og den er praktisktalt fejlfri, og er, i forhold til prisen, et must have.

Stjerner: 5 ud af 5

Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM Lens for Canon
5
forsejt.dk