De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Artikler, Mobil, Tablet

Sony Xperia z ultra

Sony Xperia Z ultra-11Jeg har fået lov til at låne denne tablet/smartphone af Sony, for at teste den, det er ikke en tablet eller en smartphone fordi skærmen er hele 6,4″ det er så stort at den ikke kan være i de flestes lommer, Sony Xperia Z ultra er en fablet, og målgruppen er kvinder som har deres telefon i tasken alligevel, men godt kan lide at have en større skærm med – Det er i hvert fald hvad jeg har fundet frem til i mit hoved.
Jeg kan normalt ikke lide tablets fordi jeg ikke har noget at bruge den til, det er mest af alt fordi jeg altid sidder foran min PC – hvad med mellemtingen? En fablet? Jeg bruger min smartphone til alt når jeg er ude, jeg har haft Sony Xperia Z ultra med mig over alt de sidste 2 uger, ikke noget med at den bare har ligget på sofabordet og samlet støv.

Jeg vil her fortælle lidt om hvordan det er at bruge Sony Xperia z ultra fra dag til dag, med det behov jeg har. Jeg bruger min telefon meget til mail, facebook, twitter og internettet – særligt email er en af de hyppigste ting jeg bruger min telefon til.

Anmeldelsen af Sony Xperia z ultra

Designet er det første jeg vil tale om. Det virker underligt at tale om Sony Xperia z ultra som en smartphone, fordi det er det ikke, det er et tablet med lidt mobiltelefon funktioner. Så det er hvad jeg vil gøre fremover.


Sammenlign Xperia z ultra priser hos priceRunner

Sony Xperia z ultra har en stor 6,4″ skærm foran, den har en opløsning på 1080p og det lever fint op til den ppi vi forventer af en telefon på nuværende tidspunkt, man skal kunne læse på en hjemmeside, uden at zoome ind.

Bagsiden er lavet af hård plastik med en eller anden hård glas(eller plastik) overflade, jeg havde forventet at den fangede finger aftryk og skidt – men det gør den ikke, det virker som om de har fundet et godt mix af flashy plastik og mat fed-afvisende(gemmende) plastik.

Sony Xperia z ultra er meget tynd, den er måske kun en mm tyndere end min iPhone 5, men det føles som meget – det betyder ikke at Sony Xperia z ultra føles ustabil, den er meget hård og stabil, der er næsten ikke noget fleks i den overhoved.

Størrelsen kan være et problem, jeg kan have Xperia z ultra i lommen på de fleste af mine bukser, men ikke dem alle, de fleste af mine bukser stikket Xperia z ultra 3-5cm op af lommen, hvilket betyder at kameraet lige nøjagtigt kan filme over lommekanten når jeg går rundt :) vægten er ikke noget problem, 212g er tæt på hvad en iPhone vejer, og Xperia Z ultra føles ikke tung overhoved.

Sony forsøger sikkert at sælge Xperia z ultra til kvinder som har deres telefon i tasken alligevel og derfor betyder størrelsen ikke noget – men jeg garantere for at det kun er middelaldrende mænd eller gadget nørder som mig som køber en Xperia z ultra :)

Fik jeg sagt den er vandtæt?!? Du kan måske ikke se pointen i en vandtæt tablet/smartphone, fordi hvem ville tage ud og svømme med en tablet, men når den er vandtæt man man også vaske den, have den med i bad eller 100 andre ting – vandtæt er et godt salgs argument og jeg kan godt forstå, hvis du køber Sony Xperia z ultra kun pga dette. Den er vandtæt! I den perfekte verden er alt elektronik vandtæt.

Skærmen? Gør 6,4″ en forskel?

Sony Xperia Z ultra-3Er der virkelig en forskel imellem en normal skærm til en smartphone eller denne? kan man have mere på den? Kan man læse lettere på den? Er den bedre at se film på?
Jeg er ikke sikker, jeg føler ikke jeg kan se mere på Sony Xperia Z ultra, fordi alle hjemmesider er lavet til mobiler i forvejen det er hjemmesiderne også på Sony Xperia z ultra, så man får lidt mere plads i både højden og bredden, men sider viser ikke noget mere i bredden alligevel, heldigvis kan man i Android få telefonen til at vælge desktop versionen af hjemmesiden, altid.

Når man læser på telefonen kan man se mere, og fordi skærmen er større er teksten det også, det gør en forskel, jeg læser ikke på telefoner generelt fordi jeg  får tekster læst op i stedet for – men det gør en forskel at have den større skærm her.

Netflix og film er bedre på en større skærm, det er klart, og opløsningen på 1080p gør Sony Xperia z ultra ideel til video og film, netflix og mange andre sender film ud i fuld 1080p også til tablets.

Jeg synes ikke det gør en forskel at have en større skærm, jeg synes jeg har ligeså meget overblik på min 4″ iPhone eller en 4″-5″ android telefon, jeg kender ikke nogen som ser film på deres mobiler eller nogen som læser meget på hverken tablet eller telefoner. Til gengæld er der rigtigt mange som ser film på deres tablet, her er måske et market som kan flyttes fra tablet til en næsten tablet, fordi Sony Xperia z ultra har du altid med.

Software

Sony Xperia Z ultra-8Sony Xperia Z ultra bruger Android 4.2 Jelly Bean og Sony har lovet en opgradering til Android 4.4 – det er den nyeste som Nexus 5 kommer med.
Sony har lagt deres eget software på android systemet, de har både deres eget film, musik og billede software men de har også ændret mange af de andre funktioner. Jeg har ikke testet disse fordi jeg ikke bruger dem, du er velkommen til at skælde mig ud over dette.

Jeg har kun oplevet et par crashes mens jeg har brugt Xperia Z ultra de 2 sidste uger, det er ikke meget taget i betragtning af jeg har brugt den hver dag til alt. Den ene gang crashede hele telefonen mens jeg var i mail programmet den anden gang var det i browseren. Jeg synes ikke Xperia Z ultra er ustabil på nogen måde, af en android telefonen er det meget stabil, alle telefoner crasher – iPhones gør det mindre men de crasher også.

Jeg har oplevet en masse fejl, som jeg kort vil beskrive, jeg har også oplevet nogen gode ting de kommer også.

Først vil jeg tale lidt om en rettelse til Sony. Xperia Z ultra er hurtig, stor og har en fed skærm med meget opløsning(og dermed plads). Men den understøtter ikke flere programmer samtid, det synes jeg ikke kan være rigtigt at en 6,4″ skærm skal være begrænset fordi softwaret er lavet til 4″ smartphones, jeg ville ønske at jeg kunne have 2 programmer åbne på samme tid, som Samsung Note, det ville tage multitaskingen til et helt nyt niveau.
multitaskingen på Xperia Z ultra er ikke helt tabt, det er super fedt at Sony Xperia Z ultra køre programmer i baggrunden, fx kan man sætte den til at hente en hjemmeside samtidig med man læser videre på en anden eller som når jeg læser nyhedsmails kan man åbne links på stribe også læse dem alle sammen senere når man har læst hele mailen færdig. Bagsiden af Android multitasking er at det dræner strøm også selv om du ikke har din telefon tændt.

Jeg har undret mig over at hver gang en form kommer frem i systemet, og jeg udfylder så ville det logiske være at “retur” knappen sendte dig videre eller bekræftede det du var igang i – det er ikke tilfældet, for det meste lukker den bare tastaturet, også skal man selv finde pilen videre, på nær hvis du er i søgefeltet på Google play(appstoren), så virker den som den skal – det virker underligt, frustrerende og forvirrende.

Jeg kommer fra en iPhone. Og jeg kan kun sige det er rart at have en tilbage knap! Det mangler jeg tit. Der er ikke andet, en tilbage knap er god. 

Tastaturet er lidt underligt. Jeg har svært ved at skrive rent på det, spaceknappen er lille og “.” er lige ved siden af så jeg får tit ramt den i stedet for. Jeg skriver meget hurtigere på andre Android telefoner. Hvis man venner Xperia Z ultra på siden er tastaturet alt for stort til at man kan nå de forskellige knapper.
Du kan selvfølgelig altid downloade et andet, de er bare meget dårlige.
Hvis man kommer til at trykke mellemrum 2 gange kommer der et punktum og et mellemrum, det er fint og gennemtænkt (Af apple i 2007) – når man så trykker slet erstatter den det hele med 3 mellemrum – det forstår jeg ikke.

Mailprogrammet

Sony Xperia Z ultra-2Mail programmet skal bruge sin helt egen overskrift, fordi, så dårligt er det :)

Mail programmet jeg henviser til er det Sony har lavet, til android, det er ikke gmail-appen fordi jeg ikke bruger gmail til mine emails, gmail appen understøtter kun en enkelt inbox jeg har 3 samt 4 andre som jeg får videre sendt og kan sende fra, men uden de har deres egen inbox.

Jeg bruger emails meget, det er her jeg sender langt de fleste af mine beskeder.

Jeg har oplevet et par problemer, som jeg gerne vil tale om. Et af hovedproblemerne er den kombineret visning, det er her alle ens emails fra alle inbox bliver vist frem, det er dejligt, men den har et par problemer. Jeg bruger altid kombineret visning, men trods det så hver gang jeg går ind i en ny mail fra låseskærmen, bliver jeg sendt til den mail konto som har den nye mail, hvis der var logik til i programmet ville den sende mig direkte ind i mailen, men nej, også skal jeg trykke 2 gange ekstra for at komme ind i kombineret visning, igen, det er bare besværligt. man kan heller ikke hente mails fra kombineret visning, der skal man enten vente de 10min (nej den understøtter ikke push)  eller ind i hver enkelt inbox for at gøre det manuelt.

Jeg har forsøgt og forsøgt men jeg kan ikke slette den automatiske signatur: sendt fra min “Sony Xperia smartphone” i bunden af mine mails. Det skal jeg gøre hver gang. Jeg har også søgt og søgt men Xperia Z ultra vibrerer hver gang jeg får en mail – det er ikke særligt rart når man får over 2 mails i timen i gennemsnit.

Hvis man sender et billede kan den kun sende det i fuldstørrelse, man får ikke nogen muligheder for at komprimere det før afsendelse:( det er ikke særlig smart, fordi det er besværligt at skulle ind i et andet program bare for at komprimer et billede.

Man kan heller ikke søge i alle sine mails? Jeg bruger imap mailkontoer, som de fleste andre, det betyder at mailen ikke ligger på min telefon men på nettet – stadig kan jeg kun søge i de 50 nyeste – dumt!

Det er nok en spam eller hacking ting, men man kan ikke få mail programmet til automatisk at hente billeder, man skal enten trykke ‘hent billeder’ for hver mail ellers har de en funktion så man kan sætte den til at godkende alle mails fra bestemte email adresser. Programmet har alle mine mails, den kan godt regne ud hvem der er ok og hvem der ikke er, uden jeg skal trykke på noget.

Det hele er ikke dårligt :) Da jeg startede med at sætte programmet op, tog det ikke mere end 5 min, hvor den gættede både min Google Apps mailkonto indstilliger og min me.com mail indstillinger. 

Igen kan man selvfølgelig bare downloade et andet mailprogram, men man undre sig over at Sony kan fucke så meget op i teknologi fra 80’erne.

Processor, grafikort, ram osv.

Sony Xperia Z ultra-12Sony Xperia z ultra har en 2,2GHz quad core processor med 2gb ddr3 ram, grafikkortet er et Adreno 330, jeg ved godt det ikke betyder særligt meget, men man kan i hvert fald sammenligne det med andre android telefoner, for at få en forståelse af hvor godt det er i forhold til andre android telefoner.
Adreno 330 er det samme grafikkort som sidder i den nye Google Nexus 5 samt alle telefoner med det største Snapdragon 800 chipsæt, og det er den bedste i denne generation af grafikkort fra Qualcomm, altså har Sony valgt det hurtigeste man kan få. Jeg kender ikke rigtigt nogen som ligger hastighedstest op af mobil grafikkort, så jeg kan ikke rigtigt sige mere.
Processoren er en Cortex-A15(ARMv7-A kompatibel – hvad end det betyder) det er den samme som ligger i den gamle iPhone 5 og nye iPhone 5s, A15 er bare et udtryk for generationen, der er mange forskellige af dem, Apple bruger nogen som er dual core med 1,3-1,4 GHz hvor imod denne er en quad core på 2,2GHz – alt i alt føles Sony Xperia z ultra meget hurtig, jeg har kun sjældent oplevet den hakke eller noget lignende som jeg normalt oplever med android telefoner.

Xperia Z ultra kommer med 16gb intern hukommelse med microSD kort, så du kan for meget få penge opgradere til 32gb eller 64gb ekstra plads, det smart. Når jeg siger at det er billigt, så mener jeg det. Et 32gb kort koster lige nu kun 175kr og et 64gb kort koster kun 350kr med fragt, der er ikke nogen Apple-premium på 1000kr for lidt mere plads her.

Der har åbenbart været massere af plads til chips og antenner i Xperia Z ultra, fordi dette er den første telefon med Wlan .11ac standart, det er den nye Wlan som kan klare op til 6770mbit/s(dette er maks med 6 antenner i begge enheder) overførsel(Den gamle 11n går kun til 300mbit/s).

Du får også den nyeste og hurtigste 3g med op til 150Mb/s LTE, det er der ingen i danmark som understøtter, men det kommer hurtigt.

Kamera

Kameraet er ikke særlig godt, det er 8MP men det før meget lidt lys ind og har ikke nogen flash, så der kommer næsten altid meget støj på billederne, jeg er sikker på at folk som køber en Xperia Z ultra er tilfredse med dette. Kameraet svare nok til dem som sad i highend telefoner fra 2011 eller 2010, det virker fint til det meste men du skal ikke forvente noget om aftenen.

Batterilevetiden

Batterilevetiden er meget god! Normalt når jeg anmeldeler android telefoner regner jeg efter om de kan holde en hel dag, det er tit at de ikke kan. Xperia Z Ultra har let 2 dages af mit normal brug, og det siger ikke så lidt, min iPhone løber også tør efter en enkelt dag.

Konklusion

Sony Xperia Z ultra er en fed telefon, hardwaret er det bedste i verden og Sony imponere med en god stabil telefon som er let og tynd men stadig imponere med at være vandtæt.
Men Android er ikke lavet til en dims med 6,4″ skærm, Android er alle de problemer Xperia Z ultra har. Det er måske bare software, men jeg vil mene det er det vigtigste i hvilken som helst telefon.
Den får 4 stjerner ud af 5 fordi Xperia Z ultra er en fed telefon til folk som er tilfreds med android og skal bruge en mellemting imellem en tablet og en smartphone.