De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Video

Sony 35mm 1.8 OSS

Jeg havde fornøjelsen af at løbe rundt med denne linse på Roskilde festivalen i år, og jeg tænkte at jeg ville komme med en hurtig anmeldelse af den. Jeg har lånt den af Sony til at tage billeder med. Jeg brugte linsen på et Sony NEX 3n og det skal siges at jeg havde foretrukket et NEX 5n til denne forholdvis dyre linse. Efter det er sagt, så fik jeg nogen super fede billeder.

Kvaliteten af linsen er fin, jeg tror det er meningen at dette skal være en af Sonys “topend”-linser, til NEX serien, derfor er der gjort ekstra ud af at den skal føles lækker. Den er lavet af metal, så det passer fint, den er bygget så jeg ikke tror den kan gå i stykker, fokus ringen er også dejlig at dreje på, selvom jeg godt ved det er en illusion at man bevæger noget da den er digital, og ikke mekanisk:)

Jeg skal måske lige forklare lidt om de forskellige tal

35mm beskriver hvor meget linsen zoom’er ind, en normal NEX linser er 16-50mm eller 18-55mm – en 35mm linse er altså fast, du kan derfor ikke zoome på den. Det lyder måske dårligt, men man vænner sig til det, og i stedet for at zoome så finder man måder at være mere kreativ på ellers skal man bare længere tilbage. Fordelene ved faste linser er mange, billedet er bedre fordi glasset sidder fast og derfor ikke skal optimeres til flere forskellige ting – linserne tager meget mere lys ind og derfor kan bruges i mindre lys. Det normale objektiv har lysindtaget f/5 ved 35mm, mens denne har f/1.8, pga den måde systemet fungere tager Sony 35mm f/1.8 8x mere lys ind, det betyder et en 8x hurtigere lukketid eller 8x mindre støj.
Generelt er faste objektiver også skarpere. Også giver den ekstra åbenhed en smallere dybdeskarphed, dvs du får en mere ude af fokus baggrund og derfor kan isolere objektet i billet mere.

Hvad skal den bruges til, og til hvem?

Objektivet er super fedt, jeg kan ikke komme mig over hvor godt det fungere, det er hurtigt, stabiliseringen gør en kæmpe forskel i video og om aftenen også er det stadig et meget åbent objektiv – jeg vil lige nævne at er yderst usædvanligt at man kan finde en linse som denne, f/1.8 betyder normalt at man skal undvære stabilisering, den enste linse som kan sammenlignes er Canon’s nye 7000kr linse Canon 35mm f2 IS, som også er stabiliseret men til gengæld lader mindre lys igennem end denne.

OSS, stabilisering, gør det virkelig brugbart til video, det fjerner det meste af “kamerarystelserne” som gør de fleste amatør videoer til amatør videoer. Den store åbning på f/1.8 gør det brugbart selv om aftenen, altså er det et fedt fest objektiv. Om aftenen hjælper OSS, stabilisering også, jeg tog billeder med 1/5 del sek uden de blev rystede, hvor en linse uden kun havde klaret 1/40 del sek. Folk står ikke stille nok til 1/5 del lukketid :)

Fordi linsen bliver sat på et APS-C kamera, svare 35mm ikke til 35mm, man skal gange med 1,5 så man får ca. 52mm.
50mm er hvad fotografer betegner som “normal” komprimering – det vil sige, en zoom linse skubber ting sammen, for at få mindre ind på billedet mens en vidvinklet linse strækker billedet, for at få så meget som muligt med – det gør folk på billederne høje, flade, stor næsede, lang armede osv. 50mm beholder det perspektiv som vores egne øjne ser.
Jeg kender mange fotografer som ikke bruger andet end 50mm, af den grund – der er også mange fotojournalister som ikke bruger andet. Det er en smagssag, som du skal indstille dig på, hvis du ikke kan, så lad vær og køb noget andet.

Billeder taget med linsen:

Konklusion

Jeg elsker denne linse, den er ligenøjagtigt hvad jeg manglede til mit Sony NEX 3n. Nøjagtigt den fedeste linse jeg kunne tænke mig. Men jeg kan også meget godt lide 50mm formatet og optager tit video.
Måske er den dig, måske ikke.
5 ud af 5