De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Hardware

AirPort Time Capsule med 11ac

Apple Airport time capsule-4Jeg tester her noget så kedeligt som en router. Det er ikke kun en router, men den er først og fremmest en router.

Apple har lavet et nyt design til deres tradtionelle Apple airport router, og deres time capsule. Den er blevet højere og men smallere og kortere, som med alt med signaler har størrelsen altid direkte forbindelse med kvaliteten af signalet(og der med hastigheden), Apple’s tidligere version var giret til at sende signaler i begge retninger altså både op og ned men også til alle siderne, det virker som om Apple har droppet denne idé og lavet en airport som er optimeret til at give bedre signal til siderne, det er også denne retning langt de fleste af os har brug for. (Jeg tænker at grunden til det gamle design var at Apple ingeniører har kæmpe huse med mange etager, og derfor ikke kan gennemskue at de fleste af os kun har en enkelt etage).


Sammenlign Apple AirPort Time Capsule 2TB priser hos priceRunner

Appe airport Time Capsule er lavet af plastik, og vejer mere end den ser ud til at veje, den har 4 netværksporte på bagsiden hvor en(eller flere) kan bruges til internet. Time Capsule har også et USB stik, som giver mulighed for at tilslutte en ekstern harddisk eller printer, eller begge dele via en USB hub. Hvis du har set hvordan en traditionel harddisk til en stationær computer ser ud, en 3,5″ harddisk, så ved du også ca. hvor stor sådan en er(15cm x 10cm x 2,5cm), når du står holder en AirPort Time Capsule kan du ikke få ind i hovedet at der er plads inden i boksen til sådan en harddisk, det virker ikke realistisk, det viser sig at harddisken ligger fra hjørne til hjørne, og der kun lige nøjagtigt er plads til den.

Dette er en AirPort Time Capsule med 11ac, men den er nøjagtig magen til den som hedder Airport extreme med 11ac, forskellen er kun at Time Capsule har en harddisk indbygget, så du kan bruge den til at gemme dokumenter, billeder, videoer eller at tage backup af dine mac’s trådløst.

En netværksharddisk, Eller Nas server, som denne har mange funktioner, men det har Time Capsule ikke, normalt ville en Netværksharddisk kunne sende film og billeder til dit TV via UPNP eller DLNA, men Time Capsule har hverken det ene eller det andet. Der er også mange Nas servere som har indbygget downloader eller torrent downloader, Time Capsule har heller ingen af disse funktioner. Så alt i alt er Time Capsule ikke en rigtig netværksharddisk, den er heller ikke ligeså indviklet som en rigtig netværksharddisk, selvfølgelig.

Jeg ved godt jeg er lidt af en Apple fanboy, og normalt forsvare jeg mig med at: “jeg køber bare det bedste”, men da jeg havde den gamle Airport extreme var det lidt af en dårlig joke, fordi den extreme var hverken særlig hurtig, havde særligt god dækning eller særlig mange stik, USB stikket som ligesom i den nye kan udvide extreme’en med en harddisk var både langsomt og meget ustabilt.
Jeg købte den kun fordi det var let, og en airport som ikke genstartes og repareres osv. det viste sig også at være en fejl, fordi jeg har 4 gange skulle genstarte min airport extreme, på 2år.

Hvordan er den bedre end den sidste?

Apple Airport time capsule-2Antennen er meget bedre, jeg får mere stabil forbindelse i min lille lejlighed end med den gamle, hastigheden er også sat op, men i forhold til internettet er der ingen forskel, fordi netværkshastighederne er så mange gang hurtigere end det internet du kan få. Jeg har hørt flere andre fortælle om at rækkevidden skulle være meget bedre på de nye airport extreme’s og Time Capsule’s, men det ved jeg ikke noget om, og jeg har heller ikke testet det.
De nye routere har 108.11ac, det er den nye wifi standart efter g(Ja, “n” blev aldrig en standart), wifi folkene har givet op på at sætte et tal på overførslen, men teoretisk skulle 11ac kunne klare mere end det 1gbit kabel man kan sætte i sin computer. Med min “gamle” Macbook pro retina med n kan jeg få 450mbit/s, det er mere end hvad jeg blev lovet da jeg købte PC’en, den gang skrev de maks 300mbit/s. Jeg ved ikke helt hvorfor, men det er i hvert fald hurtigere, og derfor fremtidssikret. Selv om jeg ikke har en 108.11ac PC endnu, ville jeg aldrig købe andet i en router, fordi min næste PC har  helt sikkert 108.11ac.

Harddisken er mere stabil, dvs at den er stabil nok, jeg har endnu ikke oplevet at harddisken har afbrudt forbindelsen, hvilket tit skete med den tidligere airport extreme med en ekstern harddisk.


Men harddisken er langsom, jeg har tidligere haft en Nas server Qnap ts-219p som overførte med næsten 50mb/s og jeg har tidligere testet den meget billige My book Live som klarede 30mb/s, Apple Time Capsule klare 17,6mb/s i download og 19,5mb/s i upload. Det er ikke godt, men det er ikke meget dårligt. Hvis du skal bruge harddisken seriøst til fx billeder, skal du bruge en hurtigere NAS server. Men Som backup enhed er det fint, den overføre så langsomt, at din computer aldrig bliver sløvet af forbindelsen, det sker tit hvis du bruger en hurtigere Nas server, selv om det nok mest er en god ting, hvis du NAS var hurtigere. Det skal også siges at jeg kun har testet med wifi, og med kabel er harddisken måske hurtigere, jeg tænker at det ikke gør alverden da den testede maks hastighed på ca. 20mb/s svare til kun 160mbit/s, og det skulle den trådløse forbindelse godt kunne klare.

Apple Airport time capsule-6Jeg elsker backup. Og det er dejligt, fordi den kan ikke meget andet, man havde håbet at Apple havde lagt noget lidt federe hardware i boksen, og giver den nogen flere funktioner, men sådan gør de ikke.
Man kan købe en lækker router samt en billig Nas-server billigere end denne Airport Time Capsule, og her får du funktioner i lange baner, sammen med mac Time Machine, så det er nok den bedre løsning.

Den nye antenne giver meget bedre forbindelse og forbindelsen holder meget længere væk, tjek denne artikel: time capsule på macworld, det er måske grund nok til at vælge AirPort Time Capsule med 11ac.