De mest detaljerede anmeldelser i Danmark

Anmeldelse, Hardware, Mobil

Sony Xperia Z1 Anmeldelse

Xperia Z1-10Jeg har fået lov til at låne denne highend smartphone af Sony, for at teste den, Sony har et række ting som skal sælge denne smartphone, den er vandtæt, som deres andre telefoner, den har et 20mp kamera og den har en 1080 5″ skærm. Jeg tester den, med rigtigt brug i en hel uge, og hver er hvad jeg synes.

Jeg vil først lige sige at jeg synes 5″ til en smartphone er alt for stort, men når det er sagt er der ikke meget spildt plads på telefonen, alle kanter er smalle og telefonen er ikke svær at have med sig. Der er bestemt nogen ergonomiske problemer med en så stor skærm, fordi mine fingre ikke er store nok.


Sammenlign Sony Xperia Z1 priser hos priceRunner

Jeg bruger min smartphone til alt når jeg er ude, jeg har haft Sony Xperia Z1 med mig over alt den sidste uge, ikke noget med at den bare har ligget på sofabordet og samlet støv.

Jeg vil her fortælle lidt om hvordan det er at bruge Sony Xperia Z1 fra dag til dag, med det behov jeg har. Jeg bruger min telefon meget til mail, facebook, twitter og internettet – særligt email er en af de hyppigste ting jeg bruger min telefon til.

Anmeldelsen af Sony Xperia z1

Xperia Z1-9Designet er det første jeg vil tale om. Sony Xperia Z1 har et stort glas panel på forsiden, som dækker hele forsiden, bagsiden er beklædt med en eller andet gennemsigtig plastik, unden den er der en anden plastik. bagsiden er en fingeraftryks magnet, men fungere efter omstændighederne meget godt, den kan ikke ridses særligt let, og føles somom den holder. Der er næsten ikke noget fleks i smartphonen, det er noget af en bedrift, eftersom den er så stor og tynd.

Smartphonen er meget tynd, den er en del under en cm tynd, til sammenligning er den meget lidt tykkere end en iPhone 5/5s. Men forskellen på de forskellige highend telefoner er så lille og ubetydelig, at du ikke skal tage det med i dine overvejelser.

Skærmen er lidt svær at finde ud af, jeg har læst mig til at skærmen både kan være en AH-IPS, VA eller S-PLS panel, det er lidt af en katastrofe, altså at man ikke ved hvad man får, hvis man køber en. Den jeg har fået er nok en med S-PLS eller VA panel, men jeg er ærlig talt ikke sikker :) Det siger også lidt om hvor nørdet man skal være for at kunne se forskel. Jeg har sammenlignet den med min iPhone 5, som bruger IPS, og Sony’en giver langt mindre kontrast og betragtningsvinklerne er meget dårlige, man kan sagtens læse fra en skæv vinkel, men kontrasten og detaljerne forsvinder næsten helt allerede ved ca. 50 grader, iPhonen har slet ikke samme problemer. Der er rygter at de første Z1’ere er udstyret med samme skærm som den gamle Xperia Z telefon, men det er vist kun bevist et par steder ;) .

Men når det er sagt er jeg ikke overvældet af skærmen, den har ikke vildt mange detaljer eller vildt fede farver, men den er meget skarp, uanset hvor tæt på telefonen man er kan man ikke se noget der minder om en enkelt pixel, det giver en vildt ved følelse, fx når man se på billeder her på bloggen, hvor jeg altid ligger billederne op i 2mp+ hvilket passer godt til en skærm på lige over 2mp.

Skærmen er god at læse på, den er skarp og man kan let læse en hjemmeside, uden at skulle zoome ind på teksten.

Angående størrelsen, er det i virkeligheden fin, jeg kan godt have den i alle mine bukser og den er ikke ubehagelig at have på sig, på nogen måde. Materialerne som er brugt er gode at holde på og røre ved. Jeg synes stadig at den store skærm er for stor til mine korte fingre, men i bukserne er den fin. Den vejer heller ikke særlig meget.

Fik jeg sagt den er vandtæt?!? Du kan måske ikke se pointen i en vandtæt smartphone, fordi hvem ville tage ud og svømme med en smartphone, men når den er vandtæt man man også vaske den, have den med i bad eller 100 andre ting – vandtæt er et godt salgs argument og jeg kan godt forstå, hvis du køber en Sony Xperia z1 kun pga dette. Den er vandtæt! I den perfekte verden er alt elektronik vandtæt.

Software

Xperia Z1-7Jeg har tidligere anmeldt Xperia Z ultra, her beskriver jeg et par problemer ved softwaret, fx mail programmet, tilbage knappen og flere, du kan læse om de problemer der, fordi de er ens på Xperia Z1; kort fortalt hader jeg mail programmet, tilbage knappen går ikke altid tilbage også er tastaturet ikke optimeret til de felter man skriver i. Jeg fandt også en ny fejl, man kan ikke ændre DNS indstillinger på Andorid 4.x, altså kan jeg ikke få den amerikanske version af Netflix, så jeg er vandt til :)

Bedre tastatur! Xperia Z1 har den bedste tastatur innovation i verden, Swipe! Jeg joker ikke når jeg siger at alle som lærer at bruge det, elsker det for evigt. Det er 4x hurtigere at skrive med et swipe tastatur end et normalt. Det elsker jeg! Og det kommer du også til! Underligt nok er det kun Android telefoner som kommer med det :(

Sony Xperia Z1 bruger Android 4.3 Jelly Bean og Sony har lovet en opgradering til Android 4.4 – det er den nyeste som Nexus 5 kommer med. Det kan ikke gå for hurtigt, da der er nye funktioner i 4.4 – hvis man ser gennemsnitligt så skal du nok regne med at der gå et halvt år før 4.4 kommer, også skal du ikke regne med at telefonen bliver opgraderet yderligere. Det er lidt underligt, men android telefoner bliver sjældent opgraderet særlig meget, og der går længere og længere imellem opgraderingerne- med mindre du selv har tænkt dig at gøre det.
Det skal dog ikke siges at det nødvendigvist er en dårlig ting, fordi Android bliver også mere og mere krævende, og det kan gå ud over hastigheden på telefonen, hvis den fx fik det fremtidige Android 5.

Sony har lagt deres eget software på android systemet, de har både deres eget film, musik og billede software men de har også ændret mange af de andre funktioner. Jeg har ikke testet disse fordi jeg ikke bruger dem, du er velkommen til at skælde mig ud over dette. Om og om igen.

Jeg har ikke oplevet et crash på Xperia Z1 de 2 sidste uger, det er meget godt taget i betragtning af jeg har brugt den hver dag i en uge. Jeg har oplevet at et par programmer crashede, men de tog ikke telefonen med, youtube og mail programmet har crashet.

Processor, grafikort, ram osv.

Xperia Z1-8Sony Xperia Z1 har en 2,2GHz quad core processor med 2gb ddr3 ram, grafikkortet er et Adreno 330, jeg ved godt det ikke betyder særligt meget, men man kan i hvert fald sammenligne det med andre android telefoner, for at få en forståelse af hvor godt det er i forhold til andre android telefoner.
Adreno 330 er det samme grafikkort som sidder i den nye Google Nexus 5 samt alle telefoner med det største Snapdragon 800 chipsæt, og det er den bedste i denne generation af grafikkort fra Qualcomm, altså har Sony valgt det hurtigeste man kan få. Jeg kender ikke rigtigt nogen som ligger hastighedstest op af mobil grafikkort, så jeg kan ikke rigtigt sige mere.
Processoren er en Cortex-A15(ARMv7-A kompatibel – hvad end det betyder) det er den samme som ligger i den gamle iPhone 5 og nye iPhone 5s, A15 er bare et udtryk for generationen, der er mange forskellige af dem, Apple bruger nogen som er dual core med 1,3-1,4 GHz hvor imod denne er en quad core på 2,2GHz – alt i alt føles Sony Xperia Z1 meget hurtig, jeg har kun sjældent oplevet den hakke eller noget lignende som jeg normalt oplever med android telefoner.

Xperia Z1 kommer med 16gb intern hukommelse sammen med plads til et microSD kort, så du kan for meget få penge opgradere til 32gb eller 64gb ekstra plads, det smart. Når jeg siger at det er billigt, så mener jeg det. Et 32gb kort koster lige nu kun 175kr og et 64gb kort koster kun 350kr med fragt, der er ikke nogen Apple-premium på 1000kr for lidt mere plads her.

Der har åbenbart været massere af plads til chips og antenner i Xperia Z1, fordi dette er den første telefon med Wlan .11ac standart, det er den nye Wlan som kan klare op til 6770mbit/s(dette er maks med 6 antenner i begge enheder) overførsel(Den gamle 11n går kun til 300mbit/s).

Du får også den nyeste og hurtigste 3g med op til 150Mb/s LTE, det er der ingen i danmark som understøtter, men det kommer hurtigt.

Kamera

Xperia Z1-3Kameraet er en af de ting Sony har talt meget om, Sony er næsten med på Mega pixel krigen med Nokia, Xperia Z1 har en 20 megapixels sensor, mens Nokia’en har over 40 megapixels. Jeg har sagt det om og om igen, men flere megapixels gør kun billeder dårligere, så det betyder bare sony skal arbejde hårdere, for at få samme kvalitet som konkurrenterne på 8 MegaPixels. Jeg har taget et par test skud.
Sony Xperia Z1 har en rigtig Kamera-knap, sådan en man kan trykke halvt ned for fokus og helt ned for at tage billeder, det giver 100 point, fordi det er så brugbart når man skal tage hurtige billeder. I sær fokus er meget brugbart, fordi du kan fokusere også flytte billedet på den måde behøver du ikke have dit motiv i midten af billedet. Man kan selvfølgelig også fokusere med hånden på skærmen, men det tager tid og er besværligt i sær i den danske hanske-tid.
Jeg har tit brokket mig over at eksponering ikke kan låses fast på andre Android telefoner, det er kun iPhone som kan det og det er meget vigtigt, hvis du skal eksperimentere med dine billeder. Sony Xperia Z1 kan gøre det! Hvis du fokusere på noget, og flytter billedet er det både eksponeringen og fokuset som er fast imens du holder kameraknappen halvt nede. Det er godt! Og gør Sony Xperia Z1 til en meget mere kompetent kamera mobil end mange af de andre.
Grunden til at det er vigtigt er der mange grunde til, fx hvis du vil tage et baggrundbelyst billede, hvor personen i forgrunden er helt sort og baggrunden er belyst normalt. Når man tager sådan et billede, vil kameraet som regel ikke være med, fordi det vil gerne have personen i forgrunden til at være belyst normalt, men hvis man fokusere på baggrunden, også flytter personen ind, får man den ønskede effekt. Der er også mange andre steder, hvor det kan være nyttigt.

Her er test nummer 1

*Billederne ligger i fuldkvalitet, så det kan godt tage et stykketid at hente dem, hvis du vil have vist billedet i fuldkvalitet.

 
Sony Xperia Z1 (f2, 1/50sek, ISO 50, 4,9mm)

Sony Xperia Z1 (f2, 1/50sek, ISO 50, 4,9mm)

 
iPhone 5 (f2.4, 1/60sek, ISO 50, 4,12mm)

iPhone 5 (f2.4, 1/60sek, ISO 50, 4,12mm)

Som du kan se tager Sony Xperia Z1 billeder i 16:9 mens iPhone 5 tager dem i det mere tradtionelle 4:3, sensoren er 4:3, jeg glemte bare at indstille den rigtigt, hvis du tager billeder i fuld opløsning er det i 4:3. Jeg ved ikke hvad der er bedst, men det virker som om brede billeder bliver brugt meget mere end det modsatte, så det er nok den rigtige vej, at lave 16:9 sensorer.
Billedet på Sony’en er også meget bredere endnu, med en blændevidte(i forhold til en 35mm sensor) på 27mm imod iPhonen’s 33mm(altså dem strækker verden ned på sensoren).

Sony Xperia Z1 har ramt mere rigtigt med farverne, mens iPhonen har besluttet sig for at det var himmelen jeg tog billeder af.
Tilgengæld er Z1’s linse ikke særlig skarp i forhold til iPhonen. Men den rammer mere rigtigt af hensyn til hvidbalance.

Her er test nummer 2

*Billederne ligger i fuldkvalitet, så det kan godt tage et stykketid at hente dem, hvis du vil have vist billedet i fuldkvalitet.

 
Sony Xperia Z1 (f2, 1/50sek, ISO 250, 4,9mm)

Sony Xperia Z1 (f2, 1/50sek, ISO 250, 4,9mm)

 
iPhone 5 (f2.4, 1/20sek, ISO 125, 4,12mm)

iPhone 5 (f2.4, 1/20sek, ISO 125, 4,12mm)

Her kan man tydeligt se hvordan iPhonen er skarpere, og igen varmere i hvidbalancen, det virker somom Apple folkene har sat farverne op, og varmen op mens Xperia Z1 giver mere naturlige farver, er billedet også mere kedeligt ;) . Normalt er det svært for CPU’er at regne hvidbalance ud, så den hurtigere CPU i Z1 gør tydeligvis en forskel. Det er også meget naturligt at Xperia Z1’s linse med en åbning på f2 er mindre skarp end iPhonens f2.4, det er den pris man betaler for at have en mere lysstærk linse, uanset om det drejer sig om en linse til et DSLR, videokamera eller en mobiltelefon.
Jeg har sammenlignet med iPhone 5, fordi jeg ikke lige har en 5s, og det skal siges at iPhone 5 er over et år gammel, til gengæld var den også meget god den gang.

Her er test nummer 3

*Billederne ligger i fuldkvalitet, så det kan godt tage et stykketid at hente dem, hvis du vil have vist billedet i fuldkvalitet.

Sony Xperia Z1 (f2, 1/8sek, ISO 1600, 4,9mm)

Sony Xperia Z1 (f2, 1/8sek, ISO 1600, 4,9mm)

iPhone 5 (f2.4, 1/15sek, ISO 3200, 4,12mm)

iPhone 5 (f2.4, 1/15sek, ISO 3200, 4,12mm)

Jeg har også taget et par aften skud, det er meningen at de skal vise hvordan Xperia Z1 klare sig med høj ISO altså meget støj, Xperia Z1 har fordelen med en meget hurtig processor og en stor Sensor, som er produceret af Sony, de er nok de bedste til den slags i verden. Men de mange megapixels giver mere støj, så det kan i virkeligheden gå begge veje.

Xperia Z1 klare aften skyderi fint, den kan fint fokusere og kan også fint indstille sig, den har rigeligt med indstilliger at gøre brug af, jeg har fået Sony Xperia Z1 helt op at bruge ISO 6400, det er det dobbelte af hvad en iPhone 5 eller 5s kan, altså dobbelt så meget lys.

Som du kan se i resultaterne klare Xperia Z1 sig klart bedre, den fanger mere lys og kan derfor sætte støjen ned til halvdelen(ISO), hvilket giver mindre støj. Der er også en anden ting som falder lidt i øjende. Der er utrolig meget udglatning på Xperia Z1 kameraet, det er ikke rigtigt til at se på dette billede, men hvis man ser på det næste billede, som er taget ved ISO 5000(Næsten max) er det meget markant.
Xperia Z1 Net test ISO udglatning
Men sådan er det altid, man skal ikke tage sit kamera til max, så går det galt. Alt i alt klare Xperia Z1 sig meget godt med høj ISO på trods af de mange mega pixels.

Batterilevetiden

Batterilevetiden er helt fin! Normalt når jeg anmeldeler android telefoner regner jeg efter om de kan holde en enkelt dag, det er tit at de ikke kan. Xperia Z1 klare fint en enkelt dag, og for det meste lidt mere. Det er godt, og lidt bedre end min iPhone 5.

Konklusion

Sony Xperia Z1 er en fed telefon, hardwaret er det bedste i verden og Sony imponere med en god stabil telefon som er let og tynd men stadig imponere med at være vandtæt og har praktiktalt intet fleks.

Kameraet er fint, det er ikke overvældende, men med et fint billede og en kameraknap, kommer du langt.

Den får 4 stjerner ud af 5 fordi Xperia Z1 er en fed telefon til folk som er tilfreds med Android og som kan klare både begrænsningerne ved Android og klare at have en telefon med en stor 5″ skærm med.

Det trækker ned at de ikke ligger samme skærm i dem alle sammen og man kan risikere at få en kedelig VA skærm, eller være heldig at få en lækker IPS skærm.