De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Mobil

Anmeldelse af Nokia N9

Jeg har fået lov til at anmelde det nye mobiltelefon flagskib, fra Nokia, telefonen er en Nokia N9, og jeg kan virkelig godt lide den. Jeg var til et presseevent med 3 og Nokia hvor de viste N9 frem, og det er ikke til at lade vær med at være betaget af telefonen, men kan man lave et helt nyt operativsystem, med en helt ny telefon, uden at lave fejl?
Super-Smartphone? Lad os nu se…

+’er og -‘er :

+ Fedt design.

+ God skærm

+ God byggekvalitet.

+ Udemærket batteritid

+ Hurtig.

– Nokia har afskrevet Meego, så den bliver ikke udviklet.

– Der er flere fejl i systemet.

– Kameraet er ikke vildt.

– Jeg mangler funktioner i GPS delen.

 

Nokia N9 Anmeldelsen:

Byggekvaliteten

Normalt når jeg får en ny telefon i hånden sammenligner jeg med iPhone4, fordi det er den bedst bygget, det er første gange jeg har prøvet en telefon som føltes lige så godt, jeg savner normalt metal og glas på telefoner, Nokia N9 er så godt lavet at det faktisk er lige meget, den er bygget unden flex, af et stykke magisk plastik, og det gør hele telefonen uimodståelig!

Sådan her skal en telefon været bygget, der er ingen synlige samlinger nogen steder! 

Den har selvfølgelig Gorilla glas, som bare gør det hele meget bedre.

Webbrowseren

Webbrowseren er mega vigtig på en telefon, især når den sidder i den dyreste Nokia telefon, nokia’s flagskib – her viser de hvad du kan forvente i de billige modeller om et par år.

Browseren har jeg anmeldt før, den er hurtig nok, lige så hurtig som iPhone4 browseren, men der mangler noget ved den, den er meget simpel, der er intet intern søg, der er ikke tabs, og den understøtter ikke Flash, værst af alt, er det svært at finde en anden browser, fordi de store Firefox og Opera ikke laver deres software til MeeGo, jeg ville ønske at jeg kunne sige at det kommer? Men det er ikke sikkert …

Skærmen

Skærmen er en OLED skræm på 3,9″, hvilket er stort nok, opløsningen er også fin, bedre end de store 4,3″ android telefoner, hvilket giver mere overblik og i min mening en bedre mobilskærm, jeg er træt af de store mega Android telefoner, det er ikke større skærm vi har brug for, det er mere plads at arbejde på. 3,9″ er en perfekt størrelse, især når man ser at denne Nokia N9 ikke fylder mere end en iPhone 4 som kun har 3,5″ skræm, fedt !

Skærmen er lysstærk nok til, at jeg ikke lage mærke til at den var OLED, men imod en god gammel LCD, har den ingen chance … I systemindsillinger kan man justere lysstyrken fra ‘lidt lys’, til ‘lidt mere lys’, det skal være virkelig mørkt før, du kan se forskellen.

Farverne på telefonen er ikke særlig gode, den laver hvid meget mørkere, og sort er aldrig helt sort, det er selv om den burde kunne, pga. OLED, fx er det tydeligt at der kommer lys igennem, de sorte pixels, på standby skærmen, når telefonen kun viser uret. Dette er helt sikkert en Software fejl. Rettelse? Kommer måske :-)

Om MeeGo

Nokia N9 kommer med MeeGo, Meego er genialt! Jeg kan virkelig godt lide det, man har 3 skærme, menuer, som man uanset program kan swipe til, en med ‘programmer som er åbne’, man ser program vinduerne, så en med alle programmer, i ikoner, og en med dit eget feed, her bliver twitter, facebook, emails, beskeder og telefon opkald vist.

Nokia N9 med Meego, er hurtigt nok, du kan lave en masse ting samtidig, og det bekymre den ikke synderligt at du har flere programmer åbne på samme tid. Selv om Nokia N9 har en 1,5 år gammel Cortex A8 processor, sammen som Samsung Galaxy S havde.

Når du er i feedet og ser en nyhed, du gerne vil læse mere om, trykker du på den og du kommer til twitter eller Facebook programmet, hvor du kan se hele artiklen, så skal du tilbage? Det er let du swiper bare fra den ene side, eller anden, og havner på feedet igen. Dette gælder også for de 2 andre menuer, hvis du åbner et program, og swiper fra siden, kommer du tilbage til den menu du var på sidst.

Det er faktisk gennemtænkt!  Det er kun en af de mange geniale funktioner i Meego, systemet er gennemtænkt, og lavet så en helt normal iPhone bruger, mig, let og hurtigt kan finde rundt i det :)

Facebook,twitter og angry birds apps er allerede på telefonen, hvad behøver du mere? Jo der er også en Appstore, men der er ikke særlig mange apps i den, jeg har dog været heldig at finde et par som kunne lige det jeg skulle bruge, fx et screenshot app. Hele systemet er helt åbent, modsat iOS og Android, kan man gøre, hvad man vil med telefonen, hvilket Appstoren også, heldigvis, bærer præg af:)

Sync af mine kontakt personer gik fint igennem Gmail exchange, men PC-softwaret, Nokia Link, til mac, kan kun synkronisere video, lyd og billeder, og kun mapper, jeg fik en 16gb version, hvor der kun var 8gb fri til det, så jeg fik aldrig min musik over på N9, heldigvis kan du kun købe en 64gb version.

Jeg har lavet en video om, 3 andre, 4 funktioner :)

Fejl i meego

Der er dog også massere af fejl og mangler i systemet, sikkert fordi det ikke er færdigt :) fx:

Jeg kan ikke sender billeder rigtigt over email/Bluetooth, hver gang jeg forsøger, på Gmail og me.mail, så fejler den, samme med bluetooth.

Man kan ikke låse Skærmorientering, som man bliver nød til hvis man gerne vil bruge sin telefon i en seng … Måske er det mig som har et problem, altså at jeg skal bruge min telefon i sengen … det ved jeg ikke …

Der er ingen copy/paste i Web eller mail, hvilket er ubrugeligt. Copy/paste skal være ens i alle programmer! Nu! Android gør det samme, det kan ikke være rigtigt :(

Når man skal tilbage i et program, mangler ’tilbage knappen’ tit, fordi man uden man lagde mærke til det, har skiftet program, hvilket til tider giver en lidt underlig brugeroplevelse.

GPS-delen kom jeg til at kalde en joke, her på bloggen tidligere, og jeg har svaret på kommentare siden …

Nu vil jeg forklare det som jeg ser det :) Nokia N9 kommer med softwaret Ovi-maps, som sikkert er fint, det er dejligt at skrifttyperne er læselige fra alle zoom-niveau, det er også dejligt, at når man zoomer tilpasser vejene automatisk, også er det vidunderligt at have rigtig navigation i sin telefon.

Klokken 1 torsdag aften, mangler jeg bus-afgange på min navigation, så jeg kan komme hjem, det har N9 ikke, også er den også overbevist om at jeg er ca. 3 km væk, på min tidligere adresse, fordi jeg engang har angivet det som min “hjem adresse” på en Nokia N8, men mere fordi den ikke kan finde sin egen position vha. 3g signalet eller wifi signalet + Jeg er inden for hvor GPS ikke er muligt.

jeg fortrækker min iPhone 4 til at finde vej :)

Kameraet ?

Som alle andre telefoner bliver de ved med at få flere og flere megapixel, det er ikke særlig godt, fordi støjen også bliver værre og værre …

Men med en god F/2.2 linse har Nokia lavet et kamera som har stor potentiale, det levere dog ikke så meget, jeg lavede tidligere en anmeldelse af Nokia N9 kameraet, her sammenlignede jeg med et kamera fra en iPhone4.  iPhone 4 har et fint kamera, og N9 er næsten lige så godt. Det er godt nok, hvis du ikke kommer fra en af de rigtige, nyere, Kameramobiler.

Fandt også en lille fejl, når man slår flash fra, i lavt lys, og forsøger at tage et billede, så aktiverede min Nokia N9 engang imellem selv flashen … Men sådan er beta software :)

Batteritiden?

Jeg havde kun telefonen i godt en uge, hvilket ikke er nok til at teste det godt nok, men jeg kan da sige hvordan den var alligevel :)

Jeg fik godt 2 dage batteritid på telefonen, hvilket gør den til en af de bedste på super-smartphone markedet, det er faktisk lidt mere end min iPhone4. Og meget bedre, end nogen Android telefon på markedet, tør jeg godt at sige :)

 

Stjerner:

5 ud af 6 stjerner.

En meddelse til Nokia, jeg ville ønske at i udviklere videre på Meego!

Jeg har foresten lånt denne telefon af Nokia.

 

Nokia N9 anmeldelse
Skærm: 3,9″ AMOLED (480×854) (251ppi)
Kameraet: 8mPix Carl Zeiss optik, autofokus og 2xLED flash
video: 720p video med flash
Processor: 1GHz Cortex A8 + grafikkort
Operativsystem: MeeGo OS, v1.2 Harmattan
Batteri (2g/3g/standby) 11t / 7t / 450t
Pris: 499kr / 5542kr

8 Comments

 1. Raphael Lima Brasil

  Donald

  After days of experience with Nokia n9
  In your opinion, what is the best phone

  Galaxy s2 or Nokia n9

 2. Hvordan er sms-fukntionen, Ovi Marked, opkald og alt i alt hvordan synes du mobilen sådan er?. Er det en som man kan lide i 1 år eller 2?
  Hvad synes du?

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Som jeg skrev synes jeg besked funktionen er genial, lidt som den i Windows phone 7, ovi Maps mangler lidt funktioner men er vel ok hvis man ikke mangler bus-tider på kortet.

   Det er enlig et godt spørgsmål, jeg tror allerede jeg ville være tæt af den.
   Fordi softwaret er dødt, kommer der heller ingen apps. Det er et problem.

   Jeg er igang med at teste lumia 800, den har alle de seje funktioner – men med et operativsystem med penge bag sig.

   Tjek siden næste uge:)