Sony laver kompakt kameraer, DSLR kameraer og som dette system kameraer, et system kamera er et kamera som kan udskifte linse, og derfor har et system af linser bag sig. Sony’s Nex serie er kendt som det bedste man kan få uden for et rigtigt spejlrefleks kamera(Sony’s egne store kamera er heller ikke spejlrefleks, men det er en anden sag). Du har sikkert hørt om 3/4 dele kamera, eller “DSLR replacement kameraer”, dette er ikke et 3/4 del kamera selv om det har samme størrelse, det er heller ikke et “DSLR replacement kameraer” fordi det i virkeligheden er det samme som et DSLR, i hvert fald hvad DSLR betyder i 2013.
Sagen er at sensoren, alt den del som taget billedet bag linsen, er ligeså stor som de mindste DSLR kamera fra Canon, Sony og Nikon, men alligevel har Sony fået stoppet det hele ned i denne lille pakke.
Lige for at slå fast at det betyder noget at sensoren er større end et 3/4 del kamera, så har jeg lavet denne illustration. Hvor du kan se at dette Sony nex 3n har en 64% større sensor end et 3/4 del kamera, altså får den også 64% mere lys ind ved samme indstillinger og linse, der til kommer også mindre støj fordi der er mere lys.
Sony NEX serien.
Sony Nex serien er meget populær, særligt blandt fotografer som andet kamera. Det betyder selvfølgelig at Sony har lavet nogen stykker af dem, Nex 3 som jeg har her er det mindste, der er et Nex 5, Nex 6 og Nex 7 også, de har forskellige funktioner men deres hardware er næsten det samme.
Jeg finder det svært at finde ud af hvilke funktioner som høre til hvilke kameraer og hvad men i virkeligheden betaler ekstra for, når man køber et dyrere kamera. Men jeg har forsøgt at lave en oversigt, hvis du finder fejl ved den, må du endelig sige til.
Sony NEX 3N | Sony NEX 5R | Sony NEX 6 | Sony NEX 7 |
210g | 218g | 287g | 353g |
16,1 mpix | 16,1 mpix | 16,1 mpix | 24,3 mpix |
1080p 25p (24mbps) | 1080p 50p (28mbps) | 1080p 50p (28mbps) | 1080p 50p (24mbps) |
200-16.000 ISO | 100-25.600 ISO | 100-25.600 ISO | 100-16.000 ISO |
2,5 billeder/sek | 10 billeder/sek | 10 billeder/sek | 10 billeder/sek |
Sony 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | Sony 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | Sony 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | Sony 18-55mm f/3.5-5.6 OSS |
Flash men ingen hot shoe | Ekstern flash og Hot shoe med adapter | Ekstern flash og Hot shoe | Ekstern flash og Hot shoe |
Vippe skærm (op) | Vippe skærm (op/ned), Wifi | Vippe skærm (op/ned), Wifi, High Definition OLED-søgeren | Vippe skærm (op/ned), High Definition OLED-søgeren |
Omkring 4.000kr (set til 3.000kr) | Over 5.000kr (set til 4.500kr) | Omkring 6.000kr (set til 6.000kr) | Over 8.000kr (set til 6.900kr) |
Som du kan se er der ikke meget forskel, lang de fleste opgraderinger er noget man måske aldrig får brug for, men hvis du skal have wifi bliver du nød til at købe et Nex 5R eller Nex 6 det er også disse 2 som har højest ISO værdier og 10 billeder/sek. Jeg ved ikke hvad der er bedst til prisen, men jeg kunne godt bruge Wifi og et lidt hurtigere kamera og måske bedre video optagelse, så måske Sony Nex 5R er måske bedst value, hvis man skal have lidt mere. Men det er helt klart med Nex 3N du får mest for dine penge.
Jeg har kun taget de nye fra Nex serien med, fordi der er for mange af dem og det ikke giver nogen mening at købe et gammelt kamera. Fordi de ligner hinanden så meget er det svært at se et gammelt fra et nyt, en måde er at se på linsen som bliver brugt. De gamle Nex kameraer kommer med Linsen 18-55mm de nye med 16-50mm (på nær Nex 7), den nye er iøvrigt også en bedre og mindre linse.
Let at bruge?
Jeg synes dette lille kamera er virkelig sejt, det er meget lille, koster ikke alverden og har en fuldstændig konkurrence dygtig billedkvalitet, med det mener jeg at den let kan konkurrerer med de bedste i DSLR klasse, det er store spejlrefleks kamera. Kameraet har alle de normale DLSR indstillinger, TV, AV, P, M, du bestemmer altså helt selv hvad kameraet gør, du kan sætte alt manuelt, sætte en åbning(blænde) og lade kameraet klare resten, sætte en lukketid og lade kameraet, eller bare lade kameraet klare alt selv.
Det sejeste ved mit store DSLR er at alt kan sættes, fx kan man sætte hvordan det skal eksponere, det kan 3n også, heldigvis også. Fx bruger man spot måling til at sætte eksponereingen efter det enkelt punkt, eller lade kameraet sætte det automatisk efter hvor fokus ligger, på den måde behøver du ikke være bange for modlys fx.
I M, manual måde, kan man selvfølglige selv sætte alt, men fordi der ikke er mere end en enkelt rulle knap skal man trykke sig ind i indstillingen før man kan indstille den. Det virker dog til nød fint nok, men er slet ikke hurtigt.
Byggekvaliteten? Den er ikke vildt fed, men det forventer man heller ikke af det billigste kamera i serien. Det er lavet af billigt plastik, som sidder fint sammen, men der er tydelige tegn på fleks i kassen. Jeg tror man skal se på det på denne måde: Det er måske et billigt kamera, men man får samme sensor og linse som NEX 5, 6 eller 7 som koster fra 2x mere, så jeg er i hvert fald tilfreds.
Det sejeste ved Nex 3n for mig er at det tager billeder i Raw, det betyder at kameraet tager billederne uden at komprimere dem, derfor kommer flest mulige farver og data med i billedet, altså får man bedst mulighed for at redigere billederne bagefter. Det er ikke unikt, men det er vigtigt, da Sony sagtens kunne have fundet på at slå det fra.
Som sagt er Sony Nex 3n et System kamera, Det betyder der er linser til det. Her er en af de største udfordringer, fordi man kan i Danmark kun købe 15 forskellige linser og de er hverken billige eller vilde.
Den mest åbne linse man kan få er en f/1.8, i denne verden er det ikke særligt overbevisende som det bedste. Til et Canon eller nikon kan man få ned til f/1 og f/1.2.
Der er dog et par som er særligt fede.
Sony 50mm f/1.8 er en fed linse til portrætter. Til 2000kr ca.
Sony 35mm f/1.8 OSS – billeder ser vildt fed ud også til video. Til 3500kr ca.
Også det praktiske Tamron 18-200mm f3.5-5.6 VC. Til lidt over 4000kr.
ISO test
Jeg forventer det store af kameraet, Sony NEX 3n kan lave ISO op til 16.000 i forhold til mit gamle store Canon 60D som kun kunne 12.800 er jeg lidt imponeret. Sensoren er samme størrelse som 60D’et det klarede fint op til 3200 uden problemer og ISO 6400 var brugbare, jeg tror ikke det samme om dette. Jeg forventer lidt at man skal vælge et af de dyrere versioner af NEX serien for at få brugbare høje ISO’er. Men det er en test værd.
Du kan se at billederne er forholdvis rene op til 1600 og brugbare til 6400, jeg kan godt lide støj, men det kan de fleste ikke. Kameraet klare sig meget godt, jeg kan slet ikke forstå det, selv støjen er pæn, neden under har jeg nogen billeder i 1:1 (altså hver pixel er en pixel), for du kan se støjen rigtigt.
Som bevis
Har jeg her lavet en brugbar version af billedet med ISO 16000 – det er ikke galt, og jeg behøver ikke engang gøre det Sort/hvid(det er den letteste måde at rede billeder med meget støj, fordi det ser mere rigtigt ud i sort/hvid)
Video:
Man kan vælge 1080p ved to formater MP4(formateret MPEG-4 AVC (H.264)) eller AVCHD. Mp4 er hvad din telefon, kamera, videokamera optager optager i. Det er også hvad youtube, vimeo og alle andre online video tjenester er bygget på. Den sidste, AVCHD, er et gammelt gammelt system, det er udviklet til DVD og digitale bånd optagere, de skulle udvikles specielt fordi en DVD eller bånd-optager i en fast hastighed og på disken og i en linje på dvden.
Når jeg siger man kan vælge, mener jeg det ikke. Fordi mp4 kan kun optage i 1440x1080p mens AVCHD er 1920x1080p, når det kommer over på PC’en er det samme bredte, så den strækker altså pixel’ne på skærmen hvis du optager i MP4, så for at få det normale format(fladsskærm-format) skal man optage i AVCHD.
Mp4 optager i 12mbit/s og AVCHD optager i 24mbit/s. Det er derfor også klart den sidste som er at foretrække.
Man kan vælge hastigheden 50i, 24p, 50i er i pratisk det samme som 25p. Så kameraet tager altså ikke slowmotion.
MP4 er altså ikke en rigtig mulighed. AVCHD it is.
Der er mange problemer med AVCHD. Det er ikke lavet til at blive brugt på en harddisk og heller ikke en SSD(som jeg sidder på). AVCHD skal kodes om for at kunne virke på en PC. Derfor skal man have fat i et video konvateringsprogram, allerede før man starter med at redigere på videoen, det er besværligt. Adobe Premier pro er normalt godt til sådan noget her med en masse formater, men den kan kun hente videoen ud af filerne, og ikke lyden. Final cut pro kan slet ikke have med det at gøre, ej heller iMovie.
Det tager ikke vildt langtid at omkode det, men hvis Sony havde lavet deres kamera rigtigt havde det bare optaget i mp4 hele vejen igennem.
På nuværende tidspunkt understøtter Mac ikke Sony NEX 3n’s Raw formatet, så du kan ikke se billederne i finder, du skal ind i dit foto program først. Der kommer helt sikkert snart en opdatering til det, det sker normalt hurtigere end dette, men jeg går ud fra at Apple/Sony arbejder på det.
Lader kun op via USB stik på 5v, det går langsomt. Også savner jeg en oplader som man altid får med til et DSLR, jeg er sikker på de dyrere kamera i Nex serien har dette med sig.
Konklusion
Simon Skipper går til dagligt på fotojournalist uddannelsen, men har været selvstændig flere år som fotograf, han arbejder til dagligt med et stort Canon EOS 5D mark 2 og et Canon EOS 6d. Som fotograf er man afhængig af sit kamera, både at det virker og at det gør det hurtigt, men at det også levere god kvalitet hele vejen igennem.
Professionelle prisvindende fotograf Simon Skipper
Nex-3n er en imponerende lille maskine, der giver flotte resultater i næsten alle situationer med både foto og video. Det er også flot designet.
Der er et par ting, man kunne ønske sig, som fx en elektronisk søger og touchscreen, men når man tænker på, hvor meget man får for pengene, er det småting.
Jeg selv.
Jeg er glad for det lille kamera, det tager vildt gode billeder og er både med linsen og kameraet meget versatilt. video halter og det gør linse udvalget også. Til prisen er det en vinder, men jeg ved ikke om det måske var bedre at vælge et 3/4 del kamera, for at kunne få et større udvalg af linser og samtidig tidssvarende video optagelse.
Stjerner:
4 ud af 5