De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Hardware

MacBook pro 13 vs Macbook Air 13

Efter Macbook’en døde er der kun MacBook Air og MacBook Pro tilbage, men hvilken en er den rigtige? Og hvilken en er den rigtige for dig. Dette er en sammenligning af de to computere, altså de 2 computere som er tættest på hinanden MacBook Air 13″ og MacBook pro 13″.

Jeg tager alle de forskellige specification forskelle og sætter de 2 computere op imod hinanden.

Hastighed

Mange har snakket om at MacBook Air skulle være hurtigere end Pro’en, men det er simpel hen ikke rigtigt – MacBook Air har en SSD som gør den hurtigere til at åbne programmer og starte op, men ligeså snart computeren faktisk skal lave noget, så kommer den til kort.

Begge processore er i5 eller i7 processore og grafikkortet er også det samme i begge computere, faktisk er grafikkortet indbygget i begge processore, så de fylder mindre og laver mindre varme. Men der er en forskel, MacBook Air 13″ kommer med en 1,7GHz core i5 eller en 1,8GHz core i7 mens MacBook Proen kommer med 2,3GHz core i5 eller 2,7GHz core i7, begge computerne er dual core processore med HT, hvilket gør at de 2 processore kan klare 4 opgaver på samme tid og derfor bliver vist som 4 processore i operativsystemet.

Alle Processorerne er af den nyeste generationen, Sandy Bridge, og fås pratisktalt ikke hurtigere.

Grafikkortet er måske indbygget, men intel har taget sig sammen denne gang, så det er bedre end det eksterne Nvidia grafikkort som sat i de gamle computere. Faktisk er det ikke unormalt at se dette grafikkort klare de helt nye spil, selvfølgelig ikke med maks grafikindstillinger, men det er bestemt ikke langsomt, heller ikke på MacBook Air’en.

Angående Ram, er det meget forskelligt, hvad man skal bruge, man er normalt sikker med 4GB ram, som alle computerne har, men 8GB er krævet hvis du lavet noget som video redigering eller Photoshop arbejde – eller bare vil være sikker, Apple Kræver 1500kr for at sætte 8GB Ram i din computer, Alle kan gøre det selv for ca. 400kr.

Hvis man har en SSD, behøver man ikke så meget ram, fordi harddisken er hurtigere bruger computeren bare Harddisken når rammen løber tør, og du mærker det næsten ikke, når du har en normalt magnetisk harddiske mærker du tydeligt når computeren løber tør for ram!

Hvad skal man så vælge?

Grafikkortet er det samme, så det er jo lige meget, og selv om jeg skriver at der er stor forskel på Processorerne, så er chancen for at du er en af de 3 som mærker det, meget lille, det er i virkeligheden rammen som gør forskellen, selv om 4GB med SSD er nok til de fleste, er 8GB krævet hvis du faktisk skal bruge computeren seriøst.

Bruge computeren seriøst? Det er nok hvad Pro står for :)

Skærmen

Jeg sammenligner de 2 13″ versioner af MacBook Pro og MacBook Air, så størrelsen er den samme, det betyder ikke at de er ens.

MacBook Air skærmen har en større pixel densitet, hvilket betyder at du kan have mere på skærmen på samme tid, uden det bliver uskarpt, tilgengæld er MacBook Pro’ens skærm mere farve korrekt, og har en bedre synsvinkel.

MacBook Air’ens skærm skal stå lige netop korrekt for at vise de rigtige farver, mens MacBook Pro’en er mere tilgivende, jeg har hørt fra flere fotografer at de ikke kan bruge MacBook Air, fordi farverne simpelhen ikke er rigtige, det er nok også det ekstreme tilfælde, men hvis du arbejder med sådan noget er det en klar deal breaker.

Tilslutningsmuligheder

MacBook Air har en thunderbolt, 2 USB2, mini jack til lyd og et SD kortlæser, mens

MacBook Pro har en thunderbolt, 2 USB2, mini jack til lyd og et SD kortlæser + Firewire800, netværksport og en Kensington-lås.

Der er faktisk ikke så stor forskel på de 2 computere, med mindre du bruger kabel netværk, Firewire eller Kensington-lås ?

Når man typisk tænker på MacBook Air, tænker man på mangel på porte, men sådan er det faktisk med alle Mac computere, hvis du aldrig kunne finde på at bruge disse 3 manglende porte, så har de 2 computere nøjagtig de samme muligheder.

Vægt og størrelse

Nu kommer vi til en af de store, MacBook Pro er måske en lille computer, men MacBook Air er den mindste, den vejer kun 1,35KG mens proen vejer hele 2,04 KG, forskellen er dog ikke så simpel, fordi MacBook Air er ikke kun 34% mindre end MacBook Pro, den er meget meget mindre, selv om det er svært at lave en rumfangs måling fra de tal jeg har fra Apple.dk så gør jeg det alligevel, om ikke andet giver det en idé.

MacBook Air er (0,3-1,7*32,5*22,7) 516,4cm3 mens MacBook Pro er (2,4*32,5*22,7) 1770,6 cm3, det er en ret stor forskel:) *Jeg har regnet med at MacBook Air igennemsnit er 0,7cm (0,3-1,7) tyg. Selv om det bestemt ikke er rigtigt giver det en idé om hvor lidt en MacBook Air fylder! 3 gange mindre lyder ikke for godt til at være sandt når man har haft dem begge i hænderne.

Er du villig til at ofrer ydeevne for at gøre de computer så meget mindre?

Harddisk

Plads er det største problem med MacBook Air.

Den lille MacBook Air 13″ kommer med kun 128GB plads mens den store kommer med 256GB, du betaler 2200kr for den store computer, samtidig er du oppe i MacBook Pro 15″ territorie med en computer på 12 000kr. Den mindste og billigste MacBook Pro kommer med 320GB plads, og få med hele 750GB harddisk, og selvfølgelig også SSD’ harddiske også.

Har du brug for plads? Så skal du have en MacBook Pro! Men der er jo mange som aldrig downloader en video eller har deres musik et helt andet sted – 128GB er nok til at have din musik og dine programmer, men så er der heller ikke mere plads til at arkivere videoer, i en verden med NetFlix, spotify, youtube og vimeo, så tror jeg der er mange som kan nøjes med 128GB :)

Jeg har på fornemmelsen at de fleste MacBook Air’s bliver brugt til studiet, tekst filer og små presentationer fyldet heldigvis ikke noget!

Pris

Prisen er selvfølgelig den som i sidste ende er den mest sandsynelige begrænsende faktor…

MacBook Pro 13″ starter ved 8.999kr og MacBook Air 13″ starter ved 9.799kr hvilket giver en forskel på 800kr, ingen af computerne skal opgraderes yderligere men du skal nok købe en ekstern harddisk til din MacBook Air.

Med studierabat (Hos CBS selvfølgelig) koster MacBook pro 13″ kun 7.918,75kr og MacBook Air 13″ koster 8.623,75kr altså en forskel på 705kr.

Forskellen er altså ikke særlig stor, med mindre du ikke kan leve med de store begrænsninger ved ikke at have plads på din computer.

4 Comments

 1. Air hvis jeg hade penge det enste problem er om den kan klar Starcaft 2. Jeg har lige nu min primæ pc en IBM og den har kun 70 gb og få aldig bruget den plas og jeg har da en film eller 2 ligen så jeg synse ikke det er et problem med de “kun” 128 gb ;-)…. Men ved du noget om den kan klar SC2?

  • Comment by post author

   Anders Bagnegaard

   Så er det bare at komme igang!
   Måske kan man kalde det en investering? hehe :)

   Jep, SC2 køre på MacBook Air :)
   httpv://www.youtube.com/watch?v=VeAhFetoNWM

 2. Kender du nogen der køber organer ;-)