De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Hardware, PC, Software, Tablet

Lenovo Thinkpad Tablet 2 anmeldelse

Jeg har nu brugt Lenovo’s Thinkpad Tablet 2 i 2 uger, og jeg har haft den med mig overalt. Jeg vil virkelig gerne kunne lide den, fordi denne Tablet kan betyde virkelig meget for både tablets og pcer i verden, hvis den er god nok som normal PC betyder det at hullet imellem PC og tablets er brudt, dette er den første pc i fremtiden. Den koster kun lidt over 4000kr, har 10″ HD skærm, samme batteritid som en iPad og vejer mindre end iPaden. Også er den bygget som en Thinkpad. Dette kunne være fremtiden.

  • Lenovo Thinkpad Tablet 2.
  • Windows 8 Pro.
  • 10,1″ LCD Skærm (155ppi) med IPS panel.
  • 1366×768  opløsning (720p).
  • Dual core 1,8GHz (2 gb ram) Atom z2760 processor.
  • 32gb hukommelse + microSD kort.
  • NFC, GPS, USB 2, Docking port, Mini HDMI.
  • 1366×768  opløsning (720p).
  • 8Mpix og 2Mpix(front) kamera (1080p@30fps video + LED flash).

Jeg tester, og finder ud af om den kan leve op til mine forventninger. Anmeldelse af Lenovo Thinkpad Tablet 2 Jeg har som sagt anmeldt i 2 uger, men jeg har sat nogen normale regler op for den. Det er ikke meningen at denne skal være en bærbar, så jeg laver ikke mine ydeevne test på computeren, det er ikke det vi går efter her. Jeg tester stadig nogen avanceret programmer bare for at tjekke om man kan.

Byggekvaliteten og design

Når man få Lenovo Thinkpad tablet 2 i hånden for første gang tænker man med det samme iPad, den har samme form, vægt og skærmstørrelse den er ikke lavet af samme materialer det er nok den eneste umiddelbart forskel. Vægten er godt et stykke under 600 gram og tykkelsen er under 1 cm det er en perfekt størrelse. Ydermere er det ikke batteriet som lenovo har sparet på, det klare fint opgaven at leve op til iPad’s 10 timers batterilevetid. Materialerne er blødt plastik og glas på forsiden, det føles som en Lenovo Thinkpad skal, den glider ikke ud af hånden og bliver hverken støvet eller tiltrækker mange fingreaftryk. Også er det Polycarbonat med en overflade behandling de bruger(jeg gætter bare) er fed til at få både wifi, bluetooth, GPS og mobil signaler igennem. (angående det, så klare den sig ikke særlig godt. selvom den burde, en iPad mini klare 50mbit/s på wifi her hjemme mens Lenovo Thinkpad tablet 2 kun klare ca. 30mbit/s, jeg gætter dette er max).

Skærmen

Thinkpad Tablet 2-10Skærmen er en 10,1″ HD skærm, det er meget gennemsnitligt i denne kategori, iPad leder med 2048 x 1536 og iPad mini har den dårligste 1024 x 768. 1366 x 768 fra Lenovo Thinkpad tablet 2 er lige i midten. Den fungere meget godt, der er fint med plads i programmer, og der er også plads til at have flere programmer åbne samtidig – det er selvfølgelig ikke en 27″, men de fleste andre bærbare er også 720p, så hvis du har vandt til en normal 13″-15″ bærbar er der rigeligt med plads. Angående med/ude Retina skærm, så er min holdning at det er rart at have, men hvis man har en sløv PC i forvejen, er der ingen grund til at den skal bruge mere kræft på at vise det samme. også er de 156ppi også fint i en tablet.

Heldigvis har Lenovo taget skærmen alvorligt, de har brugt et IPS panel, den bedste løsning, som giver et flot og detaljeret billed. Den er ikke særligt lysstærk, i forhold til den iPad jeg har ved siden af, men det virker fint i alle de situationer jeg har prøvet den, ude, inde, meget og lidt lys.

Thinkpad Tablet 2-6Synsvinklerne på skærmen er så godt som perfekte, når man kommer ned omkring en 3-5 grader vinkel, kan den stadig fint levere de rigtige farver osv. Det er sådan de fleste IPS paneler virker. Til gengæld er der meget refleksion i skærmen, men det skal man leve med, hvis man køber PC i dag.

Det skal lige med, at alle billige Tablets har TN paneler, som levere et meget dårligere billed, det er synligt også selv om du ikke ved meget om skærme, farver, kontrast eller synsvinkler.

En god skærm størrelse, med en god opløsning og et fedt panel.

Om Windows 8 Pro

Thinkpad Tablet 2-1Jeg synes det er meget frustrerende at bruge Windows 8 på tablet 2, det er tit Lenovoen ikke forstår hvad man klikker på, et program går ned i flere minutter, eller at metro-interface -appen simpelhen er så langsom at den ikke er brugbar. Det kan simpelhen ikke være rigtigt når Microsoft taler om et færdigt udviklet produkt, jeg ville ikke forvente så dårlig oplevelse af et beta produkt.

Lenovoen er hverken stabil eller brugbar – fx tager næsten alle metro programmerne så langt tid at åbne at de er ubrugelige, jeg mener et mail app som tager over 1min at åbne er ikke brugbart, selv hvis man allerede har det åbnet, tager det langt tid at åbne. Jeg skulle se Netflix på Lenovoen, det er sikkert hvad lang de fleste iPad’s bliver brugt på WC’et alligevel, så jeg åbnede netflix, så kunne jeg selvfølgelig ikke skrive min kode eller brugernavn, fordi tastaturet ikke ville åbne sig, men med lidt tålmodighed fik jeg klaret det, efter det skal silverlight indstalleres(jeg har ingen idé om hvorfor den kke har det fra starten?!?), Det er heller ikke så let, efter indstallationsfilen er downloadet klikker man åben på den, filen åbner selvfølgelig på skrivebordet uden nogen form for indikation på at det var sket. Selve installationen tog mere end 10min uden nogen indikation på at programmet havde gang i noget(den skrev bare 98% færdigt, også “svare ikke”). Efter det skal chrome genstartes, og netflix spillede mine videoer i HD – uden lag af nogen art.

Thinkpad Tablet 2-2Tastaturet kommer ikke automatisk frem når man kommer til en side, hvor det er tydeligt at det er den eneste ting man kan gøre, fx login skærmen til windows, kalender appen’s “log på google Kalender” eller mange andre steder.

Split screen er vildt sejt lavet. Man kan se 2 programmer samtidig det ene program bruger 1/3 af skærmen, det andet bruger 2/3 dele af skærmen. Internet explore kan ikke vises på 1/3 skærm, hvilket er lidt underligt, de fleste andre kan.

I chrome/internet explore på fuldskærm kan man ikke få tastaturet op, når man skriver sin bruger konto på nettet – jeg måtte skrive det i internet explore -adressefeltet og kopire det over. Det er en meget underlig fejl, som gør det meget svært at tage en tablet seriøst – jeg kan ikke logge på min wordpress side, jeg kan ikke købe noget på nettet, jeg kan ikke søge. Heldigvis bliver fejlen mindre og mindre hyppig, men det er stadig et problem til sidst i testen.

Thinkpad Tablet 2-12Når man trykker på tastatur-knappen forsvinder tastaturet ikke, man skal trykke på luk knappen oppe i højre hjørne, sjovt nok har tastatur knappen ingen funktion når tastaturet er åbent, men mindre man holder den inde, så kan man vælge andre tastaturer. Jeg ville ønske at de havde været bedre til at lave specielle tastaturer alt efter hvilke ting man skulle skrive ind – fx er “/” ikke på tastaturet når man skriver adresser ind.

Min Internet explore har besluttet sig for at skjule adresse baren og startmenuen – jeg ved ikke hvorfor eller hvordan – så når man starter Internet explore på skrivebordet, kan man ikke åbne andre programmer der, fordi den man ikke kan se startlinjen. Dette sker nok ikke for dig fordi, PCer opfinder deres egne fejl, men det siger noget om hvordan systemet er lavet og at der ikke er fejlfindere kodet med i dem.

Bluescreen-of-dead-windows-8-pro-2Bluescreen-of-dead-windows-8-proJeg har kun fået “Bluescreen of death” en enkelt gang på Windows 8. Her var hvad der skete:
Jeg var igang med at indstallere Photoshop CS6 fra Adobe’s download program. Den havde haft nogen problemer med det fordi det er et stort program som først bliver downloadet, så pakket ud og derefter installeret, alt samme uden at du skal gøre noget, derfor foregår det i baggrunden. Efter at have sat den igang med at downloade en aften, var den færdig med det om morgen, den havde åbenbart pauset det, fordi den gik først igang med at pakke ud der – da jeg starede den igen – inden den blev færdig – kom “Bluescreen of death” frem. Den genstartede efter ca 15min “gendannelse” så skulle jeg skrive mit kodeord, så genstartede den igen også skulle den lige gendanne færdigt (!?!?!?!), det tog 2min, her efter genstartede den igen også skulle jeg skrive kodeord igen. Det hele tog 20min, hvor computeren var ubrugelig. Det er værre end den gamle blå skærm ;)
Photoshop blev ikke installeret, så jeg måtte starte igen, denne gang tog det noget mindre tid og jeg fik det ned på en gang uden nogen fejl.

Ydeevne

Thinkpad Tablet 2-5Jeg er ikke sikker på om tabletten er langsom, eller jeg bare ikke kan ramme nogen af knapperne, den virker ikke følsom som en iPad, android, Windows Phone.

Pladsen er nok også et problem på denne lille 32gb PC(Men du kan vælge mere), der er kun 12,4 gb plads tilbage fra start. Det er ikke meget, slet ikke nu hvor den kan tage ordentligt software. Du skal nok ikke regne med at få plads til nogen spil på den, men det er vel heller ikke det som er meningen.

Jeg downloadede adobe’s download program, for at installere photoshop, efter den fejlede var der kun 5,5gb tilbage, så Windows kan stadig godt lide at bruge en masse plads på temp filer.

Når man tilslutter et mus og tastatur, bliver Lenovo Thinkpad tablet 2 til en rigtig bærbar, men her falder den hurtigt på halen, med ca. 10 tabs i chrome åbne, begynder den at lagge og hvis en af dem er en youtube video er alt dødt. Jeg er ikke sikker på den overhoved kan spille youtube videoer, jeg har oplevet en video som ikke laggede ubrugeligt meget, men det var da alle andre programmer var afsluttet og det eneste Lenovoen skulle lave, var at spille filmen. For det meste er det umuligt at afspille video fra youtube, uanset kvaliteten.

Thinkpad Tablet 2-11Jeg tænkte på hvad en rigtig computer skal kunne, den skal kunne redigere billeder i Photoshop og redigere en lille video. Videoen er droppet, fordi Tablet 2 har så lidt plads tilbage nu at det er lige meget, det er ikke dårligt fordi hvis du skulle redigere video på den, havde du ikke valgt 32gb versionen – eller du havde købt et MicroSD kort til det – heller ikke der tror jeg den kan levere en brugbar oplevelse. Så Photoshop.
Photoshop kræver ikke vildt meget kraft, fordi alle de tunge opgaver bliver ikke lavet live, så der kommer en lille status bar, som giver programmet mulighed for at følge med. Jeg prøvede Photoshop cs6 på den lille PC, og det virkede fint, faktisk fint nok, forskellige funktioner tog langtid at bruge, men samme funktioner tager også tid at bruge på en hurtigere computer, så jeg synes ikke det er et problem – det virker helt fint. Funktioner som tager tid er fx content aware fill eller scale i store 10 mpix billeder.

Batteritiden:

Batteritiden er helt fin, tabletten kommer helt sikkert tæt på de lovede 10 timer, jeg er ikke i tvivl om at det passer uden at have testet. Det skal dog siges at battertiden bliver markant begrænset hvis man laver meget på den eller fx ser netflix video.

Konklusion:

Thinkpad Tablet 2-12Formaktoren er perfekt. Batteritiden er perfekt. Byggekvaliteten er perfekt. Størrelsen er perfekt. Idéen er perfekt. Men den er alt alt for langsom, og det ødelægger hele oplevelsen og hele tabletten. Desværre. Jeg blev lovet en iPad-størrelse PC – jeg fik en, men konsekvenserne af at bruge den type hardware i en tablet betyder at det hverken er en brugbar PC eller tablet.

Skærmen er perfekt, det er sådan en windows tablet skal være, mange vælger en billig skærm, fordi det er her det er lettes at sparer penge, men skærmen er det vigtigste på en tablet(og alle andre PC’en), så det er rart at Lenovo tager det rigtige valg for os.

Lad vær med at bruge købe en Atom computer, længere er den ikke :)

Stjerner:

 

1 af 5 stjerner.