De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Artikler, Foto, Hardware, Video

Sony A7s Anmeldelse

Sony A7s-4Jeg har et Sony A7r normalt, så jeg er allerede helt overbevist om at denne type kamera er det bedste i verden. Så det meste af hvad jeg skriver er kraftigt farvet af det :)
Sony A7s er et lille kamera med et stor fullframe sensor, Kameraet har samme sensor størrelse som de største DSLR kamera man kan få, og megapixel tallet er lidt mindre end man normalt får ud af Fullframe kamera. Mit A7r har 37MP, de store Canon kamera har ca. 20-24 MP, de største Nikon har også ca. 37MP – men dette har kun 12,2MP. Det dækker over noget smart som jeg har talt om længe, høj megapixel tal betyder altid dårligere lysfølsomhed og helt sikkert også et dårligere billede.

Sony har med dette 12,2MP Fullframe kamera lavet det kamera med højest ISO sensitivitet, i verden, ISOen på et normalt forbruger kamera går til ca. 25.600, en iPhone går til ca 6.400 og på et mega lysfølsomt Canon DSLR med fullframe sensor går til 102.400 – Sony A7s? 409.600 – det er vildt og gør Sony A7s unikt, uden andre funktioner end det.

Billeder af Sony A7s

Vildt hurtigt

bildag-5Høj ISO betyder at Sony A7s tager billeder hurtigere end andre, fordi man altid kan sætte ISOen op, oplever man aldrig at der mangler lys – altså kan man tage billeder i hvilket som helst lys, fokus systemet kan dog ikke følge med, men det kan dine øjne heller ikke :)
Op til ISO 25 600 er Sony A7s helt brugbart, og det er noget mere end hvad normale kamera klare.

Sony A7s tager 5 billeder/sek, og det er fint og passer meget godt ind i klassen – det er hverken lidt eller meget, man havde nok forventet 10 billeder/sek, hvis man havde været meget krævende, fordi så kunne det erstatte mange af de DSLR som står og tager sports billeder professionelt – men det kan det ikke.
Bufferen (altså hvor mange billeder du kan tage før kameraet sløver ned) er meget lang, 200billeder før den sætter hastigheden ned, det er en klar fordel at der kun skal gemmes 12MP for hver billed.

Fokus systemet, ved jeg nærmest intet om, da jeg aldrig bruger hurtig fokus til noget, men med mine hurtige linser er det lidt langsommere end de pro DSLR jeg har brugt og ca. samme hastighed som både Sony A7 og A7r. Fokus systemet rammer rigtigt for det meste, men om natten er det mindre nøjagtigt og giver tit op – men her mener jeg også når det er helt mørkt – mit Canon 6d klarede dette noget bedre.

Sony A7s står aldrig og køre frem og tilbage med fokuset som de fleste billige DSLR gør det, men det havde også været uhørt for et kamera til denne pris.

Du behøver ikke flere pixels

Sony A7s test billeder-4Du behøver ikke flere end 12MP, det er rigeligt :) Du kan ikke zoome ind digitalt bagefter, ikke så meget i hvert fald, men det er vist også den eneste ulempe med 12MP frem for 40MP… Fordelene er mange – du får bedre ISO håndtering, bedre dynamisk range (farver imellem helt sort til helt hvid), mindre filer, større kamera buffer og der er sikkert flere.
Du skal huske på at fotografer printede også billeder den gang digital kamera kun var 3MP, og de printede også kæmpe bygning størrelser den gang. Så længe billederne er skarpe, kan de klare det meste.

Video

Sony A7s understøtter 1080p video op til 60 FPS og 4k RAW video hvis du bruger en ekstern optager. Bitraten er omkring 60Mbit/s -det er noget under hvad Canon levere (100MBit/s) og selv Panasonic GH4’s (100MBit/s). Hvis du skal bruge det som et rigtigt video kamera skal du nok bruge en ekstern optager – men 4k er lidt sejt at få ud af et kamera i denne størrelse.

Billedet ser fint ud og støjen er meget lav, selv ved ISO 12800 og 25600 – ISOen stopper første ved 400k ligesom med still billeder.

Sony har en masse fede fokus hjælpe funktioner, fx magic fokus og fokus peak. den første zoomer ind når man begynder at fokusere, så man kan sætte fokuset så rigtigt som muligt og fokus peak viser hvor fokuset er ved at lave en linje gule/røde pixels langs kanter som er i fokus, dette virker super godt og intuitivt og gør det let og hurtigt at fokusere selv med manuelle linser. Disse funktioner virker også til stillbilleder.

Jeg har tidligere skrevet hvor godt jeg kan lide disse funktioner i min Sony A7r anmeldelse og i min anmeldelse af Magic lantern til Canon. Disse funktioner betyder rigtigt meget.

Og det er endnu bedre at disse funktioner også virker i viewfinderen, modsat et DSLR, som ikke har nogen hjælpemidler i viewfinderen.

Intern video

Intern video er hvad man optager i kameraet til kameraets eget SD kort.

Ekstern video

Ekstern video er video man optager igennem fx HDMI stikket på kameraet over på en anden optage enhed, her er et eksempel på hvad andre kan med Sony A7s, jeg har ikke haft noget med denne video at gøre, selv om jeg ville ønske jeg havde:


Hvis du besøger siden kan du hente en 4k udgave af det hele, den er værd at se, særligt hvis du er så heldig at have en 4k skærm.

Lydlys fotografi

Sony A7s test billeder-14En anden vild funktion som Sony A7s har, og som overraskede mig, er funktionen “Silent Shutter”, den er lidt svær at finde i Sony’s besværlige menu – men det er så sejt.

Silent Shutter havde mit Canon 6d også Canons 5d mk3 har det også – men disse er ikke lydløse, de er måske lidt “Quiet” men de er bestemt ikke stille.
Sony A7s har en helt lydløs shutter, helt lydløs, den siger ligeså meget som kameraet i din iPhone.
Jeg var til et event hvor jeg tog billeder, normalt handler det om at fange folk når de ikke lægger mærke til det, det betyder at man skal undgå øjenkontakt, undgå at kameraet er oppe i øjenhøjde også håbe på at de første 2 skud er i fokus – med Sony A7s er det helt anderledes, folk lækker slet ikke mærke til at man tager billeder af dem, så man kan bare fortsætte :) Den med ingen øjenkontakt og kameraet under øjenhøjde holder stadig meget godt.

sun at christianshavn-7

jeg havde ikke forventet jeg ville bruge dette så meget, men Silent Shutter er genialt.

Mindre billeder når man redigere

De fleste har ikke så hurtige eller så nye PC’er som jeg har, det ved jeg – men når jeg redigere billeder fra mit 36MP A7r så hakker og stønner min helt nye hurtigeste iMac alligvel.
Mindre billeder betyder mindre filer at arbejde med, altså arbejder PC’en hurtigere.
Billederne fra Sony A7s fylder 13 MB/stk. Mens billederne fra mit A7r fylder 37MB/stk – det gør en kæmpe forskel, også i hvor stort dit hukommelseskort skal være og hvor meget harddisk du skal bruge bagefter.

ISO 50.000?

Er ISO 50.000 og ISO 25.000 brugbart ? Ja, se selv her:

ISO test

Du må selv drage dine egne konklusioner, ISO 400 000 er bestemt ikke brugbare, men det er heller ikke rigtigt pointen, ISO 100 000 kan bruges, det er enestående for kamera uanset prisen.

Timelapse?

bildag-2Timelapse er en slags video/fotografi hvor man sætter sit kamera op, så det tager billeder af et eller andet, man laver timelapse over fx 10min eller 10 timer også sætter man hastighed op på videoen bagefter for at give en wow effekt.

Da jeg købte mit A7r fulgte time lapse appen med, det var rart, men med dette test eksemplar følger det ikke med, det irritere mig at skulle betale for timelapse appen der koster 74kr – når det burde være indbygget.

Mangel på linser

Der er stadig mangel på linser til Sony systemet, der er kommet nogen flere men hvis du skal have autofokus og en god skarp linse er det ikke mange du kan vælge. Der er en 24-70 F4, en 35mm 2.8, en 55mm 1.8, en 70-200 f4, 90mm 2.8 macro, 28mm f2, 24-240, 35mm 1.4 og en 16-35mm f4 alle er rigtigt dyre men sådan er det med denne type kamera og linser, samme type linser til Nikon eller Canon koster det samme. Men der mangler fortsat et par fede sigma linser, som findes til både nikon og Canon. Linserne kommer over tid, kvaliteten af dem fra Sony er meget forskellige, nogen er rigtigt gode, mens andre er tydeligvis bygget for billigt til at kunne bruges på et kamera som dette.
Alle dem hvor der står Zeiss på, er nogen af de bedste linser man kan købe, uanset prisen og uanset kameraer systemet, så dem kan man bare gå efter, hvis man har penge nok.

Galleri

Konklusion

Sony A7s-8Sony A7s er nok verdens bedste kamera, hvis du skal bruge et kamera som kan tage billeder om natten er Sony A7s det eneste valg, alle andre er så langt bag ud på trods af prisen ikke reflektere dette.

Sony A7s er også et meget godt kamera udover party tricket, det har ikke helt samme billede som mit Sony A7r, men det er meget tæt på – med de rigtige linser kan man ikke se forskel, selvom r’et skulle være 3x så skarpt.

Jeg har oplevet nogen gange hvor dynamic range er et problem for Sony A7s, mit A7r fanger fint både en blå himmel og farverne i billedet samtidig, Sony A7s har en tendens til at give billeder med hvid himmel, fordi der ikke er nok spectrum til at gøre himmelen blå. Når det er sagt, så er Sony A7s mile bedre end de største 40.000kr Canon kamera, så jeg brokker mig nok bare.

Prisen ligger på ned til 15.000kr lige nu, det er et fund, du får ikke noget kamera som kan tæt på det samme, så hvis du har brug for det, så sælg dit kamera udstyr og køb dette :) Det er aldrig så enkelt desværre…

Sony A7s
5
forsejt.dk