De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Hardware, Video

Sony RX1 anmeldelse

Sony RX1-4Jeg vil gerne lige introducere Sony RX1 til de ikke indviede. RX1 er ikke bare et point and shoot – mest fordi den har en hel Fullframe sensor, det er den største sensor man kan få i et DSLR (spejlrefleks) kamera, ikke bare et normalt DSLR har den samme sensor, det er kun de størreste og professionelle kameraer. Det betyder at Sony har gjort et kæmpe arbejde for at få samme teknik fra et kæmpe A99 ned i kroppen på et point and shoot kamera.
Der er også lidt historie i det her kamera. ligeså længe jeg har levet har man kunne få et tilsvarende kamera fra en tysk producent, Leica, de har lavet små fullframe kamera som har været elsket af professionelle fotografer og fotojournalister i hele verden, de startede godt nok med at være filmkamera, men efterhånden er også Leica gået over til digitale sensorer. Jeg ved godt de færreste tror på det, men de 30.000kr du giver for et Sony RX1 er lidt af en billig fætter, fordi et Leica koster altid mere end det dobbelte.

Sony RX1 har intet Zoom, og du kan heller ikke skifte linsen til en mere vidvinklet eller en med mere zoom, har har og vil altid have en 35mm linse. Igen har det med historie at gøre, i gamle dage brugte folk 50mm linser fordi de er meget lette at producere og ikke forringer perspektivet, de hverken presser folk sammen eller strækker dem ud. Men fotojournalisterne manglede noget mere, de skulle bruge brede billeder så du kunne fortælle mere historie på det samme billed, fotojournalister kan også godt lide at komme tættere på folk når de tager billeder, en 50mm er mere upersonlig, fordi man skal stå lidt længere væk. Derfor brugte alle fotojournalister en vidvinklet 35mm linse på deres Leica’er.
Meningen med dette kamera skal få dig til at være kreativ, fordi du skal finde billedet uden zoom – og helst også på manuel. Til gengæld giver kameraet den bedste kvalitet man kan få, ud over et 10kg medium format Hasselblad eller Phase One :)

Anmeldse:

Byggekvalitet:

Sony DSC-RX1-2Selvfølgelig er kameraet bygget godt, det er af aluminium eller et eller andet metal, det føles som den samme metal som min Canon 5d Mark 2 som er lavet af en legering imellem magnesium og aluminium. Det er perfekt. Jeg ved ikke hvordan et kamera til 28.000 kr skal føles som, men jeg synes det passer meget godt.
Størrelsen er vild, det fylder mindre end mit Sony NEX 3n, det har slet ikke samme byggekvalitet, 60% mindre sensor og en meget dårligere linse.

Billedkvalitet:

Vild, den har vild kontrast, er mega skarp, har meget god bred dynamisk område, selv om skærmen ikke viser den, så står billederne virkeligt fedt frem når de kommer op på en stor computer skærm. Har du prøvet at printe et ferie foto, fra et eller andet billigt 10MP kamera, så ved du hvordan billedet fuldstændigt falder fra hinanden når det skal printes. Sony RX1 tager fuldt professionelle billeder, jeg er lidt i tvivl om mit Canon 5d Mark 2 er bedre eller dårligere, og jeg er nået frem til at Sony’et nok er bedre, på trods af at mit Canon næsten koster det samme.
Sony DSC-RX1-4
ISO fungere fint, jeg havde håbet på max ISO 51.200 værdi, men Sony RX1 fungere ved højest ISO 25.600, til gengæld er det kun den sidste ISO værdi som er så støjet at det ødelægger billeder, ved alle andre klare RX1 det som et hvert andet Fullframe kamera, uden nogen problemer. Jeg laver senere en test imod mit 5d mark 2 som har samme Fullframe sensor og samme max ISO på 25.600 ISO.
Linsen er som sagt en 35mm linse, altså i dag en lidt vidvinklet linse, den har f/2, den får meget lys ind, men i samme kategori kan man få linsen ned til f/1.4, hvilket betyder dobbelt så meget lys. Ved F2, 1/50sek og ISO 6400 virker kameraet fint både om natten og aftenen, med kun normale lamper som lyskilde. Selv om Sony RX1 godt kan have lidt problemer med hastigheden af autofokus om aftnen.
Linsen er for mig at se skarp ved f/2, i hvert fald i midten og kan godt lave mørke hjørner når man skyder fuld åbent(f/2) – dette er ikke noget problem for mig, da jeg ellers havde lavet det samme selv i Photoshop.

Design:

Sony RX1-9Betjening af Sony RX1 er så klassisk som den kan være. Sony RX1 har 6 knapper du kan indstille til at gøre hvad du vil, der er 2 af dem som er i håndtaget, altså har du altid adgang til dem. De 4 andre er i et af hjulene så det er nok meningen at de skal være genveje til mere avanceret indstillinger, fx bruger jeg dem til at ændre lysmeteret(det system som bestemmer hvor lyst kameraet synes et billed er), en anden til at ændre fokus og en trejde til at skifte billed-hastigheden.
Linsen har en indbygget Aperture ring, det er sådan en som bestemmer hvor åben linsen er, du kan tydeligt se hvordan linsen lukker sig når du drejer på ringen – som iøvrigt er super lækker lavet, den føles helt analog selv om den er fuldstændig digital(det bliver afsløret når du indstiller RX1 på auto og dine inputs fra ringen bliver ignoreret.
Der er også et hjul til at skifte lukketid og en til at bladre i billeder. Underligt nok har ISO ikke fået sin egen, her skal man vælge ISO knappen også dreje på lukketid’s hjulet – dette er fuldstændigt normalt på professionelle kameraer, mit 5d mark 2 og 6d har det samme.
Alle knapper køre perfekt de har alle feedback, så du kan mærke hvornår du har valgt en anden indstilling.
Sony RX1-7Jeg undret mig over hvor meget Sony RX1 larmer når man får det i hånden, især fordi lyden kommer tydeligvist er fra en højtaler, fordi den lavet en lyd fra et spejlrefleks kamera, og det har den jo ikke. Efter man slår audio signals fra (det må være en dårlig japansk oversættelse), er kameraet fuldstændigt stille, det er perfekt til at tage billeder af mennesker, uden de opdager det – det er også hvad linsen(35mm) er lavet til.
Næsten yderst på linsen sidder en macroring, her kan du sætte linsen til at fokusere tættere på, så du kan tage billeder af blomster, bier og andre personlige ting;) Det er en fordel fordi macrolinsen som regel er langsomme da de skal igennem et længere fokus område, det tager længere tid for den lille motor, med denne løsning har kameraet hurtigt fokus, uden at man mister macro.
Autofokus fungere godt, kameraet fokusere hurtigt og finder næsten altid hvad du gerne vil tage billeder af, der er også en manuel og semi-manuel mode, disse indstillinger har sin egen knap på kameraet. Systemet er magen til det i Sony’s NEX kamera, manuel er manuel, du kan sætte den til “magic-zoom” så når du begynder at fokusere bliver midten af skærmen 4x større(dette kan indstilles) så du kan ramme fokuset nøjagtigt, det fungere rigtigt godt. Semi-manuel er en kombination, efter du har autofokuseret og røre ved fokusringen får du mulighed for at fokusere selv med “magic-fokus”.
En vigtig drejeknap er Exposure compensation knappen, som er genial. Den gør at du kan sætte kameraet til at gøre billeder lysere eller mørkere ned og til 2 stop – så hvis du oplever at kameraet bestemmer sig for at overbelyse dit billed i modlys, Og det er meningen det skal være med modlys, kan du hurtigt sætte kameraet til at underbelyse, så du får den ønskede effekt. Eksponering kompensations knappen gør det lettere at rette fejl som lys-meteret laver, den ved i sagens natur ikke altid hvad du vil, så det er rart at kunne bruge den. Eksponering kompensation knappen gør det lettere og hurtigere at lave specielle billeder, som kameraet ikke kan forudse at du gerne vil lave.

Men alt det er ligemeget.
Sony DSC-RX1-17Sony RX1 har sjæl, det er en hel oplevelse at tage et billed, hver enste gang, når man løber rundt med kameraet i A kan man sætte hvor meget dybdeskarphed man gerne vil have med ringen på linsen, auto fokus og alle de andre indstillinger bliver automatisk indstillet også skal man bage tage billeder – i Manuel er det let at få kameraet til at gøre som man vil have hurtigt, det er ligeså hurtigt som et DSLR kamera.
Linsen er fuldstændig overdrevet sej, jeg kan ikke teknisk set vise dit hvor god den er , fordi jeg ikke ejer en god nok 35mm linse – jeg har læst flere anmeldelser som siger at den Sony RX1’s Zeiss 35mm f/2 Sonnar er bedre end de fleste andre linser og tæver mange 10.000kr+ linser til både Canon, Nikon og Leica.
Den laver næsten ingen fejl, den vignetter lidt(mørke hjørner ved fuld åben f2) også giver den de bedste billeder.
Til gengæld kan den ikke tages af og skiftes ud med noget andet, så køber du en Sony RX1 er du fanget med et 35mm kamera, til du får råd til det Leica m9 du gerne ville have haft.

Sony RX1 er ikke meget større end det Sony NEX 3n jeg anmeldte tidligere, det er lidt større end et stort point and shoot kamera, det er mest fordi linsen stikker så meget ud fra kameraet.
Størrelsen taget i betragtning skulle Sony RX1 ikke kunne tage billeder i fuld professionel kvalitet, men det kan det:)
Størrelsen er også hvad vil få folk som ellers havde købt et stort DSLR til at vælge dette.
Jeg har fundet et par fejl og mangler på kameraet:
Sony DSC-RX1-21Jeg vil gerne tage video med så mange billeder i sekundet som muligt, det gør jeg fordi jeg gere vil have mulighed for at få slowmotion ud af kameraet. Når kameraet kommer til dig er det indstillet til den eupæiske standart, som hedder Pal, den giver 25 eller 50 billeder i sekundet, men kameraet har også bygget den amerikaniske NTSC ind, den giver 30 eller 60 billeder i sekundet. Så jeg sætter selvfølgelig altid mine kameraer til NTSC. Så kommer problemet. vælger man NTSC på Sony RX1, kommer Sony’et frem med en sort box hver gang man starter kameraet med “du bruger NTSC” som skal trykkes væk, før man kan tage billeder – det er super irriterende.
Så er der opladeren, for det første burde kameraet komme med 2 batterier, men opladeren skal sættes direkte til kameraet, opladeren kan altså ikke oplade et batteri ved siden af, så du kan bruge dit kamera samtidig? Det er underligt og dårligt, jeg brokkede mig over det samme i forbindelse med NEX 3n.
Så mangler kameraet også en viewfinder, det ville være oplagt, fordi historiesk set har denne type kamera altid haft en viewfinder, men den koster ekstra, nærmere bestemt over 3000kr ekstra :)
Måske har sony bestemt sig for at folk som har råd til et Sony RX1 også har råd til at betale lidt ekstra :)

Sony RX1 kan tage billeder ned til 1/4000 sekund, eller? det står der i hvert fald hos Sony – det er vel også rigtigt nok, men det gælder kun hvis man har sin linse meget lidt åben. Sjovt nok er maksimum ved f2 – f3.5 1/2000del sekund, ved f4 skifter den til 1/3200 del også skifter den til 1/4000del ved f5.6.
Uden at lyde alt for klog, kan jeg sige at der ikke er nogen fysisk forklarning på at dette skulle være tilfælde.

Jeg har vist også taget en masse billeder med kameraet.

Konklusion

Sony RX1 er det bedste kamera jeg har prøvet, det laver virkelig fede billeder, med rigtigt meget kontrast, fede RAW billeder, en vild Zeiss linse og rigtig god dymanisk område. Det er hurtigt nok og at man ikke kan skifte linse er helt fint, fordi de har valgt den bedste linse længde man kan købe 35mm.
Prisen er for dyr, men ikke i forhold til de tilsvarende Leica’er og andre super kameraer. Hvis du er i denne prisklasse, og det er du nok ikke, men så se i hvert fald på dette før du bare køber et Leica, det har ikke samme historie, men betyder det så meget når det koster under halvdelen og alligvel er overlegen i flere test ? Jeg nød i hvert fald RX1 i de par uger jeg havde det :)