De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Foto, Hardware, Video

Anmeldelse af Sony A7r

Med 55mm 1.8 Zeiss

SONY A7r test billeder-17Jeg har brugt Canon i mange år, jeg startede med et 600D, så et 60D, et 5d Mark 2 også et 6d. Alle rigtigt gode kameraer, og alle DSLR spejlrefleks kamera.
Men her på det sidste er jeg blevet utilfreds med Canon.
Nikon (som bruger Sony sensore) og sony, har lavet bedre og bedre sensore, som har mere dynamisk rækkevidde (lys imellem det mørkeste og lyseste punkt kamerat kan se), farve dybde (hvor mange detaljer og hvor mange forskellige farver kameraet kan gemme) og laveste ISO, det er den ISO værdi hvor der kommer støj på billederne.
Det virker som om Canon er gået i står, hvis man ser tekniske test af det helt nye Canon 7d mk2, er det ikke meget bedre end det gamle.

Sony A7r er et Spejlløst kamera med en fullframe sensor. Sony er gået op imod Leica, og dette er seriøst et Leica dræber – selv om leica-købere aldrig kunne finde på at se på et Sony. Det er et Leica dræber fordi det tager bedre billeder, er bygget næsten så godt, men koster under halvdelen.
Sony A7r (Alpha 7R) har en 36MP sensor(effektivt), det har intet Optical low-pass filter, og bruger Contrast detect til fokus, det er lavet af en Magnesium legering. Sony A7r tager op til 4 billeder/sek, Bionz X er processoren, ISO går fra 50-25600 og Sony A7r vejer 465g. Sony har en skærm(LCD) på bagsiden på 3″(640×480) – viewfinderen(OLED) er digital er 0,5″ stor og har en opløsning på 1024×768.
Sony A7r kommer med NFC og WIFI og kan downloade apps for at få flere funktioner.

Hvorfor jeg skiftet fra Canon

Sony A7r-3Så jeg skiftede kamera system, solgte alle mine linser og købte det hele igen.
Jeg valgte et Sony A7r – fordi det er det 3. bedste kamera i verden, nummer 1 og 2 har samme sensor, men her sidder sensoren i nikon D800 og D810.

Der er dog også ting som Canon kan, det er ISO, DxOMark, som jeg linker til, regner ISO efter hvornår der kommer støj på billedet, og her er Sony’s sensore rigtigt gode. Men til gengæld er Canon rigtigt gode til at håndtere støj – på mit Canon 6d kunne jeg let bruge ISO 25.600 til normale billeder – det er max på Sony A7r og der ud over synes jeg også ISO 6400 er for støjfyldt til at det er brugbart. Alt dette er på trods af at DxOMark mener A7r klare høj ISO bedre end 6d.
Canon’s fokus sytemer er også tit noget bedre og hurtigere end Nikons og i hvert fald Sony – Men alle DSLR har hurtigere fokussystemer end spejlløse kamera.

App store

SONY A7r test billeder-3Jep, Sony A7r har en app store. Den er ikke særligt pæn, eller har særligt mange apps men den har nøjagtigt dem man mangler. Fx en app til at optage timelapses – eller en til at tage 10 billeder i træk også kun sætte bevægelserne ind flere gange, eller en til at lade din iPhone styre Sony’et over wifi eller en til at synkronisere billeder med en iPhone.
Det er genialt og betyder at holdbarheden af sådan et kamera som dette, bliver meget længere – Canon har Magic lantern til at give flere funktioner, Sony har, åbenbart, alle som kan lave en app, det er fedt.

Sony A7r også alle buzz ordene

Sony A7r har en række buzz ord som gør det lidt bedre end de andre. Fx har det intet anti aliasing filter eller noget low passing filter – begge disse ting retter fejl ved billeder, men de gør også billedet mindre skarpt, fordi lyset skal igennem endnu et filter for at ramme sensoren. Sony har rettet begge tingene, næsten, i softwaren i stedet for, også på den måde beholdt et så skarpt billede som muligt. Nikon gør det samme på rigtigt mange af deres kamera, det samme gælder for Canon’s R modeller, fx 5dsR, 60DR osv.
Når jeg siger Sony har rettet problemerne, er det ikke hele sandheden fx gør, anti aliasing filteret at linjer i især videoer bliver lige og ikke takkede. sagen er den at en lige lige linje som regel ikke helt rammer en række med pixels på sensoren, det er også fint, og med et 36MP kamera gør det ikke meget forskel, men når man optager videoer som kun er 2MP, så kan det ses. På Sony’s A7r er det ikke så syneligt fordi de har så mange pixels, men mit gamle Canon 6D, som manglede samme filter, var det meget synligt. Du kan se en video om det her. I computer spil bruger man det samme, bare med software.

Dynamisk range er et andet af de her buzz ord som Sony kan med deres 36MP. Det er fedt til landskabsfotografi. Og de magiske 14EV (dvs 14x mere lys fra lyseste område til mørkeste) som alle de store lover, Phase one, RED, Blackmagic, hasselblad er også i Sony A7r’s 36MP sensor. Ærligtalt er forskellen meget lille ved normal brug. Det betyder at du, som regel, kan lyse dine billeder 3-4x op i de mørkeste områder, uden at miste for mange detaljer.

Der er en ting som er underligt, Sony A7r kommer ikke med nogen oplader, kun et kabel så du kan oplade batteriet i kameraet, altså skal du undvære dit kamera mens batteriet oplader … Det dumt, alle andre kamera i denne klasse kommer med en ekstern oplader, og det er også det første man bør købe til et Sony kamera som dette.

Viewfinder

SONY A7r test billeder-6En af de fedeste funktioner ved Sony A7r er Viewfinderen, i et DSLR ser du bare igennem din linse – men fordi Sony’s er digital kan man en masse ting der inde, fx kan man lave magic zoom, det betyder at hvis du fokusere manuelt så når du begynder at fokusere zoomer kameraet 7-14x ind så du kan stille helt skarpt – Viewfinderen har også fokus peak, endnu en fed fokus funktion som gør at alle kanter som er i fokus bliver malet op med hvid/gul/rød. Det gør det lettere at bruge sit kamera i solskind og det er godt.

Viewfinderen har også nogen lidt blæret tal, det er en 0,5″ OLED skærm, så farverne skarpe og fulde af kontrast – særligt sort er fed. Med en opløsning på 1024×768 mangler man heller ikke pixels at se på der inde. Opløsningen er faktisk en del højere end den 3″ skærm som er bag på.
Det eneste problem med en elektronisk viewfinder er om aftenen har den svært ved at vise billedet, så den sætter ISO’en op, hvilket betyder meget støj på billedet i viewfinderen.

Video

En ting Sony ikke kan er video – dvs de kan godt hvis man giver 100.000kr+, men ikke med deres DSLR eller deres spejlløse kamera. Sony A7r er ikke god til video. tallene er ellers meget gode, 1080p ved 60 billeder i sek er bedre end næsten alle DSLR fra Canon, men så kommer bitraten (altså hvor meget videoen er komprimeret) 28mbit/s er ikke meget, når mit gamle Canon 6d havde næsten 100 mbit/s og mit endnu ældre canon 5d mk2 havde næsten 50 Mbit/s. Dette betyder helt konkret at der er rigtigt meget støj på billederne også selv om ISOen ikke er særligt høj. Om aftenen er Sony A7r ikke særligt brugbart til video.
Sony a7r har dog nogen ting som køre for det. Du kan indstille alt mens du optager video. og du kan have alt på manuel – du kan også have alt på auto, fx har Sony A7r et auto fokus system i video som fungere rigtigt godt. Men der er mange meget billigere Canon kamera som levere noget bedre video uden nogen ulemper.

Med 35mm 2.8 zeiss linse

Med 35mm 2.8 zeiss linse

Alle linserne

Jeg har brokket mig over at Sony mangler linser til A7 serien. Og det er stadig rigtigt. Men her er hvad jeg har købt til min, for at være dækket.

Jeg startede med at købe 2 Carl Zeiss linser, Carl Zeiss er kendt for at lave verdens nok bedste linser, alt du har set i biografen er optaget med en Carl Zeiss linse, alt fra ringenes herre til harry potter til twilight. Jeg købte deres 35mm 2.8 og deres 55mm 1.8.

Sony Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA

jeg købte den fordi den har fået virkelig gode anmeldelser, også virker den ikke særligt stor, dette er nok den linse som kommer til at sidde mest på mit kamera – da den kun vejer 120g, tager virkelig gode billeder også er 35mm et godt zoom niveau.
Jeg synes dog ikke den er bygget helt så godt som jeg havde forventet – til gengæld er den både skarpere og har mere kontrast end jeg havde forventet.

Med 55mm 1.8 zeiss linse

Med 55mm 1.8 zeiss linse

Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T*

Denne købte jeg fordi man altid skal have en 50mm som lukker meget lys ind, ellers kan man ikke tage billeder om aftenen.
Sony FE 55mm F1.8 ZA er nok den dårligst holdte hemmelighed, fordi alle taler om hvor vild Zeiss’s 55mm linse er. Det er, nok, verdens anden bedste linse lige nu, kun overgået af storebroren som også er en 55mm linse bare med 1.4 i åbning også fra Zeiss.
For at give nogen tal på det som får min gamle, rigtigt gode, 50mm linse ifølge DXOmark 14P-Mpix i skarphed, Sony’s Zeiss 55mm 1.8 får 29P-Mpix.

Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS

Jeg har også købt Sony’s billigste zoom kedelige linse, bare fordi den kan en masse og jeg synes ikke jeg har råd til at betale 5000kr mere for at få et Zeiss logo på den.
Det er bare en linse som kan en masse, den kan zoome forholdvist tæt på, så den kan bruges til produkt billeder, den har stabilisering så den kan bruges til video og den er forholdvis brev så den kan bruges til landskab.

Samyang 14mm Ultra Wide-Angle f/2.8 IF ED UMC

Samyang 14mm f-2.8-4Samyang’s ultra wide 14mm linse har jeg anmeldt før – og jeg har basalt set bare købt samme linse som bare passer til det nye kamera. Linsen er super skarp, tager nogen vilde billeder og så koster den ikke alverden. Også skal jeg lige nævne at jeg bruger ultra wide 3 gange om året så jeg vil helst ikke give 13.000kr for Zeiss’s 16-35mm selv om den er virkelig sej.

En macro linse

Alt jeg mangler nu er en Macro linse, jeg regner med at købe en Leica en, da de er virkelig gode, og en manuel linse er fin til macro fotografi. Man har ikke rigtigt nogen andre muligheder – Hverken Sony eller Zeiss laver en macro linse til Sony A7r. Sådan som jeg kan se, er den eneste med auto fokus, til produkt billeder, den kedelige 28-70mm linse jeg allerede har købt.

Timelapse video app

SONY A7r test billeder-7Jeg har ikke testet denne funktion, men mit Sony A7r kom med appen allerede installeret, så jeg tænker jeg laver en lille anmeldelse lidt senere. Appen koster 75kr – og har en masse funktioner, men hoved funktionen er at du kan sætte kameraet fra dig, også tager den billeder af sig selv til batteriet eller pladsen løber op, det giver nogen seje timelapse videoer. Du kan fx se en jeg har lavet her: Udsigt fra Griffith observatory med hollywood sign.

Batteritid

Batteriet i Sony A7r er et lidt over 1000 mAh batteri, det er noget mindre end de andre, men det giver mening eftersom Sony A7r er så lille.
Batteritiden er ikke særligt god, du bruger let 20% batteri før du har sat det hele op, og skal ALTID huske et ekstra batteri, eller 2. Jeg har hørt folk opnå 1000 billedet på et batteri, standarden er 400 billeder/batteri og jeg har klaret ca. de 400, men tit mindre.
Jeg har allerede 4 batterier til mit A7r, heldigvis er det let at finde dem billigere end Sony’s 599kr/stk.

Byggekvalitet

Sony A7r er bygget som de bedste. Det er ikke helt et 5d Mk3(som er lavet til at holde til alt), men det behøver det heller ikke. Det er bygget af metal, der er nøjagtigt intet fleks i det overhoved, og man kan let bruge det efter man har tabt det, uanset hvad det rammer på vej ned.
Jeg vil også sige at de linser jeg har købt til også er vildt godt bygget, men til den pris, forvejer man det også, Sony A7r kunne let være bygget dårligt, fordi det sælger sig selv pga den sensor der sidder i, ikke pga alt det andet.
Sony klare opgaven rigtigt godt, det er bygget så godt som Sony RX1, som er det lækreste kamera jeg har prøvet.

Høj ISO

Høj ISO er ikke ligefrem hvad Sony A7r kan, man kan se skarpheden og detaljerne falde allerede ved ISO 3200 og der er meget støj ved ISO 6400, mit gamle 6d klarede det noget bedre.
Jeg laver måske en test af ISO, men ikke nu, denne anmeldelse er allerede for lang.

Galleri

Konklusion

Jeg kan godt lide mit nye kamera, selv om det bestemt ikke er for alle. Det er besværligt og dyrt at der ikke findes flere linser til også fordi sensoren er næsten 40MP skal man bruge rigtige gode linser for at billeder ikke bliver bløde. Når jeg taler om de 40MP, så kræver det også rigtigt meget mere af din computer når du redigere billeder, et gennemsnitligt 40MP billede fra A7r fylder næsten 50MB så du skal også have ny harddisk.
Man kan få adaptere fra alle andre linse systemer, men de er altid store og klodsede, fordi A7r sætter linsen meget tæt på sensoren og DSLR altid har et godt stykke ind til sensoren så er alle adapterne ca. 4-6cm også bliver en i forvejen meget stor linse kun større.

Men det er småt, virkelig et af verdens bedste kamera og de Zeiss linser som blev udgivet med det er virkelig også rigtigt gode. Det kræver dog rigtigt mange penge, og de pro fotografer som betaler så meget for deres kamera udstyr beholder nok deres DSLR da de helt sikkert passer bedre til en pro fotografs behov. Så Sony A7r er det perfekte kamera, for en meget lille gruppe mennesker, jeg håber lidt på en af dem er mig.

Sony A7r
5
forsejt.dk