De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Artikler, Gæste, Personligt

Bitcoin som investering – hvor meget vil værdien komme op på? Gæsteindlæg.

BTCHvis man har fulgt kursen for Bitcoins over de sidste par måneder, har det været en meget interessant oplevelse. Kursen har været utrolig eksplosiv, og gik fra 20$ pr. Bitcoin i januar, til 265$ pr. Bitcoin i starten af april. Siden faldt kursen så igen ned til 65$ pr. Bitcoin, hvorefter den endnu engang steg.

Med den store medieopmærksomhed Bitcoin har fået, er der god sandsynlighed for at denne opførsel fortsætter. Det skyldes en massiv spekulation i værdien af Bitcoins, hvor der købes og sælges for indtjening. Derudover er Bitcoinøkonomien endnu ikke stærkt nok til at holde til at enkeltpersoner pludselig sælger meget store mængder af Bitcoins på en gang, hvilket skaber fluktuationer.

Det rigtig spændende ved Bitcoins er dog ikke investeringsmulighederne på kort sigt. Det spændende er at kigge på de unikke egenskaber Bitcoin har:

  1. Bitcoin er decentraliseret. Det gør at Bitcoin ikke kan lukkes ned eller indfryses, som vi så skete i Cypern i marts 2013
  2. Det er umuligt at trække en overførsel tilbage når overførslen først er lavet.
  3. Der er meget lave transaktionsgebyrer, og et gebyr vokser ikke med størrelsen på beløbet. i modsætning til normale kreditkortudbydere
  4. Transaktionerne er anonyme
  5. Inflation er umuligt, da der er et maksimum på 21 millioner Bitcoins (hvilket så vil skabe en økonomi baseret på deflation).

Det er den første valuta i verden som har disse egenskaber. Bitcoin er baseret på det modsatte af kroner, dollars og euro. Spørgsmålet er hvor meget man tror på disse egenskaber.

Hvor meget bliver en Bitcoin værd?

Bitcoins værdi den sidste uge

Bitcoins værdi den sidste uge

Når værdien af Bitcoin diskuteres, så er den værdi mange snakker om 1000$ pr. Bitcoin. Men hvor meget kan Bitcoin egentlig stige?

Stifteren af det første piratparti i Sverige, Rickard Falkvinge, lavede i marts en artikel netop det emne  . Han lavede den antagelse at en fjerdedel af alle de 21 millioner Bitcoins ville blive brugt til at købe/sælge ting, og de resterende ville enten være investeringsobjekter eller Bitcoins der er blevet væk. Da verdens samlede BNP kan estimeres til 60 billioner USD, så kan vi beregne hvor meget markedsværdi Bitcoin ville have, hvis vi måler i forhold til procent af verdens BNP. Falkvinge argumenterede, at hvis Bitcoin blev en stor valuta på Internettet til at handle med, så ville 1-10% af hele verdensøkonomien ikke være urealistisk.

Hvis 1 % af verdens økonomi blev handlet i Bitcoin, så ville det betyde en total markedsværdi på 600 milliarder. I det tilfælde vil hver enkelt Bitcoin være lidt over 100.000$ værd.

Regnestykket kan laves på mange måder, og der er ekstremt mange antagelser. Det som beregningerne viser er at der ikke er tale om et 50$, 100$ eller måske 1000$ marked – men et langt større marked hvis det griber om sig.

Er denne værdi så realistisk?

1 % Af verdensøkonomien er på ingen måde nemt, og det sker formegentlig heller ikke indenfor det næste årti, hvis nogensinde. Tror man derimod på de egenskaber Bitcoin har, så er det ikke umuligt.

Allerede i dag bliver Bitcoin brugt online. Internationalt kan der købes produkter på , som sælger produkter for Bitcoins. De kan have bedre priser end Amazon, fordi de undgår transaktionsgebyrer og penge der trækkes tilbage efter købet er fuldført. I Danmark er der et eksempel som HC Emballering som sælger emballeringsmaskiner .  Et andet eksempel på et website som bruger Bitcoin er SilkRoad. Det er et website hvor man kan handle stoffer og våben, hvor alle betalinger foregår i Bitcoin. Derudover er der adskillige gambling sider.

Bitcoin er meget langt fra 1 % af verdensøkonomien. I starten af april nåede Bitcoin for første gang en markedsværdi på 1 milliard dollars. Sammenligner man med omsætningen af f.eks. PayPal, er det 5.5 gange mindre. Der er derfor meget langt fra 1 % af verdensøkonomien, når værdien ikke engang er højere end en enkelt amerikansk virksomhed

Før Bitcoin kommer i nærheden af denne værdi, er der dog en masse udfordringer som skal løses. Først og fremmest er Bitcoin utrolig nørdet. Bare det at købe Bitcoins er en udfordring for de fleste (tip: brug det skandinaviske website ). Det er nørdet, avanceret og besværligt for folk. Hele økosystemet om Bitcoin er meget ungt, og mangler hele det professionelle lag. Derudover er der en række tekniske udfordringer. Lige nu tager det som regel 1 time før en transaktion bekræftes, og hvis man ønsker at bruge Bitcoin i en fysisk butik, vil det være et kæmpe problem. Alt sammen kan løses, men det sker ikke af sig selv.

En PC special lavet til at høste bitcoins - med et kæmpe grafikkort og meget lille processor.

En PC special lavet til at høste bitcoins – med et kæmpe grafikkort og meget lille processor.

Personligt tror jeg at to ting kan ske:

  1. Bitcoin bliver kæmpe stort, og når 1-10% af verdensøkonomien, fordi dens egenskaber er så unikke.
  2. Bitcoin går i sig selv igen eller bliver hacket, og dermed mister næsten al sin værdi.

Om det bliver (1) eller (2) ved jeg ikke. Jeg tror personligt det er væsentligt større sandsynlighed for (2), men der stadigvæk er realistiske muligheder for (1). Det spændende spørgsmål er om en valuta der er baseret på deflation i stedet for inflation er en god ide, fordi det ikke fremmer købekraften.

Jeg har personligt valgt at investere en mindre sum penge i Bitcoin, men absolut heller ikke et beløb jeg ikke kan tåle at miste.

Hvad gør du?