De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Video

Samyang 14mm f/2.8 anmeldelse

Samyang 14mm f-2.8-1Samyang 14mm f/2.8 hedder i virkeligheden Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical. Samyang 14mm f/2.8 er en meget vidvinklet linse til APS-C eller Fullframe, altså normalt 35mm sensor eller den mindre crup sensor til DSLR kamera, både fra Nikon, Sony, canon og alle de mange Micro 4/3 sensore.
14mm er meget bredt, det er næsten 180 grader fra dit kamera og det ses tydeligt på linsens yderste glas som er lidt ekstremt at se på.

Anmeldelse

Jeg købte denne linse for ca. et år siden, da jeg manglede en meget vidvinklet linse, jeg bruger ikke vidvinklede linser særligt tit, men når man skal bruge en, er det super fedt at have den :) Jeg kan ikke huske konkret hvad jeg skulle bruge den til, men det er hurtigt blevet en linse jeg tit har med, da den ikke fylder så meget og er virkelig fed til en masse ting.
Jeg ville gerne have købt Canon’s 14mm linse, men den koster ca. 17.000kr, og det havde jeg ikke tænkt mig at offer – der er også et par linser som kommer tæt på 14mm, men de er alle kun til den mindre sensor, jeg har kun et fullframe kamera. Jeg har tidligere haft en Canon 16-35mm 2.8L, en super fed linse, men 2’eren er meget dyr og 1’eren er ikke skarp nok til at den er brugbar.
Samyang 14mm f/2.8 var et godt alternativ, da den både virker på Fullframe, er skarp og koster ikke mere end ca. 2000kr brugt. Derfor valgte jeg den.

Design

Designet er særligt, linsen er lavet at metal, kun, det er super fedt og det kæmpe store front element(glas) ser virkelig sejt ud, når man stiller sig op med det. Til gengæld sidder modblænden fast, så man kan ikke sætte filter på linsen.
Størrelsen gør Samyang 14mm f/2.8 til en vinder, da den ikke fylder særligt meget.
På trods af prisen har Samyang’s 14mm den eftertragtede f2.8 det er den samme åbning som alle professionelle zoom linser også har, f2.8 er det bedste i denne klasse med ultra vidvinkel linser, men for at være fair har canon’s og sonys også det samme, nikons sjovt nok har halv åbinng ved f4. f2.8 gør det muligt at bruge linsen håndholdt om aftenen.

En manuel linse?

Samyang 14mm f-2.8-3Samyang 14mm f/2.8 er en manuel linse, helt igennem. Med Samyang 14mm f/2.8 skal du selv vælge F-værdi, på linsen og du skal også fokusere, der er intet som bliver gjort for dig. Det er til gengæld meget tilfredsstillende når det lykkes :) Og meget surt når man kommer hjem, og kan se alle billederne er ude af fokus, fordi man ikke har formået at gøre det rigtigt.
Jeg er meget dårlig til at fokusere da jeg ikke ser særligt godt, når jeg skal bruge linsen er det mest på stativ, så her trykker man bare på “zoom” knappen i live-mode så zoomer skærmen ind og man kan fokusere let, heldigvis har magic lantern indbygget magic fokus og fokus peak, som gør det super let at finde fokus også selv om det skal gå hurtigt.
I praktisk rammer jeg en gang imellem forkert med fokuset, men langt det meste af tiden er fokuset så bredt at det ikke gør nogen forskel, ved f8, 14mm og fokuset sat til 2,5m er alt i fokus alligvel.

Fejl

Linsen har nogen fejl, det er klart, den koster ikke alverden og det gør linsen i denne klasse ellers.
Fokuset er godt i midten af billedet, men det er blødt i kanterne. Også er der nogen vilde forvrængninger i kanterne, men dette kan rettes i software. Jeg har også set et par gange at kanter bliver lilla, men det er ikke tit. Alt i alt er linsen meget god over f4 og bestemt brugbar ved f2.8.

Hvorfor vidvinklet linse?

Samyang 14mm f-2.8-3Man skal have en vidvinklet linse, som Samyang 14mm f/2.8, fordi det er sjovt at skyde landskaber med den, den giver også et helt særligt liv til billeder af bygninger og rum. Det er ikke tilfældigt at mange bruger Samyang 14mm f/2.8 til at tage billeder til boligsalgsannoncer, en 14mm linsen får selv det mindste kosteskab til at se kæmpe stort ud.
Men man skal holde sig fra at tage billeder af noget alt for tæt på, fordi alt bliver strukket ud og forstørret. Samyang 14mm f/2.8 er bestemt ingen portræt linse.
Det er meget sjældent man skal bruge en meget vidvinklet linse, men når man skal bruge sådan en er Samyang 14mm f/2.8 rigtig god at have med.
Landskab, byskab, timelapse, bolig, alt hvor du skal vise noget stort eller gøre noget større.

Vidviklet eller fiskeøje?

Samyang 14mm f-2.8-12Vidviklet eller fiskeøje, er lidt to sider af samme sag, begge linser er meget lav mm tal, da de tager meget brede billeder, forskellen på de 2 er kun at en vidvinklet er rettet op og en fiskeøje linse ikke er rettet op, så du får her det samme med som en 14mm fiskeøje linse ville give, men med Samyang 14mm f/2.8 er linjerne bare rettet op, så de, næsten, er som i virkeligheden.

Skarphed

Samyang 14mm f/2.8 er skarp, og det kan du også godt se på mine test billeder, ved f4 og over er den så skarp at de fleste ikke ville kunne se forskel på den og en normal 24-70mm(fordi sådan en er normalt meget skarp) – det er godt der ikke er noget zoom i den, da en vidvinklet linse er lavet til at blive brugt ved den bredeste mm tal, så det er rart at en har valgt for os.

Galleri

Konklusion

Samyang 14mm f-2.8-4Jeg elsker min Samyang 14mm f/2.8, den er super skarp, lille at have med og et bygget mega godt. Den koster heller ikke meget men kan stadig bruges om aftenen. Jeg synes det er irriterende at der ikke er noget mere elektronik i den, fx da jeg skulle finde billeder til denne artikel, så gik jeg ind i lightroom og søgte efter alle billeder taget med linsen … Nej, den information sender linsen ikke videre, så i billedet står der bare at linsen ikke kan identificeres og at det er en 50mm. Autofokus ville nok gøre den dobbelt så dyr, men også 4x så god.
Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical er en god linse at eje, hvis du gider bruge den, det er ikke tit du får brug for den, men når du gør slår den alt andet.

Stjerner: 4 ud af 5

Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
4
forsejt.dk