De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Artikler, Hardware, Personligt

Hvor meget Macbook får man for 3500kr?

Macbook air 11 2011-mid i5-8Jeg skriver denne artikel, fordi jeg kan mærke mange har en eller anden fordom imod at købe en brugt computer, jeg har selv gjort det over 10 gange de sidste 4 år, ja, så mange computere har jeg, fordi det er en fed måde at få en virkelig fed computer, til halvdelen af hvad samme eller næsten samme bliver solgt for i butikkerne. Jeg sælger også altid selv mine brugte computere videre, og i visse tilfælde har jeg opgraderet computer uden at betale for det.

Denne artikel handler om hvad det billigste Mac du kan købe lige nu kan, jeg ved godt du kan få mange meget billigere, fx en G4 mac pro for 1000kr eller en gammel Macbook pro til et par tusind, men disse er for gamle, og du får mere computer for dine penge med en nyere som understøtter alle de nye ting.

Macbook air 11 2011-mid i5-14Jeg købte en Macbook Air 2011-mid på dba, jeg var ikke særlig god til at forhandle, så jeg fik den for 3800kr, med fragt. Det er den med en iCore i5 processor på 1,6GHz dual core, 4gb 1333MHz ram, og en SSD på 128GB SSD. Grafikkortet er et HD Graphics 3000 og skærmen er en 11,6″ med en opløsning på 1366×768 og den har et TN panel med LED baggrundsbelysning.
Macbook air 2011 har 1 Thunderbolt port og 2 USB 2 porte, samt bluetooth 4 og Wifi 802.11n.

Du kan nok have denne Macbook air i ca. et år, uden at miste 500kr på den, fordi den har alle de ting som gør den fremtidssikret, den har en i5 processor, selv om den nok ikke er hurtigere end den processor i macbooken før som havde core 2 duo, så betyder det meget for gensalgsværdien at den har en i5, fordi de helt nye også har i5.

Macbook air 11 2011-mid i5-5Fordi Macbook air er så umulig at skille ad, og helt umulig at opgradere, så er det vigtigt at man få det rigtige hardware fra starten, du kan ikke opgradere rammen, grafikkortet, SSDen eller processoren, processorenen og SSD’en har jeg set at man kan ændre, men det koster mere end hvad du har givet for computeren.

Du skal også sikre dig at du får mindst 4gb ram, det er måske nok til dig med 2gb, fordi din mac med en SSD bare kan bruge den som ram, men igen betyder det rigtigt meget for gensalgsværdien at den har 4gb ram, 2gb ram kan også godt være for lidt til noget software i fremtiden, det er meget muligt.
Også er der SSD’en, man har altid brug for mere, og det er dybt irriterende at have en Mac med forlidt plads på, og hvis man gør som anbefalet, og har 20% ledig plads på mac’en, så er der ikke meget tilbage hvis du vælger en 64gb. Jeg ville heller aldrig købe en 64gb computer brugt, den har ikke meget fremtidssikring i sig.

Hvad kan den?

Macbook air 11″ 2011, er den samme computer som der sælges i dag, den har samme størrelse og vægt som den nye, selvfølgelig har den dårligere batteri og er langsommere, men når du sidder ved den, mærker du ikke om der er fra 2011 eller 2014.

Macbook air 11 2011 final cut proJeg har redigeret lidt video på den, i final cut pro, uden proxy medier, og macbook air’en er ikke særlig hurtig, men den klare opgaven, den lagger ikke når man spiller videoen, den lagger ikke når man ligger effekter på videoen eller når man flytter rundt på klips, og selv om jeg redigeret 1080p video fra mit 6d på ca. 100mbit/s var der ikke nogen problemer med den. Det tager til gengæld et godt stykke tid at rendere videoen færdig, men at exportere tager ikke så langt tid som det kunne forventes. Jeg kunne godt redigere video på denne PC.

Macbook air’en er slet ikke langsom, den er nøjagtigt lige så hurtig som de andre mac computere jeg har, til normale ting, altså internet tekst skrivning osv. Den redigere endda video, men foto redigering, det har den problemer med, her der også tale om Lightroom, som ikke ligefrem er godt optimeret og de billeder jeg forsøgte at redigere var 30MB/stk 20MP raw billeder fra mit 6d – det er ikke fordi macbook airen ikke kunne, den var bare langsom i det software.

Macbook air’en har et rigtigt godt tastatur, den har godt lys i skærmen og også lys i tastaturet, ssden gør den så hurtig at du ikke mærker hvor langsom den er også fylder den næsten det samme som en iPad, men kan uendelig meget mere. Computeren har webcam, mikrofon, højtalere, er lavet af metal og føles som en millon.

Jeg synes også skærmen er lidt dårlig, det er meget tydeligt at det er et TN panel, der er meget forskel om du sidder lige for eller lidt skævt på skærmen og farverne er heller ikke i top – det skal lige siges at den er mile bedre end mange andre bærbare computer skærme, Skærmen er bestemt høj kvalitet. Jeg er også meget farvet, eftersom jeg sidder normalt ved 2 27″ Apple skærme, nogen af de bedste man kan købe også min 15″ macbook pro retina, som helt sikkert har verdens bedste skærm.

Jeg har lavet en række test af computeren, og de er meget entydige, denne macbook air er meget langsom.

macbook 11 2011 3Geekbench giver et resultat af 3502, det er meget dårligt, min macbook giver næsten 5x mere. resultatet passer ca. til en 2008 Macbook pro 17″ med 2,5GHz core 2 duo. Du kan se dem her: “alle mine test” du kan her læse om hvordan geekbench ikke kan bruges til noget.

Jeg har også mine egne test, fx min video renderingstest, her fik Macbook air 11″ 2011 4min 19sek, det er den tredje langsommeste computer jeg nogen sinde har testet, den er kun lidt hurtigere end en iMac fra 2008. Det siger ikke så meget, det er også svært at skrive om, men heldigvis er de moderne mac OSX systemer meget godt optimeret til disse små computere, modsat Windows som bliver mere og mere krævende.

macbook 11 2011 1Jeg har også testete Macbook airen som spille PC, computeren har en underclocket version af HD3000, og det kan ses :) Jeg laver altid testet ens, så den virker, i spillet Portal fra value, tester jeg først hvor mange billeder/sek den kan klare. Jeg tester først ved 1024×768, og bagefter ved den max opløsning computeren kan, altså 1366×768, det er fordi så kan du se hvad grafikkortet kan, og hvad grafikkortet kan i forhold til skærmen i computeren.
Macbook air 2011 er den langsommeste spille pc jeg har prøvet, disse er resultaterne (15fps ved 1366×768) (20fps ved 1024×768) det er altså et spil fra 2008. Du kan se resten her, nederst: “alle mine test“.

Jeg lavede også en test af batterilevetid, den Macbook air 2011 jeg har fået har været brugt gennemsnitligt, den har 455 cyklusser på sig, det er halvdelen af hvad apple lover mens den stadig har 80% strøm tilbage.

macbook 11 2011 2Jeg har aldrig testet batteritiden på en ny, men denne giver en batteritid på 4t 39m, det er helt fint, det er faktisk rigtigt godt. Testen er lavet med video spilletid, så den kan altså spille over 2 fulde film, selv om den næsten har været opladt 500 gange.

Køb nu bare brugt.

Det kan virkelig ikke betale sig at købe nyt, du kan ligeså godt lade en anden tage startpristabet for dig:)