De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Video

Sony Cyber-shot DSC-QX10 Anmeldelse

Jeg har fået lov til at låne denne linse/kamera – eller hvad det er :) Er den Smart? Jeg er ikke sikker, men i min test vil jeg bruge den nogen gang, så jeg forsøger at finde ud af det.

Sony QX10 er et kamera, et helt kamera, som mangler en skærm, det er meningen at du sætter kameraet bag på din smartphone (android eller iPhone) med en særlig holder, som passer til alle telefoner, derefter forbinder du din telefon med kameraet via wifi og tager billeder med Sony’s særlige app: PlayMemories (det må være noget japansk navne noget ;)).

Der findes også en større version, den hedder DSC-QX100 – den har en større sensor, meget bedre linse og er lidt større.

Sammenlign Sony Cyber-shot DSC-QX10 priser hos priceRunner

Sony mener ikke mobil kamera er gode nok, hvilket giver mening, derfor har de lavet denne linse/kamera ting. Du får en stor sensor og 10x zoom – begge dele er store problemer med normale smartphones, da de har meget små sensorer og aldrig noget zoom(Nej, digital zoom er ikke zoom men tomt luft).

Designet er facinerende, det er vildt at Sony har pakket et helt kamera ind i en så lille boks, fordi det er et helt kamera, den kan sagtens tage billeder uden telefonen, selv om du ikke kan se af hvad du tager billeder af :)
Størrelsen er virkelig vild, altså i forhold til det er et helt kamera, i forhold til at den skal bag på din telefon er det meget stor og uhandy, det er også ok – hvis kvaliteten er iorden.

Hvad kan den?

Zoom fra 10,4-37,1mm det svare til 25-250mm i rigtige numre(35mm sensor), det svare til et normalt superzoom kamera. Den 10x optiske zoom virker både i stillbilleder og film, bare lige for at være klar – linsen har også optisk stabilisering hvilket er godt når man har meget zoom(det kan være svært at holde kameraet stille ved meget zoom) men ærlig talt betyder stabilisering mere for video, da stabilisering får dine amatør videoer til at ligne pro-videoer.

Som sagt er sensoren en forholdvis stor 1/2,3″ sensor, det er en meget normal størrelse for mindre pont-and-shoot kamera, sensoren har 18,2 MP og har en følsomhed fra ISO100-12800 – begge tal er meget høje og tyder på at sony forsøger at konkurrerer med alle de nye smartphones som også har tonsvis at mega pixels. Færre MP ville give bedre billeder.

Softwaret er lidt interessant, når du tager et billede eller en video bliver den gemt på et isat MicroSD kort, her ender alle dine billeder og videoer og du kan til hver en tid får fat i dem fra din telefon via appen.

Med appen med det sjove tilfældige navn, PlayMemories, kan du tage billeder med touch tasten på softwaret, den fysiske knap på QX10 men ikke lyd op knappen, som man kan hvis man bruger den normale kamera app. Man kan fokusere og eksponere ved at trykke på et punkt på skærmen, det er godt lavet, fordi en masse mobiltelefoner ikke får eksponering med.

Når man tænder for kameraet tager det ca 5 sekunder før den er tilsluttet til telefonen, du skal være opmærksom på at der går længere tid når du er hjemme, eftersom her er din telefon allerede tilsluttet dit normale netværk og du skal ind i indstillinger for at ændre det. Hver gang jeg har brugt kameraet har jeg været ude og det har altså ikke være et problem. 5 sekunder er måske irriterende i et kamera, men det er stadig flot for wifi :)

Wifi har også sine fordele. Fx kan du tage billeder med kameraet ca 5 meter væk – Sony QX10 har fx en tripod-holder, så du kan sætte den på en tripod ved vinduet og sidde og tage billeder fra sofaen, du kan både zoome og tage billeder via appen.

Softwaren, eller appen er lidt sølle, du kan ikke ændre meget, den er ikke super stabil – den har også et problem med skærm orientering på iPhone, man vil helst have et så stort billede fra kameraet som muligt, så skal man vænne sin telefon om, men når jeg bruger det bliver billedet ved med at vænne sig omkring når man bevæger sin telefon samtidig – jeg er også forudentaget, fordi jeg i det hele taget synes det er dumt at bruge accelerometer til at ødelægge brugeroplevelsen på min telefon.

Softwaret kan heldigvis opgraderes, det kan hardwaret ikke, så problemet er måske bare et midlertidigt et.

Det billede man får over på iPhonen kan man indstille, til enten 0,3MP(vga), 2MP eller 18MP – det er nogen lidt underlige størrelser, jeg havde foretrukket en størrelse på ca. 4MP det er hvad et Facebook billede ca. er og den størrelse virker på alle enheder.

Forbindelsen imellem min iPhone 5 og Sony QX10 er yderst stabil, op til 5 meter, over det er den mindre nøjagtig. Selv om billedet på telefonen er et stykke bag ud og ikke er klar til hurtige bevægelser.

Video kvaliteten er fin, ikke noget særligt, men det havde jeg heller ikke forventet, og det er køberen også højest sandsynligt ligeglad med. Bitraten er lidt over 12mbit/s og det er ved 1080p og 30 billeder per sekund. Det svare ca. til alle andre point and shoot og ambitiøs mobiltelefoner. Du kan se et eksempel MAH000722(denne er komprimeret til ca. 1,5mbit/s fordi jeg godt kan lide min server).

batteritiden er ikke vild, men du løber ikke tør på en enkelt dag, batteriet kan lades op via alle USB stik ellers kan batteriet skiftes ud.

Billedekvaliteten er so so, den er selvfølgelig mile foran alle mobiltelefoner, men kvaliteten er ikke som jeg havde håbet på – billederne er aldrig helt skarpe – det er vel derfor man gerne vil væk fra en mobiltelefon, så hvis det er hvad man forventer, skal man holde sig væk. Linsen laver ikke store fejl fx laver den hverken lilla/grønne kanter på skarpe kontraster eller forvrider billedet vildt meget hverken når man tager brede billeder eller er helt zoomet ind.
Sony QX10 er heller ikke åben nok til at isolere dit objekt med en sløret for- og baggrund. Storebroren QX100 kan dette.

Man køber denne linse/kamera fordi man mangler 10x zoom – der er i øjeblikket kun en enkel telefon med zoom det er Galaxy Zoom – alle andre telefoner er fanget med et fast objektiv. Mange har problemer med at tage billeder med de brede linser fordi man aldrig helt kan komme tæt på noget – her er løsningen. Sony QX10 har til gengæld nogen andre problemer, den er ikke særlig lysstærk, altså skal man bruge meget støj eller lang lukketid for at tage billeder med Sony QX10, begge dele giver dårlig kvalitet billeder det ene giver meget støj det andet giver rystede billeder.
Det skal lige siges at problemet kun opstår inden for når man zoomer meget ind.

Konklusion

Jeg kan godt lide idéen med QX10, men den er ikke til mig. Hvis du godt kan lide zoom på dit kamera, og savner det på din mobiltelefon, er dette et kamera modul for dig.
Jeg savner flere funktioner: Fx automatisk timelapse, bedre video, HDR billeder og måske Raw billeder.

Men jeg synes du skal tage og se godt efter QX100(storebroren), i de anmeldelser jeg har læst (skrevet af professionelle fotografer) beskriver de alle den gode billedekvalitet og gode ydeevne i svagt lys. QX100 har en åbning på f/1,8 imod QX10’s f/3,3 – det lyder måske ikke af meget men det svare til at QX100 kan tage over 4x så meget lys ind som QX10. QX100 har også en noget større sensor(endnu mere lys) og en noget bedre sensor.