De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Mobil

Sony Xperia Z Anmeldelse

Jeg har fået lov til at låne Sony’s highend telefon Xperia Z – sony har længe ikke haft en highend telefon, og jeg(og andre) har ventet spændt på hvad en af verdens største mobil producenter kan gøre, når pris ikke er et problem. Sony’s Xperia Z er en 5″ 1080p Android telefon med alt det nyeste software og hardware, i bedste Sony stil, er det gået slavisk til værks, med at overgå alle konkurrenterne med bedre og større tal. Fx kommer Sony Xperia Z en 440 ppi skærm, det er noget mere end de 330 man får fra en iPhone 5 – kameraet er et 13MP det er også noget mere end de andre. Jeg er ligeglad med hvor mange MP kameraet har, hvor mange ppi skærmen har og hvor hurtig processoren er – når bare softwaret er lavet til det og optimeret, så det hele spiller sammen. Lad os se.

 • Sony Xperia Z.
 • Android 4.1.
 • LTE, HSDPA(3g).
 • 5″ LCD Skærm (441ppi).
 • 1920×1080  opløsning (1080p).
 • Quad core 1,5GHz (2 gb ram) Krait processor.
 • Adreno 320 Grafikkort.
 • 16GB hukommelse + microSD kort.
 • MicroSIM.
 • 13Mpix, 1080p@30fps video + LED flash & 2,2Mpix 1080p@30fps front.

Byggekvaliteten og design

Sony Xperia Z er bygget godt, men det siger jeg jo til alle de highend smartphones jeg tester, næsten. Xperia Z er lavet af 2 stykker glas, på forsiden og bagsiden, ringen omkring telefonen er af et eller andet plastik, som har samme blanke overflade, så det virker ikke som om den er lavet af andet end glas – alle som får den i hånden bemærker at den er bygget flot, hvad end det betyder, og det er selv om de fleste kan huske at næsten samme design, på iPhone 4/4s, gav en masse ødelagte iPhoneskærme glas/bagsider. Jeg håber Sony har valgt noget hårdere eller bedre glas, så det ikke bliver et problem for dem.

Jeg har et problem med samlingerne på telefonen, der er nogen brede samlinger imellem skærmen og rammen som bliver fyldt op med støv – det er faktisk ikke kun samlingen som bliver fyldt op med støv, hele telefonen samler støv son et glas bord på en 18 årigs værelse. Det er lidt heldigt at man bare kan vaske den, når den er beskidt.

Sony Xperia Z-1Telefonen er stor, nej ikke bare stor, det er ikke en telefon, måske en tablet eller en “fablet” – 5″ skærm er alt for meget for langt de fleste at have i lommen, i hvert fald hvis det skal være behageligt. Sony har gjort meget for at gøre kanterne til skærmen så små som muligt, og det er da lykkes, men der sidder stadig en 5″ skærm i “telefonen”. Jeg ved at mange piger ikke bekymre sig om storer telefoner, fordi de bruger tasker, men en Sony highend telefon er nok ikke lavet til kvinder. De fleste indfinder sig vel bare med det og vænner sig til at have en stor Xperia Z med sig.

Vandtæt. Det er nok dem bedste feature jeg kan komme i tanke om til en telefon, ud over laserskære, det er så simpelt at det næsten er for godt til at være sandt. Sony Xperia Z kan vaskes, tages med i bad, optage under vand, blive tabt i sne/vandpytter/toilettet

Som sagt mange gange før, kan jeg bedre lide “små telefoner”, 5″ er alt for stort, men når det er sagt – så har jeg prøvet større, Nokia’s Lumia 920 har måske en mindre skærm, men den er bestemt større, ellers førelses den større. Fordi Xperia Z er tynd og let, er det ikke så slemt som mange andre telefoner, på trods af den store skærm.

Jeg vil kort tale om højtaleren på Xperia Z, det er normalt ikke noget jeg tager mig af, med mindre der er et problem.
Xperia Z har kun en enkelt højtaler, den sidder nøjagtigt så man holder om den, når man skal se video på telefonen, det er nok ikke så slemt hvis man bruger den anden hånd, men jeg lagde mærke til det – uden at lede efter det, og det må betyde at det er et problem for mig. iPhone 4, 4s, 5 har samme problem, som jeg tit støder ind i. Højtaleren er ikke et stort problem – det er noget man lærer at leve med.

Skærmen

Sony Xperia Z-14Jeg skal have det ned på papiret, en 1080p 5″ skærm er en dårlig idé – den kræver mere processor og grafikkort kraft og derfor mere strøm – og det gør ikke nogen forskel om en telefon har 300ppi(som iPhone) eller 440ppi som Xperia Z – det er bare spild af strøm. De gør det kun for at kunne skrive 1080p på deres telefon, intet andet. Alt dette betyder ikke at skærmen er hverken god eller dårlig.

Skærmen er en LCD, det er ikke en IPS, så i teorien skal den ikke være særlig god, jeg ved det ikke nøjatigt om det er rigtigt men jeg har læst på nettet at den bruger et TN panel, som er den dårligeste slags en telefon kan bruge, den giver normalt dårligere farver og mindre dynemisk billeder, til gengæld har den hurtig opdateringshastighed høj frekvens og er meget billig.
Sony Xperia Z-12Angående den skærm som sidder i Sony Xperia Z kan jeg ikke genkende nogen af disse ting, den har et meget godt billede, som både har flotte farver, bred dynamik og meget kontrast – den er lidt begrænset af at Android ikke kan finde ud af at styre lysstyrken, men den har rigeligt med lys, når det bliver vist. Billige TN paneler har dårlige betragtningsvinkler, men det er slet ikke noget problem, farverne bliver kun lidt dårligere hvis man sidder med en vinkel på 45 grader på den.

Jeg kan bedre lide LCD end AmOLED, fordi LCD som regel har bedre lys og derfor er mere brugbar i hverdagen end AMOLED, det gælder også her.

Der er ikke meget forskel imellem Xperia Z skærmen i forhold til iPhone 5 skærmen. De har begge næsten samme farver, viser næste den samme dynamik(Hvor mange fx sorte farver skærmen kan genskabe), iPhone 5 viser lidt flere detaljer end Xperia Z, men det er meget få. Til gengæld har iPhone 5 meget dybere(flere) sorte farver, men det er nok bare fordi den bruger det dyrere IPS panel.

Stabilitet

Sony Xperia Z-2Jeg har tit oplevet Android telefoner som var ustabile, de genstarter, kommer med underlige fejl meddelser, bestemmer sig for at vise hjemmesider eller programmer underligt osv. Behøver jeg nævne LG?

Sony Xperia Z er meget stabil, den er ikke gået ned en eneste gang, mens jeg har testet den, heller ikke mens jeg video redigeret eller andre ting. Heller ikke selv om et program er gået ned. Det kunne hverken Samsung Galaxy S 3 eller HTC One X klare, de havde begge genstart-episoder under testen. Jeg tror aldrig har har oplevet en Android telefon som ikke har genstartet før – det er måske bare fordi jeg har været heldig/uheldig.

Om Android 4.1

Hvorfor har den ikke Android 4.2? Det kunne jeg godt tænke mig at vide. Sony siger godt nok den snart bliver opgraderet til 4.2 – men det har jeg hørt før, og jeg falder ikke for det igen(Samsung, LG) – hvis du køber en Sony Xperia Z skal du regne med mindst et år uden 4.2. Hvis jeg skal være ærlig ved jeg ikke rigtigt hvad der er bedre ved 4.2 frem for 4.1, men når tallet er højere er det nok bedre.

Her er nogen af de ting jeg har lagt mærke til:

Animeret baggrunde, er ikke animeret, men det er en generel Sony “feature”/”fejl”.

Sony Xperia Z-17Sony går normalt meget op i kameraet, men her mangler den fysiske kamera knap, som gør Xperia Z noget dårligere som kameramobil – jeg tror at målgruppen for denne mobil er skuffede, fordi man normalt får en kamera mobil, når man vælger en Sony telefon. De har til gengæld gjort sig umage med kamera appen, du kan tage billeder samtidig med at du optager, du kan optage HDR video og mange flere ting, de fleste af dem er lidt underlige og overføldige men de vinder sikkert en masse ved at tilføje disse funktioner. Jeg vil lige brokke mig over at fokus-trykket som er standart på næsten alle smartphones heller ikke virker rigtigt på denne android mobil, fordi det er kun fokus du sætter og ikke eksponering – altså kan du tage billeder hvor du fokusere på noget som er helt sort.

Jeg har skrevet et utal af artikler om Android telefoner før, og systemet har næsten ikke ændret sig, jeg tror i har fanget den når man tænker på alle de anmeldelser der findes af Android telefoner på nettet :)

NFC er sejt, det er også sejt at næsten alle Smartphones har det(Fuck Apple), men hvor smart er NFC, hvis det er slået fra som standart? Hvem er den spade som har valgt det? Så hvis du skal bruge den ultra lækre trådløse, ingen opsætning, funktion, skal du lige igennem 3-4 menu punkter for at slå det til: Knappen siger ca: “Ja, mit liv skal være lettere”. Jeg kom til at sige på Twitter at NFC på Sony ikke virkede med mine Nokia ting, det gør de, de virker fint. Men først når man har trykket: “Ja, mit liv skal være lettere”.

Xperia Z screenshotSony taler engang imellem ned til mig, det finder jeg meget frustrerende. Fx fortæller den mig hver gang telefonen har været til opladning, at den ikke er vandtæt hvis man ikke sætter de små vandtætte klapper fast, er Xperia Z ikke vandtæt – ja, det havde jeg nok gættet, hvorfor var de der ellers? Den gør det samme når jeg høre musik, hvis jeg skruer “for højt op” mener den at det kan være skadeligt for mine øre … for det første: Ved den slet intet om hvor meget lyd den sender ud igennem mit 3. parts headset, den kan faktisk slet ikke gætte sig til det, for det andet skal den ikke bestemme over noget jeg gør og helst heller ikke dømme det:) Jeg tror Xperia Z er lavet til det amerikanske “marked” (læs retssystem).

Sony Xperia Z-15Sony kommer med en spamware, som nok kun Sony kan lide, jeg kan bedst lide at det er Google som laver softwaret – så ved man at det kand et det skal, og at det ikke koster ekstra.

Der er mange fede apps på Android, men de er ikke lavet til den høje opløsning alle sammen, det kan man som sagt ikke se, fordi man ikke kan se forskel på 1080p og 720p og de fleste apps er allerede forberedt til 720p. Men jeg oplever det er lidt underligt fx med facebook og twitter appene, de ser fine ud, men udnytter ikke rigtigt at skærmen er 1080p eller at den er 5″, men kan se mindre end på min 4″ iPhone 5 end Xperia Z i begge programmer- hvilket er lidt underligt.

Det er fortsat svært at få sin Android til at virke med Mac, Sony har et program, men det er ikke godt sat sammen med telefonen(som bliver ved at at foreslå at den installere noget win-software på min mac) også er den umenneskelig langt tid om at overføre musik, det tog næsten en time at overføre alt min Muse, det er i hvert fald ikke USB2 som er så langsomt, det samme tager 10min på en iPhone.

Kameraet?

Sony Xperia Z-11Sony går meget op i kamera’er – det er for det meste dem som føre i næsten alle klasser af smartphones og featurephones – jeg tror også det er sådan med Xperia Z – jeg har ikke testet det meget, fordi det som regel ikke har den store interesse fra mine læsere og derfor gider jeg ikke. Forskellen imellem de forskellige kamera’er er så lille at det praktisk talt ikke betyder noget. Jeg har neden for taget 2 billeder, et med Xperia Z og et med min iPhone 5 – de er taget under samme lysstyrke osv og de levere næsten samme resultat og laver næsten samme indstillinger. Du må tjekke om du kan se forskel, og hvis du kan se forskel, så skal du tænke på om du er interesseret i forskellen.

Til interesseret er begge billeder taget til HBO’s Game of thrones event, ja, jeg slinger med de kendte.

Apple iPhone 5 – F/2.4 – 1/15sek – ISO 800 Sony Xperia Z – F/2.4 – 1/16sek – ISO 500
iPhone 5 Sony Xperia Z

Xperia Z giver nogen meget grynede billeder i mørke, det er fair nok, men de er så grynede at telefonen bliver nød til at rettet op på det – før den gemmer, hvilket betyder den mister mange detaljer.

Neden for kan du se et billed med den højeste ISO(mest støj) det er ikke særlig interessant, under mit bord, men du kan se støjen er overvældende. Jeg tror det er fordi Sony blev jaloux over Apple kunne trække ISO3200 ud af iPhone 5 kameraet, så de ville gøre noget tilsvarende – det er ikke lykkes, og Xperia Z kan højest klare ISO 2500(billedet neden under). Sådan er det når man vælger at bruger samme størrelse sensor men sætter 13mp ind i den.

Sony Xperia Z ISO

Sony Xperia Z-16Angående video, så har Xperia Z HDR video optagelse – det betyder at kameraet tager et mørkt billed og et lyst billed og sætter dem sammen til et enkelt, på den måde får man både detaljer med i de mørke og lyse områder – man gør altså den dynamiske område(dansk udtryk for dynamic range) større. Min iPhone har det samme via 3. parts programmer og android havde det også i forvejen – det er ikke særlig godt og sætter kun flere begrænsninger for dine i forvejen begrænsede muligheder.

Jeg testede video redigering på telefonen, fordi jeg kedede mig. Det er lidt en joke, den er i hvert fald ikke lavet af nogen som har prøvet at redigere video før. Det er lidt underligt, fordi jeg havde sat pris på at de bare havde kopieret det meste af hvad der sket i iMovie til iPhone.

Sony Xperia Z-3

Batteritiden?

Jeg har kun brugt Xperia Z i et par uger, og aldrig som min rigtige telefon, jeg har ikke fået min Sim konverter endnu, så jeg har ikke testet batteriet i hverdagen overhoved – men efter alt at dømme klare den sig godt, jeg har gjort mange ting på den, og den holder snildt to dage – det betyder nok at den klare mere end en enkelt dag med Wifi, gps og LTE tændt.
I fremtiden satser jeg på at teste telefonen rigtigt, så jeg kan se hvordan den faktisk er – men nu havde jeg ikke et microsim kort, så det skete ikke denne gang.

Konklusion:

 • Fedt tyndt design
 • VANDTÆT!
 • Vandtæt!
 • Kan vaskes
 • Godt kamera
 • Hurtig cpu, gpu og LTE
 • Kun Android 4.1

Sony Xperia Z er en fed telefon, den er noget bedre end hvad jeg havde forventet af Sony, eller nogen andre, ikke nok med at det er en sej telefon med et godt kamera, god skærm, fed CPU og GPU(grafikkort), LTE osv. Så er den også vandtæt – det er nok den bedste feature af en Highend telefon jeg nogen sinde har hørt om. Det er uden tvivl et Unique selling proposition – som giver en masse fans, som aldrig går over til noget andet igen.
Det er fedt at se at Sony også kan være med i highend smartphone verdenen, sammen med dem de levere hardware til: Apple, Samsung og LG.

Sony Xperia Z har nogen problemer, men jeg ved at alle som kunne finde på at købe en Android telefon, er ligeglade med dem.

5 ud af 6 stjerner.