De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Mobil, Video

Nokia Lumia 900 anmeldelse

Der er kommet endnu en Nokia Windows Phone mango telefon, Nokia Lumia 900, jeg har lånt den af Nokia Danmark. Telefonen er Nokia’s flagskib, den tager over for Lumia 800, som, heldigvis, stadig bliver solgt. Lumia 900 er et produkt af et tæt samarbejde imellem Nokia og Microsoft. Telefonen kommer med Windows Phone 7.5, telefonen har næsten samme spekifikationer som Lumia 800, som jeg selvfølgelig sammenligner med.

  • Nokia Lumia 900
  • Windows Phone 7.5 Mango
  • 4,3″ IPS Skærm (217ppi).
  • 4800×800  opløsning (480p)
  • singel core 1,4GHz (512 mb ram) Scorpion Snapdragon
  • 16GB hukommelse
  • MicroSIM
  • 8Mpix, 720p@30fps video + 2xLED flash & 1Mpix vga@15fps front.
  • Carl Zeiss objektiv.

Nokia Lumia 900 Anmeldelse:

308kr / 5.008kr 632kr / 4.573kr 49kr / 4.736,50kr

Byggekvaliteten og design

Designet og byggekvaliteten er det samme som Lumia 800 og Nokia N9, hvilket i grunden er meget god – disse to telefoner er, efter min mening, de bedste byggede telefoner på markedet. Lumia 900 også bygget så godt, den er perfekt, bygget af de rigtige martiale plastik, ja ok… en slags plastik som hedder polycarbonat, martialet følelses godt og radiobølger kan komme igennem, host Apple …, så din Lumia 900 fungere også som telefon.

Der er et lille problem … Det er åbenbart svært at lave hvide telefoner, det betyder at Nokia har givet min Lumia 900 en eller anden lakering, som ikke er heldig, telefonen føles mere billig end den sorte, den fanger også hurtigere fingre aftryk og andet stuff, Lumia 800 har samme problem. Køb den i sort, den er federe.

Lumia 900 er lidt stor at holde om, det er svært at nå hele skærmen, jeg kan ikke lide en så stor skærm, men andre kan, jeg ville til enhver tid vælge en 3,7″ Lumia 800’s størrelse.

Nokia Lumia 900 fås kun med 16Gb, og det ser ikke ud til at der kommer større… Nokia lavede dog en Nokia N9 med 64gb -så måske kommer den?

httpv://www.youtube.com/watch?v=fiMBHuj7UtM

Webbrowseren

Jeg lavede en lille video med en Lumia 800 og Lumia 900. her kan du se at browseren er fin, den er hurtig, ser godt ud og har mange funktioner, der er måske et par problemer – hvis du skal  åbne en ny fane, kræver det 4 klik, Menu>faner>+>adressefeltet, det er lidt langt i forhold til 2 klik på en iPhone.
Der er også et andet lille problem, telefonen har kun en enkel tilbage knap, men den fungere med hele systemet og ikke kun browseren. Problemet: Når man trykker på et link i en mail fx, bliver man sendt videre til browseren som bruger den sidst brugte fane til at åbne linket, altså er det indhold du havde i browseren væk, tilbage knappen sendere dig tilbage mail programmet. Android og iOS kan finde ud af at åbne indhold i nye faner.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=dMjLYKTgZBs

Skærmen

Skærmen er en 4,3″ amOLED skærm, med alt det der Nokia ClearBlack display og Gorilla Glass, så er alle buzz orderne på plads.

Skærmen er lysstærk nok til det meste, ikke helt så lysstærk som en iPhone men fin nok; til gengæld er farverne og kontrasten helt vildt flot, denne skærm er meget bedre end din PC skærm, med mindre du har et IPS panel, det er godt.

Opløsningen er problemet, den er nemlig det samme som en 3,7″ lumia 800, altså selvom du har en større skærm end lillebroderen så er der ikke plads til mere på den, jeg er blevet vant til de højt opløslige skærme, når man fx browser på internettet, bliver man nød til at zoom’e ind på teksten for at kunne læse den, det behøver man slet ikke på de andre Highend HTC og Samsung telefoner, heller ikke på min iPhone 4 behøver man det. Jeg mangler en 720p skærm på Lumia 900.

Hvad er forskellen fra Lumia 900 til Lumia 800?

Forskellen er som sagt ikke særlig stor, Lumia 900 har et kamera på forsiden, på 1MP, den har en større skærm, vejer 18g mere, har et større batteri(1450 MAh vs 1830 MAh) også har Lumia 900 et Gyroskop.

Den største forskel er prisen, faktisk er der en hel en PS3 i forskel, altså kan du få en hel ny playstation3 for prisforskellen imellem Lumia 900 og Lumia 800.

Om Windows Phone 7.5 Mango

308kr / 5.008kr 632kr / 4.573kr 49kr / 4.736,50kr

Jeg har tidligere skrevet om Windows Phone 7.5, i min Lumia 800 anmeldelse, jeg henviser ikke til denne da jeg bare gentager det hele her, så kan det være der faktisk er nogen fra Nokia/Microsoft som læser det og gør det bedre :)  i sidste del af dette afsnit kan du læse nogen nye fejl jeg har fundet.

Alle de fede ting

copy/paste funktionen er virkelig fedt designet, når man markere noget er det ca. på samme måde som på iOS, du får 2 markører til at markere teksten imellem, i højre hjørne af markeringen finder du en lille ‘copy’ knap. Når du skal sætte teksten ind et sted, er teksten placeret oven over tastaturet, som en lille ‘paste’ knap, efter du har brugt kopiringen for første gang, rykker den en smule til venstre for, at gøre plads til ordbogen, der bruger samme bar over tastaturet, men kan bruges igen senere, ved at trække den frem. Alt designet i denne simple funktion er til, for at give dig et overblik over hvad der sker, og det hjælper altsammen, det er lavet perfekt! Det ville være let at give mulighed for at finde endnu ældre koperinger frem, bare ved at tilføje dem til baren – men det gør Lumia 900 ikke.

Tabs, menuen i de fleste Windows Phone 7.5 programmer er lavet i en ‘tab’ struktur, man slider sig hen på den næste tab, det gør næsten at man undgår den klassiske menu helt, og det giver et fedt overblik som er enestående i Smartphone verdenen. I apps som ‘Billeder’, er baggrunden et tidligere taget billede, hvor kun en lille del af breden på billedet bliver vist, for hver tab, dette giver følelsen at at man udforsker sit billede, når man slider sig hen over det og dermed også appen.

Musik/video appen viser forskellige udgaver at samme indhold på de forskellige tabs, fx viser hovedmenuen’s 3 tabs: en simple tekst menu, en pæn oversigt med albumart og en oversigt over alle nye lyd/video/podcast filer. Man kan ikke andet end at blive forelsket i det simple og innovative interface.

YouTube videoer bliver altid vist i bred format, hvilket er perfekt, alligevel gør de andre(android og iOS) ikke det samme.

Office er fuldt integreret i Windows Phone 7.5 og Nokia Lumia 900, det passer vel også meget fint, der er WordpowerPoint og excel også verdens bedste note program Onenote – alt samme er intergeret med SkyDrive og Office 360, du kan fint lave alle dine dokumenter også sende dem videre. Alt bliver synkroniseret med SkyDrive hvergang du gemmer, det er meget godt – nu skal jeg bare finde ud af hvad det der SkyDrive er for noget …

Windows phone 7 connector, Jeg brokker mig tit over at smartphones ikke understøtter Mac, Windows Phone understøtter fint Mac, med softwaret som ligger i Mac Appstore, du kan finde det her. Det gør nøjagtigt hvad det skal, det synkronisere dit musik, videoer og billeder fra iPhoto og iTunes over på telefonen, og det fungere så godt som sådan noget kan. Dog gemmer den ikke, hvor langt du er i et podcast eller lydbog og den tæller heller ikke hvor mange gange du afspiller de forskellige sange, men det skal man nok heller ikke regne med, fra andre end Apple. Jeg synes også godt der kunne være tilføjet en funktion så man kan synkronisere sine kontakt personer og kalender – det må Google, Gmail, klare.

Tastatur en en genvej til emoticon, hvilket er herligt :) Tastatur viser automatisk @, på første side af tastaturet, hver gang jeg har skulle bruge det- det kunne iOS og især Android godt lære af.

Jeg har fundet nogen nye fede ting:

Når man i søge funktionen trykker på et lille øjelåg nederest får man muligheder for at søge med kameraet, man kan fx tage billeder af en QR kode ellers kan man scanne tekst ind, med kameraet ja, man kan tage billeder af en tekst også få den oversat til dansk fx. Det er fedt lavet!

Fejl og mangler

Jeg vil sige, at jeg virkelig gerne vil elske Windows Phone 7 Mango, og især Telefonen Nokia Lumia 900, men engang imellem er det lidt svært, her er en liste over de ting som indtil videre har givet mig problemer med systemet.

Man kan ikke låse skærme oriteringen, hverken i indstillinger eller med et app, det er lidt et problem for alle som ligger ned og bruger deres telefon … Der findes et App som kan deaktivere accelerometeret, men det virker ikke på nogen af Lumia telefonerne… 

Mit iPhone headset virker, men de 3 ekstra knapper virker ikke … :( Hvis der er hardware til det, så kommer der helt sikkert snart et app til det.

Underligt nok er ‘Lumia’ er ikke i ordbogen på Lumia 900, det er navne fra kontaktpersoner heller ikke :)

FaceBook og Twitter er kun halvt integreret, man kan tilføje sin Twitter og Facebook kontoer til telefonen og få sine samtaler i “Mig” appen – men der mangler en masse funktioner, fx kan man ikke rigtigt se sine private Facebook og twitter samtaler i ‘beskeder’, kun de aller nyeste og twitter beskederne er der slet ikke, derfor skal man downloade de ekstra apps fra Facebook og twitter selv, så får du til gengæld ikke nogen påmindelser fra disse apps, kun fra de interne kontoer.

Twitter integrationen viser ikke offentlige twitter-samtaler som samtaler, men enkelte beskeder.

Man skal logge ind på live for at få twitter integration – ellers havde jeg ikke haft en live konto.

Hvor blev screenshot af? Det fås heller ikke … 

Tastaturet synes jeg også har et par problemer. Fx er ‘retur’ og ‘slet’ er for tæt på hinanden, dette giver mange fejl tryk for mig. Tasterne på tastaturet forudser ikke hvad man vil skrive, selv om der kommer forslag fra ordbogen, på iOS ved jeg at den knap som der er størst chance for, at du vil trykke på, fylder mere og derfor er lettere at ramme end de andre – dette gør sig ikke gældende på Lumia 900, alt dette giver en følelse af, at tastaturet ikke er magisk som på en iPhone. Alt i alt tror jeg man vender sig til tastaturet.

Jeg har også et lille problem mere, på startskærmen viser Lumia 900, at jeg har 8 beskeder ulæst, har ingen idé om hvor de er, det er ikke Facebook beskeder, twitter beskeder, Sms’er, emails eller sågar opdateringer – jeg har ærligtalt ingen idé, hvor de skulle være, og ja, jeg ved godt det er fordi, jeg ikke ser mig godt nok for, men jeg ikke kan finde det – så må det være en windows fejl, design eller teknisk:) Fandt fejlen! Det var fordi jeg havde en ikke synlig Gmail konto, ud over mine 2 email kontoer.

Jeg har også fundet nogen flere fejl!

Man kan ikke spole i videoer? Hvad sker der for det, hverken i youtube programmet eller den normale video afspiller, man kan dog godt i ‘videoer’ i Zune programmet.

Nu har jeg testet nogen Lumia telefoner efterhånden, 2x Lumia 800 og nu en lumia 900, alle sammen er sat i forbindelse med min Live konto, så telefonen burde kende mig?  Alligevel skal jeg selv ind og downloade alle mine apps igen, indstille telefonen igen osv. der bliver ikke gemt noget information på Live kontoen, det er lidt dårligt.

Så er der søge funktionerne. I mange apps har man brug for at søge, og derfor er der en knap på skærmen som viser et lille forstørrelsesglas, det er fint, problemet er at samme ikon er som en fysisk knap på telefonen, den gør bare noget andet, den åbner Bing søge funktionen. Det er meget forvirrende og meget dårligt lavet.

Jeg har tidligere skrevet om tilbage knappen ikke virker helt efter hensigten, problemet er at den både fortryder handlinger og også går tilbage til det tidligere program, og du er aldrig helt sikker på hvordan det fungere, i en tab i et program fx her senderne tilbage knappen ikke en tilbage til den tidligere fane, men sender en helt ud af programmet, der er og også utallige andre steder hvor funktionen af knappen ikke helt giver mening, i sær i 3. parts programmer.

Lumia har en kant rundt om skærmen, det virker somom den skal beskytte skærmen, men den er bare irriterende, min kammerats HTC desire HD har det samme, men det har Lumia 800 ikke. På Lumia 800 føelses det ud somom skærmen er lavet til resten af telefonen, hvilket giver forenmelsen af at der er brugt meget tid på at sætte Lumia telefonen sammen; det virker som om Lumia 900 bare er samlet af hardware som ikke passer sammen. I galleriet nederst kan du se mange flere billeder af kanten.

308kr / 5.008kr 632kr / 4.573kr 49kr / 4.736,50kr

Kameraet?

Kameraet er det samme som Nokia N9 og Lumia 800; Både 800’eren og 900’erens kameraet fået bedre ISO ydelse, (ved lavt lys) ifølge GSM Arena, i forhold til N9.

Som alle andre telefoner bliver de ved med at få flere og flere megapixel, det er ikke særlig godt, fordi støjen også bliver værre og værre … Efter microsoft har leget med kameraet, er ISO ydeevnen blevet meget bedre! *høj ISO giver mere lys på billedet med samme fysiske lys.

Men med en god F/2.2 linse har Nokia lavet et kamera som har stor potentiale, og det levere et fint billede, i forhold til iPhone mangler jeg et lidt skarpere billede og mere kontrast men i forhold til de andre Windows Phone 7 og Android telefoner lever den fint op til standarten – hvis ikke det er bedre.

Batteritiden?

Jeg har nu haft telefonen i godt 1 uger, hvilket burde være nok til at teste batteriet godt nok.

Jeg får godt 2 dage batteritid på telefonen, hvilket er fint for en smartphone, det er faktisk lidt mere end min iPhone 4. Og meget bedre, end nogen Android telefon på markedet, tør jeg godt at sige :) Dette er ikke mere end hvad jeg fik ud af Lumia 800.

Jeg har også lavet en video afspilningtest, jeg spillede 4 videoer i loop, i DVD kvalitet, med 2/3 lys, maks lyd dertil var gps, 3g og wifi tændt.

Denne test kommer lidt senere :)  

Nokia Lumia 900 kunne afspille video i 7 timer og 23 minutter. Det er helt vildt meget.

Nokia Lumia 800 og HTC One X klare henholdvis ‘4 timer og 59 minutter ‘ og ‘5 timer og 7 minutter’.

Konklusion:

Nokia Lumia 900 anmeldelse
 
Mega godt designet
God batteritid
Kameraet er godt
Windows Phone 7.
Dyr.

 

Denne telefon er Nokia’s nye flagskib, den levere måske ikke helt samme specefikationer som dem fra Apple, Samsung eller HTC, men softwaret gør det hele godt igen, Windows Phone 7 er så innovativt at man sagnes kan leve med en singel core fra for dual eller quad core. Jeg har ikke oplevet at telefonen er langsom til noget som helst, den klare sig meget godt hele vejen igennem, den skal ikke en gang genstartes som Android telefonerne.

Men jeg ville anbefale at købe en Lumia 800 i stedet for, den kan det samme men har en bedre størrelse også kan du købe en hel PS3 for forskellen i prisen.

Den mangler også LTE her i Danmark, men det vil jeg ikke komme ind på :) Det er jeg vist ikke den første som siger :)

Lumia 800 er fortsat den eneste telefon jeg anbefaler i øjeblikket.

4 ud af 5 stjerner.

308kr / 5.008kr 632kr / 4.573kr 49kr / 4.736,50kr

 

3 Comments