De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Artikler, Foto, Hardware, Lyd, Video

Sony a5100 Anmeldelse

refshaleøen-18Jeg har fået lov til at teste dette kamera, et Sony A5100, det er et nyt billigt kamera med stort sensor, udskiftelig objektiv(linse), god billede kvalitet og høj ISO følsomhed. Opskriften kunne ikke være bedre. Men hvordan klare et af Sony’s næst billigste kamera med udskiftelig linse.

Dette er ikke bare en anmeldelse, jeg får nemlig et Sony A5100 til en konkurrence her på siden, i december. Den kommer på siden senere :)

Jeg vil lige sige at jeg på ingen måde er en kamera tester, jeg elsker mit kamera men jeg har slet ikke udstyret til at teste det rigtigt. Også har jeg ikke testet nogen af de fancy funktioner som HDR og effekter på kameraet, da jeg aldrig skyder andet en RAW, og her virker effekterne ikke. Jeg vil også sige at med et kamera som dette er det spild ikke at skyde raw.

Sony A5100

Sony a5100 koster kun 3500kr på pricerunner lige nu, uden linse, med linse koster det ca. 1000kr mere.
refshaleøen-17Sony A5100 er lavet af plastik, kvaliteten er fin, men man kan godt mærke kameraet er noget billigere end dem jeg normalt har med at gøre. Der er ikke noget vandafvisende eller stod sikkert her, til gengæld er plastik virkelig godt, det holder og når det knækker virker tingene bag ved stadig, modsat de meste metal. Kameraet er virkelig småt, det virker som om det er nøjagtig samme størrelse som alle de point and shoot kamera jeg har prøver før, men dette er ikke et point and shoot. Kameraet har en DSLR størrelse sensor, det har altså samme sensor størrelse som fx et 550D, Canon 600D, Canon 60D eller mange andre kamera, som er flere gange større.
Jeg har også testet et Sony A7, og selv om et a7 også er et lille kamera, er a5100 en del mindre.

Sony A5100 er med i serien med sony’s nye små kamera med store sensore og udskiftlige linser. Sony A5000 er lidt mindre end dette og lidt mindre end Sony A6000. Sony A5000 er noget dårligere, men Sony A6000 er ikke meget bedre, man får en viewfinder, bedre skærm en hot-shoe(til fx en flash) og flere billeder/sek (6 imod 10), til gengæld har A5100 touchskærm og en bedre video komprimering(som giver flere detaljer i video). Jeg ved ikke hvad jeg ville vælge, men a5100 ligger godt i midten uden du skal gå på kompromis.

Dette er et billigt sony kamera med udskiftelig linse, jeg siger billigt, fordi det du får, er meget dyre hos alle andre.

rådhuspladsen i kbh-4Se min anmeldelse af den vildt seje Sony 35mm f/1,8 OSS – du kommer aldrig til at bruge andet, den koster lidt over 3000kr, og den sætter dit kameraer på et helt andet niveau. Den er meget skarpere, giver bedre dybde og flere farver og kontrast i dine billeder også giver den mere lys, 4 gange så meget faktisk. Smid standart linsen langt væk, og købe den der i stedet for, hvem bruger alligvel Zoom :).

Sony A5100 er et nyt kamera, men det kommer med de samme unikke funktioner som Sony’s gamle serie Nex kom med, mange billeder/sek er en af disse unikke funktioner, a5100 kommer med 6 billeder/sek, men Sony’s lidt større a6000 kommer med 10 billeder/sek, det samme som Nex 5, 6 og 7, jo mere du betaler jo flere billeder/sek får du. Det skal siges at 6 billeder/sek er rigtigt meget, man skal give meget for et Nikon eller Canon for at få samme funktion, det samme med 10 billeder/sek, det er kun et par Canon eller Nikon kamera som kan det. Canon’s 7d mk2, som koster 14.000kr har 10 billeder/sek og samme størrelse sensor som både a5100 og a6000.

Mange billeder per sek gør kameraet bedre til fx sport, hvor man på meget få sek skal have så mange billeder som muligt, også er det rart at have muligheden for at tage mange billeder, hvis det er vigtigt man fanger et eller andet.

Galleri!

refshaleøen-20Jeg har tidligere brokket mig meget over at den måde Sony komprimere video på, det er nøjagtigt det samme her, Sony har besluttet sig for at bruge en af deres egne patenter eller et eller andet, og de bruger en måde at komprimere video på, som kun giver mening hvis man bruger tape.

Men der er alligevel sket lidt nyt, Sony A5100 har fået et nyt codex som har noget højere bitrate. Helt op til 50 Mbis/s kan det lille Sony klare, det er ikke noget i forhold til canon’s DSLRsom som regel går til 100mbit/s, men de koster også en del mere. Det lille Sony tager også op til 50 billeder/sek(eller 60billeder/sek i NTSC), hvilket givet lidt muligheder for slowmotion – der er også både 30p, 24p og 25p muligheder hvilket giver en masse funktioner.

Det gamle codec hedder AVCHD nye video codec hedder XAVC S codec – du skal være opmærksom på at det kræver hurtigere SD kort at bruge det nye.

ISO test:

Neden for kan du se 3 billeder fra en aften, ud over søerne i københavn med ISO 6400, ISO 12800 og ISO 25600, som du kan se er der rigtigt meget støj på selv den første, og man vil nok sige at selv ved 6400 er billederne ubrugelige til noget seriøst – men det er rart at have et kamera som med en forholdvis lille sensor stadig giver mulighed for op til ISO 25.600, dette gør at der er nogen billeder som kan lade sig gøre, som ellers ikke ville være mulige.

Wifi, gps og NFC?

refshaleøen-24Sony A5100 har Wifi, GPS og NFC. Wifi er komplet ubrugeligt, det er sådan noget man prøver en enkelt gang, også forsøger man med at blæresig overfor ens venner med det, men her virker det aldrig. NFC bruger Sony til let at tilslutte en Wifi router.

GPS er rigtigt brugbart, det gør at du kan se hvor du tog dine billeder, det er super smart, og jeg lover dig for at hvis du tror det er lidt flashy, og ubetydeligt, så for du en overraskelse – at kunne se hvor ens billeder er taget, og hvor de forskellige er taget efter hinanden er en super fedt ting, også virker det også med sociale medier, her kan fx facebook hurtigt finde ud af hvor du var da du tog billedet.

Konklusion

Jeg synes Sony a5100 er et super fedt kamera, mest fordi det er så billigt, det er måske ikke ligeså godt som mit DSLR eller som mit gamle DSLR, men det koster også under 1/6 del af det og fylder 1/3 del – det vigtigste ved Sony a5100 er at det har rigtig god billede kvalitet, ved lave ISO’er – også at du kan skifte linse på det – så kommer du til at kunne bruge det i årevis, mange af de problemer jeg har haft med billede kvaliteten er uden tvivl fordi linsen som kommer med kameraet er virkelig dårlig. Sony’s 35mm som jeg henviser til ville gøre det noget bedre på dette kamera.

Til prisen er det et af de bedste kamera du kan købe, og med en 35mm sony linse, bliver det kun bedre.

Sony a5100
4
forsejt.dk