De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

guide, Software

Hvorfor er Mac OSx lion så langsomt?

Mange og mig selv har oplevet at vores Mac computere blev meget langsommere efter opdateringen til Mac OSx Lion, der er endda folk som er gået tilbage til Snow leopard, af denne grund, men det skulle der ikke være nogen grund til, Lion skulle, ifølge Apple, være hurtigere end Snow Leopard, nogen gang skal man bare hjælpe den lidt :) Jeg har lavet denne lille guide om hvordan man gør.

Problemet handler om, at computeren har en masse junk liggende, og efter du opdatere til Lion kommer der dobbelt så meget af det. Altså skal man have gjort noget ved at det, her til findes et genialt software, der hedder CCleaner, med det kan du finde alle de onde filer, og gøre noget ved dem.

*Du skal være opmærksom på at den meget gerne vil slette data, som måske er vigtigt for dig? Jeg kom til at slette alle mine gemte brugernavne i Chrome, vær lige opmærksom på at CCleaner ikke skal have lov til, at gøre hvad som helst.

Dette får du at vide af “Mac eksperterne”:

Hvis du har talt med en Apple-mand eller en anden computer supporter, er du helt sikkert blevet bedt om at reset’e PRAM eller SMC/PMC, dette er hvad vi kalder et skud i tågen, fordi det er kun meget sjældent har nogen effekt. PRAM, er et lille skykke hukommelse som har med din computers system funktioner at gøre, PRAM, er det eneste som har strøm selv om din computer er slukket, der sidder faktisk et lille batteri på bundkortet som holde den i live. PRAM står for fx at gemme din skærm opløsning, din lydstyrke, dit ur, musse indstillinger og system fonte og meget mere. Altså har det ingen betydning på din computers ydeevne. 

SMC/PMU reset er næsten det samme, altså et skud i tågen, det er det system som styre strømmen i din computer, altså giver den mere strøm til blæserne når der er brug for det eller mere strøm til CPU’en når den skal op i hastighed, SMC/PMU står også for baggrundslyset i dit tastatur, skærmlyset, batteriet, alle blæsere, tændknap, den sensor som tjekker om computeren er åben eller lukket, hvor meget strøm enheder får igennem USB stikket, og strøm til dine netkort. Altså betyder dette heller intet for ydeevnen for computeren.  

Ja, ok der kan faktisk godt være noget rigtigt galt med din computer …

I programmet Diskværktøj (Disk Utility), kan du kontrollere diskene, og reparer din harddiske, du skal være opmærksom på at hvis du vil reparere din system disk(Det er derfor vi er her), eller reparere dine disktilladelser skal du boot’e ind i recovery mode og køre samme værktøj der inde.

Sådan gør du: Genstarter computeren, ved opstart lyden hold ‘Alt’ nede, vælg recovery mode, nu starter computeren op i et system, hvor den ikke bruge dine harddiske, derfor kan du rette/reparer på dem. Når computeren er startet, trykker du videre, en enkelt gang eller to, til du kommer til skærmen, hvor du kan vælge Diskværktøj (Disk Utility) igen.

Derefter kan du reparere dine disktilladelser eller bare din disk.

2 Comments

 1. merl

  Hvis det skal køre rigtigt smooth så skal der laves en clean install. Dvs brænde lion på en cd (google en guide, easy), husk at tage backup af alt på computeren inden man reinstaller – da man skal formattere drevet.

  Så kører det sgu fint.

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Nej, jeg synes ikke du har ret. Jeg har forsøgt nogen gange, og det er alt mit crap, som gør computeren langsom, man skal få PC’en til at gemme ting bedre i stedet for, det som på Win, kan, hedde Diskfragmentering.

   Det gør i hvert fald inden forskel at omformatere din harddisk hvis du alligevel bare lægger alt over på den igen, med Time Machine …